KOTOR VE BUDVA GEZİLECEK YERLER

Karadağ şu anda Türkler için vizesiz olması ve diğer Avrupa ülkelerine göre ucuz olması sebebiyle Biz Türkler için en iyi destinasyonlardan. Ayrıca bu fırsat çok fazla sürmeyebilir zira Karadağ bir Avrupa Birliği üyesi olmak üzere AB’ye girdiğinde vizesiz gezme şansımız kalmayacak. O yüzden bu yaz Karadağ’ı planlarınıza ekleyin. Son olarak İstanbul’dan 1,5 saatlik bir uçuşla Karadağ’a ulaşabilirsiniz.

KARADAĞ HAKKINDA

Kotor Karadağ sınırları içerisinde yer almaktadır. Karadağ daha önce  Yugoslavya topraklarında yer almakta iken daha sonra bağımsızlığını kazanmıştır. Önce sırbistana bağlı iken 2006 yılında yapılan Bağımsızlık referandurumu ile Karadağ bağımsız ülke statüsünü kazanmıştır. Karadağ adriyatik denizi kenarında yer almaktadır. Karadag çok dağlık bir ülkede ve halen dağlarında ayılar ve kurtlar bulunuyor. Başkenti podgorico olmasına rağmen esas olarak kotor ve budva gibi şehirler bilinmektedir.

Karadağ Vize İstiyor mu?

Karadağ Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Türkiye ile Karadağ arasında Vize Muafiyeti Anlaşması mevcuttur.

Kotor ve Budvaya Ne Zaman Gidilir?

Kotor old town saat kulesini hemen yanı
Kotor Old Town

Biz kesin sıcak olur düşüncesi ve denize gireriz beklentisi ile Haziran ayında gitmeye karar vermiştik. Çünkü okuduğumuz bloglarda mayıs ayında ayında bile denize girebileceği söyleniyordu. Ancak maalesef çoğu zaman yağmurlu bir Kotor ve Budva tatili geçirdik. Belki bir günümüz güneşli olmuştur. Size tavsiyemiz güzel havalara denk getirmek istiyorsanız Temmuz, Ağustos ya da Eylül aylarında gitmeniz.

Kotor’da Araba Kiralama

Balkanlar sınır kapısı

Kotor’a gelecekseniz mutlaka araba kiralamanız gerekiyor.  Arabasız gezmek burada mümkün değil. Sadece Kotor u bile gezseniz Kotor Old Town’dan oluşmuyor ve ayrıca muhteşem doğal güzelliği ile Kotor körfezi de bulunuyor. Kotor körfezi etrafında Perast gibi irili ufaklı bir sürü tatlı küçük yerleşim yerleri bulunuyor. Buraları arabasız gezmek mümkün değil. Biz Balkan turumuza Saraybosna’dan başladığımızdan Saraybosna’dan kiraladığımız araba ile gelmiştik. arabayla balkanlar turu yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kotor’a Nasıl Gidilir?

Kotor’ a gitmek için en ideal olanı İzmir’den ya da İstanbul’dan direk uçuşla Karadağ başkenti olan Podgorico’ya uçmak. önceleri sadece THY uçarken artık Pegasus ile de Podgorica’ya uçabiliyorsunuz. Türkiye’den Karadağ yaklaşık olarak 1,15 dakika sürüyor. Sonrasında ise Podgorica’dan da araç kiralayarak rahatlıkla Kotor’a ulaşabilirsiniz.

Ucuz bilet arıyorsanız mutlaka skyscanner sitesini kullanmalısınız. Skyscannerpodgorico

Karadağ Ucuz mu?

Karadağ ucuz mu diye soracak olursanız eğer, ülkemizdeki euro kuruna rağmen Kotor’un çoğu bölgesinde Türkiye’den ucuz yiyecek ve içecek bulmak mümkün!

Mesela Kotor’un hemen her yerinde dilim pizzacılar bulunuyor. Doyurucu bir dilim pizzanın fiyatı 2 Euro. Kahveler 1,67  Euro. Biralar 1-2 Euro. Konaklamalar euro kullanmalarına rağmen halen Türkiyeye göre ucuz geceliği 500-750 arası ev tutabilirsiniz.

Kotor Kaç Günde Gezilir

Kotor için en azında 3 gün lazım çünkü hem old town gezilecek hem korfez gezilecek hem de budva gezilecek. Mesela kaleye çıkmak için bir yarım gün old town gezmek için de gene 1 yarım gün lazım. Diğer taraftan kotor korfezinde irili ufaklı bir çok kasaba olduğundan oraları da gezmek için gene 1- 2 gün lazım. Özellikle Perast kasabası çok güzel.Buraya da mutlaka yarım gününüzü ayırlmalısınız.

Kotor’un Hangi Bölgesinde Konaklamalı?

Kotor'da konaklama
Kotor’da kaldığımız evin manzarası-Dobrota

Kotorda konaklamak için sizlere iki ana bölgeyi önerebiliriz. Tabi ki en popüler bölgesi olan old town içinde kalabilirsiniz ya da hemen yanındaki mahalle olan Dobrota mahallesinde kalabilirsiniz. Dobrato bölgesinde evler hem daha geniş hem de daha yeni .Biz 2019 yılında 2 geceliği 144 euroya Dobrota bölgesinde çok güzel manzaralı bir evde konaklamıştık. Evimizi Booking aracılığıyla ayarlamıştık. Aslında burası old towna göre biraz daha ucuz hem de sabah uyandığınızda deniz manzaralı bir evde uyanmak daha keyifli. Ayrıca buradan Old town çok çok yakın ve yaklaşık oalrak 15 dakikada yürüyerek de Old Town merkezine varabilirsiniz. Alexendar gibi bir yerde 4 gece konaklamak mesela sadece 3500 tl.

Kotor’da Nerede Yenir?

Kotor’da İtalyan ve Türk Mutfağı hakim olduğundan kesinlikle zorluk çekmeyeceksiniz. Köfte yemeklerinden tutun da deniz mahsulleri ve pizzaya kadar çok fazla seçenek mevcut. Ayrıca sadece bu yöreye özgü Vranac üzümlerinden yapılan çok meşhur bir kırmızı şarapları bulunuyor ve kesinlikle bu şarabı da denemelisiniz. Bu üzüm çok eski zamanlardan beri hasadı yapılan ve Roma İmparatorluğu döneminden beri bilinmektedir. Hatta 161 – 180 yılları arası Roma İmparatorluğu yapan ve aynı zamanda Stoacı filozoflardan olan Marcus Aurelius,  VRANAC üzümlerinin yaşlanmayı engellediğini, yaşam süresini uzattığını ve yaraları ve kalbi iyileştirdiğini ifade etmiştir. Vranac Vines

Kotor old town'da yemek yenilecek yerler
Pescaria Decaderio

Pescaria Decaderion– Sizlere Pescaria adında çok tatlı bir akdeniz lokantasını tavsiye edebiliriz rahatlıkla. Hem fiyatları makul hem de çok tatlı bir meydanın(Kotor Aziz Tryphon Katedrali)nin olduğu meydan) içerisinde yer alıyor. Aslında Tarihi şehir merkezinde restoranlar çok tatlı bir ambiyansa sahip. Özelikle akşam burada oturmanızı daha çok tavsiye ederiz. gerçekten tarihi meydana karşı kırmızı örtülü masalarda yemek yemek ve şarap içmek çok keyifli oluyor.

Ekonomik bir seçenek olarak ise;

Pronto Pizza-Diğer taraftan pronto pizzayı duymayan kalmamıştır herhâlde. ordan da uygun fiyatlı dilim pizzalardan yiyebilirsiniz.

Kotor Gezilecek Yerler

Kotor yemek yenilecek yerler
Kotor’da herhangi bir mekanda bile oturmak çok keyifliydi..

1-Kotor Old Town(Stari Grad)

Old Town-Kotor Aziz Tryphon Katedrali Ön Cephesi
Old Town-Kotor Aziz Tryphon Katedrali

Kotor old town daracık sokakları ve taş evleriyle kalbimizi fethetti. Uzun bir süre Venedikliler Kotor şehrini yönettiklerinden Old town da tam bir Venedik havası hakim. Old town etrafı tammen surlarla çevrili olduğundan mutlaka 3 kapıdan birisinden girmeniz gerekiyor. Limandan gemilerle gelen turistler gibi limana bakan kapıdan giriş yapmak en mantıklısı tabi ki.

Kapıdan girer girmez karşınıza meşhur Saat kulesi çıkacaktır. Saat kulesi dışında görmeniz gerekenler;

Aziz Trypon Katedrali

Ordu Meydanı(Piazza of the Arms)

St nicole Kilisesi

2-Kotor Kalesi-San Giovanni Kalesi:

Kotor Kalesi-San Giovanni Kalesinden muhteşem manzara
Kotor Kalesi

Burası Kotora geldiğinizde mutlaka görülmesi gereken ve meşhur manzara fotolarının çekildiği kale. Buraya çıkmak için tam tamına 1300 merdiven çıkmanız gerekiyor. Eğer siz de bizim gibi çocukla çıkarsanız yarısına kadar da çıksanız gene yukardaki güzel bir manzarayla karşılaşabilirsiniz. Yukardaki Resmin çekildiği nokta Church of Our Lady of remedy olarak geçiyor. yani yolun yarısından bir kilise bulunuyor ve çoğu ziyaretçi zaten buraya kadar tırmanıyorlar. Yani ben en tepeye çıkamadım diye kesinlikle üzülmeyin.

3-Kotor Pazarı

Kotor pazarı, haftanın her günü sabah 7’de açılan ve çevre köylerden Çitçilerin yerel ürünlerini sattığı bir pazar. organik ürünlerle ilgiliyseniz ve seviyorsanız bu pazar tam size göre. Pazarda meyve, sebze, peynir ve ev yapımı şaraplar bulunuyor. Pazarın yeri hemen Eski şehir merkezinin denize bakan kapısının hemen yanında ve surların önünde yer alıyor.

4-Kotor Körfez Turu

Kotor körfezi Norveç fiyortlarını anımsatan muazzam güzellikte bir coğrafi atmosfere sahip o yüzden araba kiralamak ve bu körfezi arabayla turlamak çok keyifli bir aktivite olacaktır. ayrıca körfez boyunca bir sürü yerleşim yeri de bulunuyor.

Budva’da Gezilecek Yerler

Budva Old Town
Fotoğraf kaynak:  Despina Galani/Unsplash

Nasıl ki Kotor Old town ile ve kalesiyle ünlüyse Budva da plajlarıyla ünlü. Budva’yı gezmek için 2 gün yeterli olacaktır. Tabi deniz tatili için geldiyseniz daha fazla da kalabilirsiniz. Budva’nın mutlaka görülmesi gereken yerleri ise;

  • Budva Old Town(Stari Grad)
  • Sveti Stefan Adası
  • Dans Eden Kız Heykeli (Statua Ballerina) Budva
  • Mogren Plajı
  • Slovenska Plajı

1-Old Town(Eski Şehir)

Budvanın en güzel yeri neresi derseniz Old town yani eski şehir bölgesi deriz. Eski taş evlerin arasında ve dar sokaklarda gezmeyi seviyorsanız burası tam size göre. Ayrıca burada gezerken hiç bir yabancılık çekmeyeceksiniz zira içeride fazlaca Türk esnaf bulunmakta. Hem yeme içme yerleri olsun hem de hediyelik eşyacıların çoğunu Türkler işletmekte.

Budva old Town sokakları
Budva old town sokakları

2-Sveti Stefan Adası

Sveti Stefan Adasının tepeden görünüşü

Aslında bizim budva gitmemizin esas sebebi Sveti Stefan adasını görmekti. Üstteki resimde gördüğünüz gibi Sveti Stefan adası aslında çok küçük bir ada ve içinde taaa 1500 li yıllara dayanan evler bulunuyor. Bizim için burayı gezemeyeceğimiz söylendiğinde büyük bir şok yaşadık. Bu ada maalesef zengin bir Asyalıya kiralanmış ve otel olarak kullanılıyormuş. Dolayısıyla sadece otelde konaklayanlar adayı gezebiliyorlarmış. Karadağ ziyaretimiz sırasında tek hoşnut kalmadığımız mevzu bu konu oldu. Bir tarihi yapı aslında hangi ülkede olursa olsun tüm insanlığa ait bir yapıdır ve ziyaret edilmemesi hiç bir şekilde engellenmemelidir.

Sveti Stefan Adası yanındaki Plaj
Buraya gelmişken yanında yer alan plajdan da faydalanabilirsiniz. Adanın sol tarafında ayrı bir plaj sağ tarafında da ayrı bir plaj bulunuyor. Eğer şezlong ve şemsiye istiyorsanız adanın sağ tarafından 30 Euro’ya kiralayabiliyorsunuz. Ayrıca girişte arabanızı park edebileceğiniz bir otopark da bulunuyor. Sezon dışı şezlonglar kaldırılıyor.

3-Dans Eden Kız Heykeli (Statua Ballerina) Budva

Heykel Old town ile Mogren Plajı arasında yer alıyor. Rivayete göre heykel Budvalı olan bir denizciye çok aşık olan dansçı bir kızın hikayesini anlatıyor. Çok aşık olan kızcağız sevdiği denizciyi uzun seyahatlerinde hep aynı noktada dans ederek beklermiş ancak bir seyahatinden denzici hiç bir zaman dönmemiş. Heykel sadakati ve bağlılığı simgeliyor.

4-Mogren Plajı

Mogren Plajı

Mogren beach old town surlarının 100 metre ilerisinde yer alan kuytuda kalan ama kesinlikle gidilmesi gereken bir plajdır. Arkası dağlık olan küçük bir plaj olsa da çok keyifli bir plaj.

5-Slovenska Plajı

Slovenska Plajı, şehrin tam merkezinde yer alıyor. Denize girmek için çok iyi bir konumda

Bonus Olarak Perast

Masalsı Perast manzarası
Kaynak:Defne Küçükmustafa-Unsplash

Kotor’dan arabayla 15-20 dakikalık bir yolculukla Perasta ulaşabiliyorsunuz. Zaten en başından beri arabasız olmaz dememizin sebeplerinden birisidir kendisi. Unesco Kültürel mirasında yer alan Perast belkide en fotojenik ve güzel yeri Karadağ’ın.

Buraya gelmişken hemen dışarısında otoparka park edebilir ve şehri yürüyerek keşfedebilirsiniz. Buraya gelinmesinin diğer bir nedeni de Our Lady of Rocks adasını gezmektir. Buradan kalkan küçük teknelerle 15 dakikada adaya geçebiliyorsunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir