Krakow 3 Günde Nasıl Gezilir? Krakow Gezilecek Yerler

Krakow gezimizden yeni döndüğümüzden taze taze Krakow gezilecek yerler hakkında hemen bir yazı hazırlamak istedik. Aradığınız gezi Ortaçağ ruhunu yansıtan ve masalsı bir şehirde gezmek ise Krakow’un Prag’dan aşağı kalır bir yanı yok. Krakow çok iyi korunmuş bir eski şehire sahip ve gezerken büyülenmemek elde değil.

Krakow Nerede?

Krakow Avrupa’nın merkezinde, Polonya’nın güneyinde ve hemen Karpat dağlarının kenarında yer alıyor. Aynı zamanda Polonya’nın başkenti olan Varşova’ya ise 300 km mesafede yer alıyor. Konumundan dolayı Krakow Slovakya’nın başkenti olan Bratislava ve Çekoslovakya’nın başkenti olan Prag şehirlerine yakın bir mesafede yer alıyor.

Krakow Tarihi

Krakow tarihi taş devrine kadar gitmektedir. Taş devrinde bugünkü Wavel kalesinin olduğu tepede bir slav yerleşimi ile Krakow tarihi başlamaktadır. Ayrıca eski çağlardan beri anlatılagelen bir ejderha efsanesi bulunmaktadır. Çok eski zamanlarda SMOK adına bir ejderhanın wavel kalesinin altında bir mağarada yaşadığı ve halka terör estirdiği rivayetleri anlatılmaktadır. Bakireleri ve hayvanları kaçırarak halka büyük sıkıntılar yaşatmıştır. Bugünde Wavel kalesini  gezerseniz SMOK heykelini hemen kale surları önünde görebilirsiniz.

15.yy ve 16.y Polonya’nın ve Krakow’un altın çağı olarak anılmaktadır, çünkü şehirde yer alan bir çok sanat eseri ve mimari eser bu dönemlerde yaratılmıştır.

Aslında Krakow ve Polonya tarih boyunca sürekli işgal altında kalmıştır. Bazen Avusturya-Macaristan imparatorluğu, bazen Prusya imparatorluğu ya da bazen de Rusların işgali altında yaşamışlardır.

Son olarak ise 2.dünya savaşında Krakow ve Polonya Nazi işgali altında kalmıştır ve Naziler Krakow’un aslında bir alman şehri olduğunu iddia etmişler ve sokak, cadde isimlerini Almanca ile değiştirmişlerdir.

Nazilerin Krakow’u kendileri için bir merkez ve karargah olarak kabul etmeleri sebebiyle Krakow 2.Dünya savaşının yıkımından şans eseri kurtulmuştur. Şehri görünce iyi ki kurtulmuş diyorsunuz. Gerçekten Avrupa’da bu yıkımdan kurtulana az sayıdaki şehirden birisidir.

Gene Naziler Krakow’u kontrolleri altında tutarken Podgerze adında bir Yahudi gettosu oluşturmuştur. Ünlü yönetmen Roman Polonzki de bu gettoda bir dönem yaşamış olup kurtulanlar arasındadır.

Krakow başkent olma vasfını yitirse de her zaman Polonya’nın kültürel ve entelektüel başkenti olmuştur. 1978 yılında ise UNESCO tarafında tarihi şehir merkezi kültürel miras listesine alınmıştır. 2000 Yılında ise Avrupa Kültür Başkenti olarak da seçilmiştir. Kültür başkenti seçilmesi kesinlikle boşuna değildir. Şehir bir çok müzik festivaline ve tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan en önemlisi Misteria Paschalia festivalidir. (Avrupa Rönesans ve Barok müziği festivali) Gerçekten eski şehir bölgesinde bir çok noktada klasik ve jazz müzik mekanları oldukça fazladır.

Krakow’a Nasıl Gidilir?

Krakow’a Ankara üzerinden Pegasus’un her salı ve cuma günleri direkt uçuşları bulunuyor. Pegasus sitesi üzerinden alabilirisiniz. https://www.flypgs.com/sehirler/krakov-ucak-bileti

Krakow Ucuz Mu?

Polonya’da henüz Euro kullanılmıyor ve kendi para birimleri olan Polonya zlotisi (PLN) kullanılıyor. Yemek fiyatları ve konaklama fiyatları Türkiye’deki muadillerinden kesinlikle daha ucuz. Mesela Old Town dışı bir restoran tercih ederseniz 2 kişi rahatlıkla doyurucu bir menüyü 500 lira civarında halledebilirsiniz. bunun dışında içki fiyatları Türkiye’ye göre çok daha ucuz. Hele bir de Turisttik bölgeler dışındaki restoran ve hotelleri tercih ederseniz fark artacaktır. Bu yüzden schengen vizeniz ya da Yeşil Pasaportunuz varsa Türkiye’de bir tatil yerine Krakow’da kısa bir tatil planlamak bütçeniz için çok faydalı olacaktır.

Krakow’a Giderken Vize Gerekli Midir?

Paragrafa maalesef diye başlamak zorundayım. bu güzel estetik şehir; Polonya AB üyesi olduğundan Schengen vizesine tabidir. Yandaki VFS Global web sayfası üzerinden başvurunuz yapabilirsiniz. https://visa.vfsglobal.com/tur/tr/pol/.

Krakow’un Neyi Meşhur?

Önceki başlıkta bahsettiğimiz gibi Krakow Canlı kültürel ve entelektüel şehir hayatı ile meşhurdur. Şehirde bolca klasik müzik festivalleri, operalar ve tiyatro oyunları vardır. Diğer taraftan tarihi bölgesi Avrupa’nın en güzel ve en etkileyici bölgelerinden birisidir.

Krakow'da Yemek Pierogi
Pierogi

Diğer taraftan Krakow’un yemekleri de meşhurdur. Gerçekten Krakow’da Polonya geleneksel yemeklerini, Ukrayna mutfağının örneklerini hem de Macar mutfağının örneklerin bulabileceğiniz çokça mekan bulunmaktadır. Batı Avrupa’ya göre kesinlikle Polonya mutfağı çok daha başarılı.

Krakow’a Ne Zaman Gidilir?

Biz 2023 yılı Christmas marketi deneyimi yaşamak istediğimizden Aralık ayının ilk haftası gittik. Ancak şansımıza ortalamalardan fazla bir soğuk vardı. bindiğimiz taksi şoförleri 10 yıldır ilk defa böyle bir soğuk gördüklerini belirttiler. Muhtemelen bu derece soğuk olmuyordur ama Christmas Market Aralık ayında olduğundan bu dönem şehir hareketli ve renkli oluyor. Yaz aylarını buradaki yereller pek tavsiye etmiyorlar zira aşırı bir turist kalabalığı olduğunu söylüyorlar. En güzel dönemleri ilkbahar, sonbahar ve Christmas Market kurulan Aralık ayı olduğu söyleniyor.

wavel kalesi manzarası
Krakow Wavel kalesi manzarası-Aralık-2023

Krakow Kaç Günde Gezilir?

Açıkçası Krakow nüfusu 800.000 civarında olan Türkiye ölçülerine göre küçük sayılabilecek bir şehir. Gezilecek yerleri 3 ana bölgeye ayırırsak 3 gece 4 gün yeterli olabilecek bir şehir.

Birinci gün: Old Town ve burada yer alan müzeleri gezersiniz. i

ikinci gün: Kazimierz-Yahudi mahallesi, Podgorze-Yahudi gettosunu ve Emaye fabrikasını gezersiniz.

Son günde ise ya Auschwitz-Birkenau Toplama Kampı ya da Wieliczka tuz madenini gezersiniz.

Krakow’da Gezilecek Yerler haritası

Sizler için Krakow’da gezilecek yerler haritamızı hazırladık. Haritadaki sıraya göre aşağıda tüm görülecek yerleri anlatacağız.

Krakow Old Town-Rynek Glowny

Avrupa’ya daha önce gittiyseniz Avrupa şehirlerinin en caf caflı ve hareketli bölgeleri hep old Town’lar olmuştur. Bu yüzden Krakow gezimize başlamak için en ideal nokta oOld town bölgesi olacaktır. Meryem Ana Bazilikası, Cloth hall-the Sukiennice,  (Krakow kapalı çarşısı), Rynek glowny(old town meydanı) ve Rynek Belediye Kulesi gibi meşhur noktalar hep old town içerisinde yer almaktadır.

Krakow Old town’ın diğer bir artı noktası epeyce büyük bir alan kaplamasına rağmen nerdeyse tamamen araçlara kapalı ve bu yüzden meydanda ve ara sokaklarda rahatça gezebiliyorsunuz. Ayıca Rynek Glowny meydanı Avrupa’nın en büyük Rönesans meydanı olarak da biliniyor. Old town meydanına çıkan bir sürü canlı ve hareketli cadde var ve hepsinde jazz barlardan tutun da yeme-içme mekanlarına ve farklı giyim mağazaları kadar her şeyi bulabilirsiniz.

Rynek Glowny meydanında herhangi bir cafede (Starbucks şubesi de olabilir)oturup geçen şık at arabalarını da izlemek çok keyifli bir aktivite.

Merkez tren istasyonunda 5 dakikalık bir yürüyüşle hemen old Town’a gelebiliyorsunuz.

Son olarak Old town kışları da harika bir Christmas markete ev sahipliği yapıyor. Sokak lezzetlerinden, hediyelik eşyacı ve kıyafete kadar her şeyi Chritsmas markette bulabiliyorsunuz. Christmas market nasıl oluyor diye merak ediyorsanız aşağıdaki videomuzdan izleyebilirsiniz.

Azize Meryem Bazilikası

Krakow old town
Azize Meryem Bazilikası

Azize Meryem kilisesi şehrin simgesel yapılarından olan ortaçağ ruhunu harika yansıtan bir gotik katedral. Gerçekten karşısında yer alan herhangi kafelerden birisinde oturup saatlerce izleseniz de sıkılmazsınız. Ön cephesi tamamen kırmızı tuğla olan bazilika ayı zamanda simetrik olmayan iki ayrı kuleye sahip.

Efsaneye göre kulelerin eşit olmamasının nedeni ise ortaçağ da kuleler inşa edilirken her birine ayrı bir mimarın görevlendirilmesi. birbirini rakip göre iki ayrı mimar birbirlerinin çekemiyorlarmış ve en yüksek kule benimki olacak diye bir yarış içine girmişler ancak bu rekabet tatlı başlasa da kötü bitmiş ve miamrlardan biri öldürülünce kulelerden birisi daha kısa kalmış. Diğer taraftan kulenin tepesinden saatte bir trompet çalınıyor ve bu sebeple bir kalabalık oluşuyor önünde ve biz şaşırmıştık neden bu kalabalık var diye ama daha sonra öğrendik ki moğol istilası zamanında kulede düşmanı bildirmekle görevli olan bir asker Moğolların yaklaştığını kuleden görünce Başlamış Tromphet çalmaya ama Moğola tarafından okla vurularak öldürülmüş. O zamandan bu yana halk tarafında kahramana olarak görüldüğünden anısına devamlı Trompet çalınmaya devam edilmiş.

MNK Sukiennice-Namı Diğer Kapalıçarşı

Bir istanbul kapalıçarşı kadar olmasa da Krakow’un da bir kapalıçarşısı bulunuyor. Yapılışı 13..yy dönemi. Tek bir kat ve uzun bir koridordan oluşan Clothh Hall ortaçağ mimarisiyle görülmesi gereken yerlerden. Günümüzde içerisinde sadece hediyelik eşyacılar bulunuyor.

Czartoryski Müzesi

Lady with an ermine tablosu krakow
Lady with an Ermine

Krakow’da ilk gezmeniz gereken müze kesinlikle Czartoryski Müzesi. Hem yeri çok merkezi hem de güzel sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor.

Müze Prenses Izabela Czartoryska tarafından 1796 yılında Polonya tarihini ve kültürünü korumak için kurulmuş. Müze’de Leondardo Da Vinci’nin meşhur Lady with an Ermine eseri bulunuyor. Ayrıca müzede bir Rembrant bölümü de bulunuyor ve bura da iki adet  Rembrandt; eseri sergileniyor.

Müzede Roma, Antik yunan döneminden kalan bir çok silah ve antik eser de sergileniyor.

Planty Park

Krakow Planty park'da romantik yürüyüş

Bizim gezilerimizde olmazsa olmazlarımızdan birisi de gittiğiniz şehrin önemli bir parkını gezmektir. Krakow’un meşhur parkı da Planty park. Planty park aslında ayrı ayrı 8 adet bahçenin birleşmesinden oluşan ve tüm eski şehri çevreleyen bir park. Bir an için Şehrin kalabalığında uzaklaşıp sessizlik, huzur ve romantizm arıyorsanız Planty park tam yeri.

Bonus: Planty park; kar altında da romantik oluyor.

Floriańska Caddesi

Florianska caddesi krakow
Florianska caddesi

Tarihi şehri gezerken Floriańska Caddesini de gezmeniz elzem. Tamemen yayalara açık olan cadde hareketliliği ve dinamizmi ile insana çok keyif veriyor. Tarihi 13.yy’a kadar giden Floriańska Caddesi ortaçağ zamanlarında Kralların, prenslerin ve şövalyelerin tören yürüyüşleri yaptığı bir cadde imiş. O yüzden cadde boyunca bir çok ortaçağdan kalma yapı bulunuyor. Cadde Eski şehir meydanından başlıyarak şehrin ortaçağdan kalma giriş kapılarından olan  St. Florian’s Gate kapısına kadar uzanıyor.

Krakow'da Nerede yemek Yenir?

Caddede 19.yy Polonya ressamlarından olan meşhur Jan Matejko’nun bir evi bulunuyor, günümüzde müze olan ev sanatçının bir çok tablosunu barındırdığından gezilmesi gereken müzelerden. Ayıca cadde şehrin en kareketli ve kalabalık yerlerinden biriisi aynı zamanda ve bir çok mağaza, cafe ve restauranta ev sahipliği de yapıyor.

Wavel Kalesi ve Katedrali

Krakow’un mutlaka görülmesi yerlerinden birisi de Wavel kalesidir. Burayı bir büyük kompleks olarak görebilirsiniz. içerisinde Wavel Katedarali, John Paul II Cathedral Müzesi ve birbirindne çok farklı seri yerleri bulunuyor. Mesela oryantal sanat bölümünde Türk halısı, çadırı ve bazı Kütahya seramikleri gibi Türk eserleri sergileniyor.

Kazimierz-Yahudi Mahallesi

Kazimierz aslında 2.Dünya savaşına kadar çok fazla yahudi nüfusun olduğu bir bölge iken Nazi soykırımından sonra NERDEYSE hiç Yahudi kalmamış. Old town’a sadece bir kaç dakikalık yürüme mesafesinde olan Kazimierz şehrin en hareketli bölgelerinden birisi. Günümüzde, tarz kafelerin, resim galerilerinin, vintage mağazaların, jazz clubların ve mekanların yayıldığı bölge.

Old town turistlerin favori bölgesi ise Kazimierz de locallerin favori bölgesi. Bu sebeple mekanların fiyatları da burada daha uygun.

Krakow’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Restauracja Polska restoranı-krakow
Restauracja Polska

Daha önce belirtitğimiz gibi, Krakow’da Polonya geleneksel yemeklerini, Ukrayna mutfağının örneklerini hem de Macar mutfağının örneklerin bulabileceğiniz çokça mekan bulunmaktadır.

Krakow mutfağına ilişkin en önemli yemek ve içecekler;

  • Pierogi (polonya mantısı): Pieoroginin peynirli, patatesli ve etli olmak üzere bir çok farklı çeşidi bulunuyor. Biz peynirli olan versiyonunu çok beğendik.
  • Zapienka-Polonya pizzası
  • Kotlet schabowy (Schnitzel): Old town etrafında bir çok noktada Schnitzel yiyebileceğiniz uygun fiyatlı mekan bulunuyor. Gerçekten güzel Schnitzel yapıyorlar.
  • Domates Çorbası
  • Kielbasa: Polonya sosisli
  • Votka

Krakow Otelleri

Krakow’da otel fiyatları Avrupa’nın diğer yerlerine göre epey uygun. Krakow yürüyüş dostu bir şehir olduğundan old town bölgesine yakın bölgelerde kalmanız daha akıllıca olacaktır. Biz B&B Hotel Krakow Centrum’da kaldık ve çok memnun kaldık. https://www.booking.com/hotel/

Mekanların aralarında çok pahalı olanlar da olduklarından sizlere hem bütçe dostu hem de kaliteli olanlarından Tavsiye ettiklerimiz,

  1. Restauracja Polska: Kazimierz bölgesinde yer alıyor ve Pierogi gibi geleneksel polonya yemekleri bulunuyor. Ayrıca biz domates çorbasına bayıldık. Fiyatları da Old Town bölgesine göre daha uygun.
  2. Pod Wawelem Kompania Kuflowa: Mekan Hemen Planty parkın yanında ve Kalenin dibinde yer alıyor. Büyük porsiyonlu tabaklar istiyorsanız ve Schnitzel seviyorsanız tam size göre bir mekan. Tam bir fiyat /performans mekanı aynız amanda. Yalnız her daim çok kalabalık.
  3. Cechowa: Hem old town hem de uygun fiyatlı olsun diyorsanız tam size göre bir mekan. mekan yereller tarafında da tercih ediliyor.
Pod Wawelem Kompania Kuflowa krakow restaurants
Pod Wawelem Kompania Kuflowa

BONUS: Krakow ziyaretinizde açıkçası etrafından hangi şehirler var diye haritaya bakmıştık. Siz de inceleyince göreceksiniz ki en yakın şehirlerden birisi Prag. Buraya kadar gelmişken Mantıklı olan Prag gezisini de aradan çıkarmak. Bu durumda Krakow-Prag arası kaç km olduğunu merak ediyorsunuz. İki şehir arası yaklaşık olarak 539 km. Ayrıca Krakow’dan Prag’ gitmek için en ideal vasıta tren. Tren ile 7 saatlik bir yolculuk ile Prag’a varabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir