Ankara’ya yakın günübirlik gezilecek yerler

Ankara’da yaşayanlar bilir her daim bir deniz ya da yeşillik hasretiyle yanıp tutuşuyoruz. Ayrıca Ankara’da yapılacak pek bir şey yoktur inanışı da çok yaygındır. Aslında Ankaraya yakın günübirlik gezilecek yerler arabayla sadece 1- 2 saatlik bir mesafede. Bu yüzden 1 saatlik yolculuğu göze alırsanız çok güzel rotalar karşınıza çıkacaktır. Bu yazımızda sizlere bizim de çok sevdiğimiz rotalardan bahsetmek istiyoruz.

Kızılcahamam:1 saat

Ankara’nın kuzeyinde yer alan Kızılcahamam, ormanlık ve dağlık alanlarıyla, şifa veren kaplıcalarıyla Ankaralılar için bir vaha gibi. İnsan buranın sadece Ankaraya 1 saat olduğuna inanamıyor. Yalnız buraya giderken mutlaka eski İstanbul yolunu kullanmalısınız. Kızılcahamam da muhteşem bir milli park bulunuyor. Soğuksu milli parkı. Milli park yaban hayvanları açısındanda çok zengin. Yalnız yaban hayvanlarından korkuyorsanız burada ayı, tilki ve kurt gibi hayvanlara rastlayabilirsiniz. Ancak milli parkın en büyük özelliği buranın karaakbaba türü bir akbabanın yasam alanı olmasıdır. Yani Kızılcahamam hayvanseverler açısından da tatmin edici bir park. Burada isterseniz piknik yapabilirisiniz ya da orman yolunda bulunan Restaurant’lardan yemeğinizi yiyebilirsiniz.Biz en son gittiğimizde Hemen belediyenin yanında yer alan esnaf lokantaasında harika bir döner yedik.

Beypazarı:1 saat

Beypazarı gene Ankara’dan 1 saatlik bir yolculukla gidebileceğiniz Türkiye’de geleneksel Türk mimarisini koruyabilmiş ilçelerimizden. Gerçekten ben buraya  geldiğimde eski Osmanlı mimarisinin bozulmadan devam ettiğinin gördüğümde çok şaşırdım. Ülkemizin genelinde son zamanlarda yayılan çirkin dikey mimariye burada rastlamamak beni çok mutlu etti.   Buraya geldiyseniz mutlaka Yaşayan müzeye de uğramalısınız. Burada eski Türk evlerinde yaşama dair izler bulabilirsiniz. Ayrıca çocuklar için de burada birçok aktivite bulunuyor. Müzenin içinde çocuklara ebru sanatı, ahşap oyuncak yapımı gibi aktivitelerle çok fazla alternatif sunuluyor. Müze dışında Hıdırlık tepesine  çıkabilir ve ilçeyi tepeden gözlemleyebilirsiniz. Son olarak Beypazarı zeytinyağlı sarmalar, Beypazarı güveci ve kurusu ve diğer birçok organik ve yöresel yemek fırsatı sunuyor. Bunları da mutlaka tatmalısınız.

Safranbolu:2 saat

safranbolu

Safranboluya Ankara’da yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk ile gidebilirsiniz. Safranbolu  Ülkemizin nadir korunmuş kasabalarından  birisidir. Aynı zamanda Unesco Dünya kültür mirasında yer almaktadır. Safranbolu’nun tabi ki en önemli özelliği Safranbolu evleridir. Geçmişi 18.yya giden bu evler Ülkemizin yaratmış olduğu en güzel örneklerden birisidir. Bu evlerin özelliği zamanına göre çok ileri bir şehircilik anlayışını yansıtmalarıdır. Safranbolu’nun eski kesimi olan eski şehir rüzgardan korunması için vadinin içinde gelişmiştir. Diğer taraftan, evlerin kafesleri de bulunmaktadır. Ama buraya gitmişken de eski Safranbolu köşklerinde kalmadan olmaz. Bizim burada diğer bir sevdiğimiz ise buradan Aşıklar yoluna geçmektir.  

Safranbolu’da Gezilecek yerler

Safranbolu Evleri, Safranbolu Kent Tarihi Müzesi, Hıdırlık Tepesi, Kristal Teras, Tokatlı Kanyonu

Amasra:3,5 saat

Amasra

Amasra Ankaralıların deniz hasretinin gidermeleri için en yakın nokta aslında. Yaklaşık olarak 3,5 saatlik bir yolcuk ile AMASRA’YA varabilirsiniz. Amasra çok güzel olmasına rağmen bazı zamanlar çok kalabalık oluyor o yüzden buraya gidecekseniz tarihin çok iyi seçmelisiniz. Hotel ve konaklama yerleri az olduğundan da çok önceden yer ayırmalısınız. Bizim Amasra’ya gidiş nedenimiz deniz olduğu kadar güzel bir balık yemektir. Buraya gelince herkes gibi biz de mutlaka balığımızı yiyoruz.

Asiklar Yolu

Asiklar yolu olarak geçen Safranbolu-Amasra yolu belkıde bu bölgenin en güzel yolu oalbilir. Safranboludan Amasra tarafına giderseniz zaaten bu güzergahtan geçiyorsunuz. Burada yolun iki tarafında yer alan ağaçlar yolun üstünü tammaen kapattığı için çok hoş bir görüntü ortaya çıkıyor.

Abant:2 saat

Abant gölü üzerindeki nilüferler

Abant sahip olduğu gölü ve muhteşem doğal güzellikleri ile bizim günübirlik en çok gittiğimiz yerlerin başında geliyor. Yalnız Abant’a resmi ya da dini tatillerde değil de normal zamanlarda gitmenizi tavsiye deriz. Çünkü resmi tatillerde çok kalabalık oluyor. Abant her mevsim güzel olsa da en güzel mevsimi bahar ayları oluyor.

Abant’ta ne yapılır?

Abant’ta yapılacak en keyifli aktivite göl kenarında yürümektir. Ayrıca burada piknik de yapabilirsiniz. Biz göl kenarında yürüdükten sonra genelde Büyük Abant hotelinin göl kenarında yer alan restoranında yemek yiyoruz. Burada sucuk sandwiç yemek yemeninizi tavsiye ederiz. Ayrıca gene abant yolu üzerinde yer alan yeşil evdede yemek yiyebilirsiniz.

Abant’ta Nerede Kalınır?

Abant ta göl kenarında iki tane büyük hotel bulunuyor ancak buralar haliyle daha pahalı. Ancak Abant yolu üzerinde bir sürü kalınacak daha ucuz yerler bulunuyor. Biz en son gittiğimizde Von resort hotelinde kaldık. Burası TEM üzerinden Abant yoluna girişi yaptıgınızda hemen yolun başında yer alıyor. Cocuklu aileler için özellikle burayı tavsiye ederiz zira çocuklar için hem parklar, hem oyun salonu hem de spor sahaları yer alıyor. Diğer taraftan yeşil evdede konaklayabilirsiniz.

Gölcük:2 saat

Gölcük Bolunun 13 km kuzeyinde yer alıyor ve Bolu merkezden Karacasu istikameti üzerinden Seben-Kıbrısçık yoluna devam edip Gölcük Gölüne gidebilirsiniz.  Gölcük yapay olarak oluşturulmuş bir göl olmasına rağmen bizim Abant’tan daha çok hoşumuza gidiyor.  Neden derseniz bir kere burası daha az kalabalık ve en önemlisi mangal yasak. Bu da daha temiz bir hava demek açıkçası. Göl alanına girdiğinizde ilk dikkatinizi çeken tatlı ve şirin bir ev oluyor. Haliyle ilk aklınıza gelen acaba burada kim yaşıyor oluyor. Öğrendik ki Bu ev Tarım ve Orman Bakanlığına ait olan bir misafirhaneymiş. Gölün içinde çok fazla tesis olmamasına rağmen hemen girişte birkaç tane restoran buluyor.

Gölcük Abant gölü ile kıyaslandığında çok küçük kalıyor bu sebeple gölün etrafını çok rahatça yürüyebilirsiniz. Ayrıca hemen girişte gene hem bisiklet hem de küçük golf arabalarından kiralıyorlar. Eğer çocuklu bir aile iseniz golf arabasını kiralayabilirsiniz. Çünkü çocukların çok hoşuna gidiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir