Samos Adasında Gezilecek En Popüler 7 Yer

Samos Adası(sisam), inanılmaz güzellikteki plajları ve muhteşem doğasıyla en güzel Yunan adalarından birisi olabilir. Siz de kapıda vize uygulamasının başlamasıyla Türkiye’ye en yakın ve en yeşil adalardan birisi olan Samos Adasını keşfedin. Samos adası Kuşadası ilçesinde yer alan milli parkımız dilek yarımadasının hemen karşısında yer alıyor. Kuşadası limanından 1,5 saatlik bir feribot yolculuğu ile Samos adasına gelebiliyorsunuz.

Başta filozof ve matematikçi olan Pisagor ve daha nice filozofa ev sahipliği yapmış olan Samos Adası çok köklü bir tarihe sahiptir.

Samos Adası Gezilecek Yerler hakkındaki yazımızda Samos Adası gezilecek yerler ve Samos Adası otelleri, restoranlar ve araba kiralamayla ilgili önemli bilgilerden bahsedeceğiz.

SAMOS ADASI GEZİLECEK YERLER

1-VATHY

Samos adasına geldiğinizde feribotlar Vathy limanına geldiği için adada ilk gördüğünüz yer Vathy oluyor. Vathy aslında Samos adasının merkezi ve en kalabalık bölgesi. Vathy’de tam olarak 9000 kişi yaşıyor. Araba kiralamak isteyenler için limanda çok fazla araba kiralama şirketi bulunuyor. Vathy’de yapılacak en keyifli aktivite akşam olduğunda vathy kordonu boyunca yürümek ve bolca bulunan restoranlarında oturup bir şeyler yemek. Ayrıca, güzel bir meydanı bulunuyor ve burada oturup kahve içmek gerçekten çok keyifli.Biz bir akşamımızı burada geçirdik ve sahil boyunca hep restoranlar, tavernalar ve pizzacılar ve kafeler bulunmakta.

Vathy’de Nerede Yemek Yenir: Vathy için Peskesi adlı mekanı deneyebilirsiniz. Burası Vathi kordonboyundan yer alıyor. Burada greek salatası, flogores, zeytinyağlı dolma yedik.           

2-Kokkari

Kokkari sahil kenarı

Kokkari, samos adasını bizce en güzel kasabası. Kokkari balıkçı restoranları ile meşhur olmuş beyaz ve mavinin buluştuğu şirin evleri ile insanın kalbini fethediyor. Hani tipik bir yunan adası ambiyansı vardır ya burda tam olarak onu yaşıyorsunuz.

Kokkari Plajı

Kokkari Vathi’den yaklaşık 20 dakikalık bir araba yolculuğuyla varılan dünyalar tatlısı bir ilçe. Burada şehir merkezinden ücretsiz aracınız park ettikten sonra kısa bir yürüyüş ile hemen deniz kenarına ulaşabiliyorsunuz. Biz deniz kenarına varır varmaz hemen Kalimera adlı bir kafede frappelerimizi yudumladık. Ayrıca kasaba kordonboyunu bitirdiğinizde karşınıza Kokkari plajı çıkıyor. Biz burada yüzmedik ama gerçekten harika görünüyordu.

3-Pythagorion(Pisagor)

Pythagorion limanı

Kokkariden sonraki destinasyonumuz ünlü matematikçi Pisagor’un doğduğu Pythagorion kasabası. Pitagoras kasabası adanın Türkiye’ye bakan tarafında yer alıyor ve yolda giderken Türk sahillerinin görebilirsiniz. Limanı boylu boyunca geziyoruz. Tekneleriyle limana yanaşmış çok sayıda Türk’ü görüp şaşırıyoruz.  Burada liman kenarında çokça mekan yer alıyor ve biz diğerlerine göre daha boş olan bir mekânı tercih edip yunan kahvelerimizi yudumluyoruz denize karşı.

Blue Street

Pythagorion’da bir sürü hediyelik eşyacı ve kafe, restoran bulunan bir alışveriş caddesi ve hareketli liman kısmı bulunuyor. kasabanın iç kısımlarında ise Blue Street adında daha çok influencerlearın geldiği bir meşhur sokak yer alıyor. Buraya geldiğinizde hemen kasabanın girişinde ücretsiz bir park yeri bulunuyor. O yüzden kesinlikle park için ücret ödemeyiniz.

Son olarak ise Pythagorion’a çok yakın bir mesafede bulunan Hera Tapınağı da bölgenin gezilmesi gereken noktalarından.

Trata Tavernası önü plaj

Nerede Yenir: Buraya gelmişken hem yüzeyim hem de öğlen yemeğimi yerim derseniz harika bir yer olan Trata tavernasını-Trata Fish Tavern deneyebilirsiniz. Biz buranın kalamarına bayıldık.

Konum Linki

4-Gaggou Plajı(Beach)

Samos’ta  bizim ilk uğradığımız yer  Gaggou Beach oldu. Çünkü burası konakladığımız Otel olan Mirini Otel’in hemen yanı başında yer alıyor. Gaggou Beach Vathy merkezden doğuya doğru yaklaşık olarak 20 dakika yürüme mesafesinde olan ünlü bir plaj. Burada iki işletme yer alıyor ve bu işletmelerden yemeğiniiz yiyebilirsiniz. Sakinlik ve temiz bir deniz arıyorsanız burası tam size göre. Şezlonglardan ve şemsiyelerden para alınmıyor. 2 tane kahve içerek yarımgünümüzü burada geçirdik. (toplamda 5 euro) yandaki linkten tıklayarak plajın tam oalrak yerini görebilirsiniz.

Konum

5-Tsamadou Plajı

Tsamadou Plajı; adanın en popüler plajı olarak biliniyor. Plajın arkası yemyeşil çamlıklardan oluşurken bir adet te çıplaklar plajı bulunuyor. aslında plaj üç kısımdan oluşuyor ve çıplaklar plajı dışında ailelere hitap eden bir kısmı ve bir de paralı beach clup kısmı bulunuyor. Tsamadou Plajı; kokkari kasabasının hemen 3 km dışarısında yer alıyor.

6-Manolates Köyü

Lukas tavernasından manzara-Monatoles Köyü

Son olarak size Manolates köyünden bahsetmek istiyoruz. Biz ikinci günümüzde burayı da gezdik. Yolu epey virajlı olsa da gene de mutlaka gezilmesi gereken bir köy. Köy 350 metre yükseklikte ege denizine bakan bir yamaçta bulunuyor ve muhteşem manzara eşliğinde frappe içmek gibi bir şey yok. Köyün girişine hemen ücretsiz bir otopark bulunuyor ve buraya park ettikten sonra devamlı yukarı tırmanılıyor. köyün en tepesinde ise Lukas tavernası bulunuyor.

7-WELCOME RESTAURANT

Welcome Restaurant’ta gece

Vathi ‘de konaklıyorsanız kesinlikle 1 akşam yemeğinizi Welcome Restaurantta yemelisiniz. Gerek ambiyans olsun gerek yemeklerin lezzeti olsun şiddetle tavsiye ediyoruz. Ayrıca porsiyonlar çok büyük. Burada mutlaka Greek salatası, ahtapot ızgarası, gyros, fava ya da flogeres sipariş verebilirsiniz.

Not: öğlenden reservasyon yapmalısınız zira masa sayısı az olduğundan akşama yer kalmayabilir.

Samos Adası Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Samos’a kuşadası limanından kalkan feribotlarla gidebilirsiniz ancak ya yeşil pasaportunuz ya da kapıda vizenizin olması şart. (Biz online olarak Feribotlines sitesinden biletlerimizi aldık.) feribotlar sabah erken saatlerde (9 civarında) kalkıyor. Feribot yolculuğu yaklaşık giderken 1,5 saat dönüşte ise yaklaşık olarak tam 1 saat sürüyor.

Samos Adası Vize İstiyor mu?

Maalesef Samos adası için Schengen vizesi ya da yeşil pasaport olması gerekiyor. Ancak 2024 yılı itibariyle kapıda vize uygulaması başladı. Dolayısıyla kapıda vizeden de faydalanarak adaya gelebilirsiniz.

Bu arada biz adayı gezmek için araba kiraladık. Size tavsiyemiz ucuza araba kiralamak isterseniz Mirini otelin yanında yer alan mahalle bakkalından (Simos market) araba kiralamak. Genelde adada kalan Türklere sorduğumuzda günlük 60 euroya araba kiralamışlar ama biz günlük 40 euroya araba kiraladık.  Hatta 2 günlük kiralarsanız toplamda sadece sizden 70 euro alıyor. Yani 2. Gün 30 euroya kiralamış oluyorsunuz.

Samos Adası Otelleri

Mirini Hotel manzaramız

Samos adasında biz 3 gece Booking.com üzerinden ayarladığımız Mirini Hotel’de konakladık. Mirini Hotel, Vathy’de yer alıyor. Feribottan indikten sonra limandan doğuya doğru 20 dakikalık bir yürüme mesafesinde yer alıyor. Yandaki Booking.com linkinden bütçenize ya da tercihlerinize uygun çok farklı tesisleri görebilirsiniz. Mirini Hotel’de kalırsanız tüm odalar deniz manzaralı ve yakınında da muhteşem bir plaj olan gagaou beach bulunuyor.

Samos Adası’nda Kaç Gün Gezilir?

 Samos adasında 2 gece konaklamak ideal. 2 gece konaklamak niye ideal derseniz feribotlar  ilk gün sabah 10 da adada oluyorsunuz ve ilk gün tamamen adayı gezebilir ya da plajlarda yüzebilirsiniz. Biz de önce öğlen saatlerinden otele yerleşip hemen yakınında yer alan Gaagou plajında tüm öğleden sonrasını geçirdik. Vathi merkezde zaten herkes genellikle bu plajdan faydalanıyor. İkinci gün ise araba kiralayıp Kokkari, Pythgorion ve bir dağ köyü olan  Monolatese gittik. Son gün feribotlar akşam 6 da hareket ettiğinden son günde araba kiralanıp öğeden sonra 4’e kadar ada gezilebiliyor ya da gene adanın muhteşem plajlarında yüzebilirsiniz. Sonuçta tam 3 gününüz oluyor ve bu da ada için gayet yeterli bir zaman dilimi.

Samos Adası Pahalı mı?

Samos adası bize çok pahalı gelmedi açıkçası. Yemek fiyatları Kaş’dan daha ucuzdu diyebiliriz. özellikle plajlarda bizi mest etti. İlk gün gagaou beach’te mesela sadece 2 kahve içerek bütün öğleden sonrayı başka para ödemende geçirdik. 3kişi olduğumuz halde öğlen ve akşam yemekleri 30-45 euro arası değişiyordu. Çocuğumuz genelde hamburger ya da döner yerken biz greek salatası, 2 meze ve kalamar gibi ana yemek söylediğimiz halde 35-40 euro arası bir hesap geliyordu. Sadece bir kere yemeğin yanında 2 bira söylediğimizde 3 kişilik hesap 50 euroyu buldu. Onun dışında Yunanlıların pita dedikleri döner yerseniz 3,5 euro, hamburgerle 5 euro civarında. Farppe ve sıcak kahveler ise 2,5 euro tutuyor. Bir küçük su ise 0,40 euro tuyarında. Biralar 3,5 euro civarında. ayrıca mutlaka Yunan birası olan Mythos’dan içmelisiniz zira biz çok beğendik.

Welcome restaurant

Samos adasında deniz ürünleri yiyebileceğiniz gibi kebap da yiyebilirsiniz. şunu söyleyebiliriz ki yemek porsiyonları dolu dolu. Bizim restaurantlardaki gibi porsiyonlar küçük değil. Spesifik olarak tavsiye isterseniz de döner tarzı bir şey istiyorsanız Gyros yiyebilirsiniz ve fiyatları da 3-4 euro ortalamalarında. Ayrıca Greek salatası Samos adasında yemek menülerinin olmazsa olmazı olduğu gibi adadan keisnlikle Kalamar yemeden gitmeyin. Bize göre kalamarlar çok daha lezzetli ve taze.

Samos adası Beyaz Muscat adıyla biline meşhur Samos şarabıyla meşhur. Buraya gelirseniz mutlaka bir tane almalısınız. Samos Muscat şarabı tatlı bir tada sahip ve adadaki şarap bağlarında elde edilmektedir. Yunanistan’da tatlı şarap türlerinde en çok satılan şarap türü budur. Eğer Mirini h-Hotelde kalırsanız küçük şişelerden 2 adet de ,ikram ediyorlar.

Samos adasında Ekonomik Araba Kiralama

Biz adayı gezmek için araba kiraladık. Size tavsiyemiz ucuza araba kiralamak isterseniz Vathi merkezde yer alan bizim kaldığımız Mirini otelin yanında yer alan mahalle bakkalından (Simos market) araba kiralamak. Genelde adada kalan Türklere sorduğumuzda günlük 60 euroya araba kiralamışlar ama biz günlük 40 euroya araba kiraladık.  Hatta 2 günlük kiralarsanız toplamda sadece sizden 70 euro alıyor. Yani 2. Gün 30 euroya kiralamış oluyorsunuz. BU fiyat gördüğümüz kadarıyla adadaki en uygun fiyat. Adaya gelmeden önce toplu taşıma alternatifini de araştırdık ancak gerek toplu taşımanın saatlerinin çok az olması ve 3 kişi olunca araba kirasına yakınlaşması gereği araba kiralamaya yöneldik.

Samos Adasına Feribot’la Ulaşım-Samos Feribot Bileti

Samos’a Kuşadası’ndan feribotla kişi başı geçiş ücreti gidiş dönüş 47 euro. (2022) Ayrıca biz biletimiz feribotlines firmasından aldık.1,5 saatlik yolculuk sonrası feribot Samos’a yanaştığında pasaport sırasının ön saflarında yer almak için hızlı olmanız gerekiyor.  Bu mevzu mühim bir mevzu çünkü Yunan halkı gibi Yunan polisi de çok aheste hareket ettiğinden iniş sırasında arkalarda kalınırsa, gelen yolcu adedine bağlı olarak uzun süre pasaport sırası beklemek zorunda kalırsınız. Maalesef biz arkaya kaldığımızdan 40 dakikaya yakın pasaport sırasında beklemek zorunda kaldık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir