Samos Adası Gezilecek Yerler

Samos Adası, inanılmaz güzellikteki plajları ve doğasıyla en güzel Yunan adalarında birisi olabilir. Aslında Santorinin imajından olsa gerek hep aklımızda ağaçsız kurak bir yunan adası imgesi vardır. Ama Samos adası bu imajın tam tersini sergiliyor. İlk feribot ada kıyılarına yaklaştığında  adanın ne kadar yeşil olduğunu görüyorsunuz zaten.

Samos Adasını anlatan yazımızda Samos Adası gezilecek yerler ve Samos Adasında konaklama, restoranlar ve araba kiralamayla ilgili önemli bilgilerden bahsedeceğiz.

Samos Adası Hakkında

Samos adası bundan milyonlarca yıl önce büyük bir depremle Türkiye’den kopmuş ve bugünkü halini almış. Zaten adanın yeşil olması da Türkiye’den koptuğunun bir kanıtı. Ayrıca Türkiye’ye en yakın ada olarak da biliniyor. Samos adası Kuşadası ilçesinde yer alan milli parkımız dilek yarımadasının hemen karşısında yer alıyor. Bu yüzden Türkiye kıyılarına oldukça yakındır. Kuşadası limanından 1,5 saatlik bir feribot yolculuğu ile Samos adasına gelebiliyorsunuz.

Samos adası büyük bir ada ve hem plajları olduğu gibi antik yerleri ve ormanlık alanları-dağ köyleri de bulunuyor. Feribotlar adanın en büyük yerleşim yeri olan Vathi limanında yanaşıyorlar. Vathi Aslında Samos adasının merkezi ve kıyı kesimi bizim kordon boyunu hatırlatıyor. Biz bir akşamımızı burada geçirdik ve sahil boyunca hep restoranlar, tavernalar ve pizzacılar ve kafeler bulunmakta.            

Samos Adası’na Nasıl Gidilir?

Mirini Hotel Balkonumuzdan Manzaramız

Kuşadası samos feribot: Türkiye’den Samos’a kuşadası limanından kalkan feribotlarla gidebilirsiniz ancak ya yeşil pasaportunuz ya da kapıda vizenizin olması şart. (Biz online olarak Feribotlines sitesinden biletlerimizi aldık.) feribotlar sabah erken saatlerde (9 civarında) kalkıyor. Feribot yolculuğu yaklaşık giderken 1,5 saat dönüşte ise yaklaşık olarak tam 1 saat sürüyor.

  • Kuşadası – Samos (Pythagorion) 40 dakika
  • Kuşadası – Samos (Vathy) 1,5 saat 

Samos Adası İçin Vize Gerekli Mi?

Maalesef Samos adası için Schengen vizesi ya da yeşil pasaport olması gerekiyor. Kapı vizesi ise bu sene uygulanmıyordu.

Bu arada biz adayı gezmek için araba kiraladık. Size tavsiyemiz ucuza araba kiralamak isterseniz Mirini otelin yanında yer alan mahalle bakkalından (Simos market) araba kiralamak. Genelde adada kalan Türklere sorduğumuzda günlük 60 euroya araba kiralamışlar ama biz günlük 40 euroya araba kiraladık.  Hatta 2 günlük kiralarsanız toplamda sadece sizden 70 euro alıyor. Yani 2. Gün 30 euroya kiralamış oluyorsunuz.

Samos Adası’nda Kaç Gün Gezilir?

Gaggou beach

Samos adasında biz 3 gece Booking.com üzerinden ayarladığımız Mirini Hotel’de konakladık. Yandaki Booking.com linkinden bütçenize ya da tercihlerinize uygun çok farklı tesisleri görebilirsiniz. Mirini Hotel’de kalırsanız tüm odalar deniz manzaralı ve yakınında da muhteşem bir plaj bulunuyor. Ancak son gün bize fazla geldi çünkü gezilecek yerleri bitirmiştik. Son gün biraz da tekrar gibi oldu. deneyimledikten sonra kesinlikle diyebiliriz ki  Samos adasında 2 gece konaklamak ideal. 2 gece konaklamak niye ideal derseniz feribotlar  ilk gün sabah 10 da adada oluyorsunuz ve ilk gün tamamen adayı gezebilir ya da plajlarda yüzebilirsiniz. Biz de önce öğlen saatlerinden otele yerleşip hemen yakınında yer alan Gaagou plajında tüm öğleden sonrasını geçirdik. Vathi merkezde zaten herkes genellikle bu plajdan faydalanıyor. İkinci gün ise araba kiralayıp Kokkari, Pythgorion ve bir dağ köyü olan  Monolatese gittik. Son gün feribotlar akşam 6 da hareket ettiğinden son günde araba kiralanıp öğeden sonra 4’e kadar ada gezilebiliyor ya da gene adanın muhteşem plajlarında yüzebilirsiniz. Sonuçta tam 3 gününüz oluyor ve bu da ada için gayet yeterli bir zaman dilimi.

Samos Adası Pahalı mı?

Samos adası bize çok pahalı gelmedi açıkçası. Yemek fiyatları Kaş’dan daha ucuzdu diyebiliriz. özellikle plajlarda bizi mest etti. İlk gün gagaou beach’te mesela sadece 2 kahve içerek bütün öğleden sonrayı başka para ödemende geçirdik. 3kişi olduğumuz halde öğlen ve akşam yemekleri 30-45 euro arası değişiyordu. Çocuğumuz genelde hamburger ya da döner yerken biz greek salatası, 2 meze ve kalamar gibi ana yemek söylediğimiz halde 35-40 euro arası bir hesap geliyordu. Sadece bir kere yemeğin yanında 2 bira söylediğimizde 3 kişilik hesap 50 euroyu buldu. Onun dışında Yunanlıların pita dedikleri döner yerseniz 3,5 euro, hamburgerle 5 euro civarında. Farppe ve sıcak kahveler ise 2,5 euro tutuyor. Bir küçük su ise 0,40 euro tuyarında. Biralar 3,5 euro civarında. ayrıca mutlaka Yunan birası olan Mythos’dan içmelisiniz zira biz çok beğendik.

Samos Adası’nda Ne Yenir?

Welcome restaurant

Samos adasında deniz ürünleri yiyebileceğiniz gibi kebap da yiyebilirsiniz. şunu söyleyebiliriz ki yemek porsiyonları dolu dolu. Bizim restaurantlardaki gibi porsiyonlar küçük değil. Spesifik olarak tavsiye isterseniz de döner tarzı bir şey istiyorsanız Gyros yiyebilirsiniz ve fiyatları da 3-4 euro ortalamalarında. Ayrıca Greek salatası Samos adasında yemek menülerinin olmazsa olmazı olduğu gibi adadan keisnlikle Kalamar yemeden gitmeyin. Bize göre kalamarlar çok daha lezzetli ve taze.

Welcome Restaurant’ta gece

Diğer taraftan size bir kaçmekan tavsiyesinde bulunmak istiyoruz. Vathi yani Samos merkezde kısmında konaklıyorsanız kesinlikle 1 akşam yemeğinizi Welcome Restaurantta planlamalısınız. Gerek ambiyans olsun gerek yemeklerin lezzeti olsun şiddetle tavsiye ediyoruz. ayrıca porsiyonlar çok büyüktü. Burada mutlaka Greek salatası, ahtapot ızgarası, gyros, fava ya da flogeres sipariş verebilirsiniz.

Ayrıca ilk gün akşamı Peskesi adlı bir mekanda oturduk. burası Vathi kordonboyundan yer alıyor. Burada greek salatası, flogores, zeytinyağlı dolma yedik.

Pytgoras kasabasında ise trata tavernasını çok kaliteli bir mekan.

Samos Adasının Neyi Meşhur

Samos Vın Doux

Samos adası Beyaz Muscat adıyla biline meşhur Samos şarabıyla meşhur. Buraya gelirseniz mutlaka bir tane almalısınız. Samos Muscat şarabı tatlı bir tada sahip ve adadaki şarap bağlarında elde edilmektedir. Yunanistan’da tatlı şarap türlerinde en çok satılan şarap türü budur. Eğer Mirini h-Hotelde kalırsanız küçük şişelerden 2 adet de ,ikram ediyorlar.

Samos adasında Ekonomik Araba Kiralama

Biz adayı gezmek için araba kiraladık. Size tavsiyemiz ucuza araba kiralamak isterseniz Vathi merkezde yer alan bizim kaldığımız Mirini otelin yanında yer alan mahalle bakkalından (Simos market) araba kiralamak. Genelde adada kalan Türklere sorduğumuzda günlük 60 euroya araba kiralamışlar ama biz günlük 40 euroya araba kiraladık.  Hatta 2 günlük kiralarsanız toplamda sadece sizden 70 euro alıyor. Yani 2. Gün 30 euroya kiralamış oluyorsunuz. BU fiyat gördüğümüz kadarıyla adadaki en uygun fiyat. Adaya gelmeden önce toplu taşıma alternatifini de araştırdık ancak gerek toplu taşımanın saatlerinin çok az olması ve 3 kişi olunca araba kirasına yakınlaşması gereği araba kiralamaya yöneldik.

Samos Adasına Feribot’la Ulaşım

Samos’a Kuşadası’ndan feribotla kişi başı geçiş ücreti gidiş dönüş 47 euro. (2022) Ayrıca biz biletimiz feribotlines firmasından aldık.1,5 saatlik yolculuk sonrası feribot Samos’a yanaştığında pasaport sırasının ön saflarında yer almak için hızlı olmanız gerekiyor.  Bu mevzu mühim bir mevzu çünkü Yunan halkı gibi Yunan polisi de çok aheste hareket ettiğinden iniş sırasında arkalarda kalınırsa, gelen yolcu adedine bağlı olarak uzun süre pasaport sırası beklemek zorunda kalırsınız. Maalesef biz arkaya kaldığımızdan 40 dakikaya yakın pasaport sırasında beklemek zorunda kaldık.

Kokkari manzarası

Samos Adasının En güzel Plajları

  • Gaggou BeachSamos’ta  bizim ilk uğradığımız yer  Gaggou Beach oldu. Çünkü burası konakladığımız Otel olan Mirini Otel’in hemen yanı başında yer alıyor. Ayrıca bu oteli şiddetle tavsiye ediyoruz zira otel bir tepenin kenarına inşa edildiğinden tüm odalar harika bir deniz manzarasına  sahip. Gaggou Beach iki işletmenin yer aldığı ve rengi turkuaz olan bir denize sahip. Burada en azından bir yarım gününüzü geçirmelisiniz. Açıkçası şezlonglardan ve şemsiyeden para alınmaması bizi mest etti. 2 tane kahve içerek yarımgünümüzü burada geçirdik. (toplamda 5 euro)
  • Kokkari  ve Kokkari Beach-Kokkari Vathi’den yaklaşık 20 dakikalık bir araba yolculuğuyla varılan dünyalar tatlısı bir ilçe. Bizce Samos adasının en tatlı ve en güzel kısmı resimlerdednde göreceğiniz üzere  burası oldu. Her yer renagrenk tatlı evlerle dolu. Burada şehir merkezinden ücretsiz aracınız park ettikten sonra kısa bir yürüyüş ile hemen deniz kenarına ulaşabiliyorsunuz. Biz deniz kenarına varır varmaz hemen Kalimera adlı bir kafede frappelerimizi yudumladık. Ayrıca kasaba kordonboyunu bitirdiğinizde karşınıza Kokkari plajı çıkıyor. Biz burada yüzmedik ama gerçekten harika görünüyordu.
  • PITAGORAS LİMANI-Kokkariden sonraki destinasyonumuz ünlü matematikçi Pisagor’un doğduğu Pythagoras Limanı. Pitagoras limanı adanın Türkiye’ye bakan tarafında yer alıyor ve yolda giderken Türk sahillerinin görebilirsiniz. Limanı boylu boyunca geziyoruz. Tekneleriyle limana yanaşmış çok sayıda Türk’ü görüp şaşırıyoruz.  Burada liman kenarında çokça mekan yer alıyor ve biz diğerlerine göre daha boş olan bir mekânı tercih edip yunan kahvelerimizi yudumluyoruz denize karşı. Ayrıca burada Trata Fish tavernasında öğlen yemeğimizi yedik. Buranın diğer bir özeliği ise hem yemek yiyip hem de önündeki plajdan denize girebilirsiniz. Burası aynı zamanda rematiki plajı olarak geçiyor.
  • Tsamadaou Beach- Kokkari kasabasınından çıkınca ilk plajlardan birisi bu. Arkası ağaçlık ve korunaklı bir koyda bulunuyor. Burası en güzel plajlarında birisi olarak lanse ediliyor ancak plajın doğu tarafı çıplaklara ait olduğundan çocuklu ailelerin çok dikkatli olması şart.

Samos Adası Gezilecek Yerler

VATHY

Samos adasına geldiğinizde feribotlar Vathy limanına geldiği için adada ilk gördüğünüz yer Vathy oluyor. Vathy aslında Samos adasının merkezi ve en kalabalık bölgesi. Vathy’de tam olarak 9000 kişi yaşıyor. Araba kiralamak isteyenler için limanda çok fazla araba kiralama şirketi bulunuyor. Vathy’de yapılacak en keyifli aktivite akşam olduğunda vathy kordonu boyunca yürümek ve bolca bulunan restoranlarında oturup bir şeyler yemek. Ayrıca, güzel bir meydanı bulunuyor ve burada oturup kahve içmek gerçekten çok keyifli.

Kokkari

Kokkari frappe keyfi

Kokkari, samos adasını bizce en güzel kasabası. Kokkari plajları ve balıkçı restoranları ile meşhur olmuş beyaz ve mavinin buluştuğu şirin evleri ile insanın kalbini fethediyor.

 Meşhur Tsamadou ve Lemonakia plajları kokkari bölgesinde bulunuyor.

Pythagorion

Pythagorion limanı

Pythagorion, Samos adasının en hareketli ve turistik bölgesi ve adını herkesin bildiği meşhur filozof ve matematikçi Pisagor’ a borçlu. Pythagorion’da bir sürü hediyelik eşyacı ve kafe, restoran bulunan bir alışveriş caddesi ve hareketli liman kısmı bulunuyor. kasabanın iç kısımlarında ise Blue Street adında sanki influencer lar için hazırlanmış gibi duran da bir sokak bulunuyor. Buraya geldiğinizde hemen kasabanın girişinde ücretsiz bir park yeri bulunuyor.

Son olarak ise Pythagorion’a çok yakın bir mesafede bulunan Hera Tapınağı da bölgenin gezilmesi gereken noktalarından.

Lukas tavernasından manzara-Monatoles Köyü

Manolates Köyü

Son olarak size Manolates köyünden bahsetmek istiyoruz. Biz ikinci günümzde burayı da gezdik. Yolu epey virajlı olsa da gene de mutlaka gezilmesi gereken bir köy. Köy 350 metre yükseklikte ege denizine bakan bir yamaçta bulunuyor ve muhteşem manzara eşliğinde frappe içmek gibi bir şey yok. Köyün girişine hemen ücretsiz bir otopark bulunuyor ve buraya park ettikten sonra devamlı yukarı tırmanılıyor. köyün en tepesinde ise Lukas tavernası bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir