Paris Gezilecek Yerler

Paris için soylenmiş güzel bir söz vardır. “Paris is always a good idea “. Paris muhteşem müzeleri ve mutfağı, gotik kiliseleri ve tarz cafeleriyle haklı olarak Dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerindendir. Paris en çok beni geniş caddeleri ve bulvarlarıyla etkiliyor. Aslında bu geniş caddeler 19.. yy da meşhur Fransız mimar Baron Georges-Eugène Haussmann tarafından planlanmıştır. Dolayısıyla Parisi Paris yapan şahıs bu mimardır. Paris eskiden dar sokakların, çok eski ve bakımsız evlerin yaygın olduğu bir şehirmiş ve bu durum ordunun isyankarları dağıtmasını zorlaştırıyormuş aynı zamanda ise evler çok eski ve modern kanalizasyon sistemi olmadığından kolera ve salgın hastalıklar çok yaygınmış. İşte bu yüzden de İmparator Napolyon III Hausmandan geniş caddeler ve modern evler tasarlamasını talep etmiştir. 1860 lardan başlıyarak tam 17 yıl boyunca paris tam bir şantiye şehrine dönüşmüş ve tam olarak 12 bin adet eski bina yıkılmıştır.

1860 Paris

Paris arrondissement denen toplamda 20 bölgeden oluşmaktadır. Ayrıca Seine nehri parisi ikiye bölmektedir. Eğer parise bir kac günlüğüne geliyorsanız bu rehber tam size göre.. Bu yazımızda Pariste gezilecek yerler hakkında çok önemli ipuçları vereceğiz. 2-3 Günde gezebileceğiniz Parisin en meşhur yerlerinden yerden bahsetmek istiyoruz. Parise geliyorsanız mutlaka metro ile gezmeniz gerekiyor. Çünkü örümcek ağı gibi metro hattına sahipler ve şehrin her yerine metro ile gidebilirsiniz. Biz metrosuna hayran kaldık çünkü metronun devasalığına hayran olmamak mümkün değil. Ancak bir kusuru var o da bebekli ailelerin pek düşünülmemiş olunması. bebekli olarak gelecekseniz asansörler her durakta olmadığı için bebek arabasının merdivenlerden kendiniz taşımak zorunda kalıyorsunuz. Paris gezilecek yerler yazımıza Eyfel kulesinden başlamak istiyoruz.

Paris’te Gezilecek Yerler Haritası

Gezilecek yerler

  1. Tracodera meydanı
  2. Eyfel Kulesi
  3. Zafer Takı
  4. Şanzelize caddesi
  5. Tuileries Bahçesi
  6. Louvre Müzesi
  7. Pompidiou Merkezi
  8. Notre Dame Katedrali
  9. Point Saint Michel Köprüsü
  10. Scare couer Bazilikası

Trocadero Meydanı

Paris’i gezmek için en ideal başlangıç noktası kesinlikle Trocadero meydanıdır. Buraya gelmek için 6 nolu Metro Hattını kullanmanız gerekmektedir. Trocadero durağında dışarı çıktığınız anda Eyfelin en güzel manzarasına şahit olacaksınız. Meşhur Eyfel fotoları genelde buradan çekilmektedir, o yüzden mutlaka Paris gezinize buradan başlamalısınız.

6 nolu metro hattı Paris metrosunun en güzel manzaralı hattıdır. çoğunlukla dışardan gittiği için Paris’in güzel manzaralarına şahit olabilirsiniz. O yüzden 1-2 günlüğüne bile gelseniz Mutlaka bu hatla yolculuk yapmalısınız. ,

Eyfel Kulesi

Eyfel kulesi artık Parisin simgesi olmuştur. Aslında bilinenin aksine Parisliler Eyfel Kulesinden utanç duymaktadırlar ve hatta Parisin en güzel yeri Eyfel Kulesinin tepesidir diye meşhur bir sözleri vardır. Kule 1889 yılında Exposition Universelle fuarı için Gustav Eyfel tarafından inşa edilmiştir. İnşası tam olarak 2 yıl 2 ay ve 5 gün sürmüştür. Yılda 7 milyon kişi tarafından ziyaret edilen Dünyanın en çok ziyaret edilen yapısıdır.

Eyfel Kulesi..

Ziyaret saatleri: Eyfel kulesi 9.30 ile 5:30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Eyfel kulesine cıkmak istiyorsanız yanda linkini verdiğim resmi internet sitesinden biletinizi almanızı öneririm. eyfel bilet satın alma Eyfel kulesi için iki ayrı bilet satılmaktadır. Birincisi sadece ikinci kata çıkabilmenizi sağlayan diğeri ise kulenin zirvesi için. Bilet fiyatları ne kadar derseniz, ikinci kat için tek yetişkin merdivenlerle çıkacaksanız 10,50 euro..Kulenin zirvesine çıkacaksanız ise 26,10 euro. Buraya nasıl gidilir derseniz kaldığınız Paris bölgesine göre değişecektir. Eyfel kulesine gelen çeşitli metro hatları bulunmaktadır. Biz 13 nolu arrondissmentta kaldığımızdan 6 nolu metro hattını kullanarak Trocadero durağında inerek Eyfel kulesine geldik.

Eyfel kulesi bölgesinde nispeten uygun olan Eiffel Tower Residence`da kalabilirsiniz.

Champ de Mars Parkı

Parise gelip te Champ de Mars parkına uğramamak olmaz. Burası belki de Parisin en meşhur parkı. Burası aslında daha çok gençlerin ve sevgililerin uğrak yeri. Gençler buraya şaraplarıyla gelip Eyfel kulesine karşı şaraplarını yudumluyorlar. Sizde bir sandviç ve bir içecek alarak buraya gelerek parkın keyfini çıkartabilirsiniz. Bir de burada cocuklar için içinde carrausel bulunan güzel bir oyun parkıda bulunuyor. Ayrıca burada seyyar crep satıcılarından çok lezzetli crepler de yiyebilirsiniz.

Arc De Triomphe & Champs Elysees(ZAFER TAKI)

Arc De Triomphe

Tracadero durağından binerek 3 durak sonra Etoile durağında inerseniz Zafer Takının olduğu meydana çıkıyorsunuz. Zaten Şanzalize yürüyüşünüzü Zafer takıdan başlamak en mantıklısı. Zafer takıdan başlıyan Şanlize caddesi concorde meydanına kadar devam etmektedir.

ŞANZELİZE CADDESİ

Paris in batısında şehrin en ünlü caddesi olan şanzelize caddesi yer almaktadır. Burası lüks mağazaların ve restoranların olduğu bir cadde. Kaldırımlar olağanüstü geniş olduğundan burada yürümek çok keyifli. Ansızın bir ünlü birisiyle de karşılaşabilirsiniz zira burda yer alan sinemalara Holywood ünlüleri gala günleri için gelebiliyorlar. Şanzalize caddesinde çocuğunuzla geldiyseniz Disney mağazasına uğrayabilirsiniz ve arabalara ilginiz varsa peugeotun show room mağazası da burada bulunuyor ve son model Peogeot arabaları burada sergileniyor. Şanlize caddesine nasıl gelebiliriz diye sorarsanız buraya Eyfel kulesinden 6 nolu metro hattı ile çok rahatça ulaşabilirsiniz.

Zafer Takıya Karşı Pozumuz VE şanzelize caddesi

Aslında Paristeki 1 gününüzü bizim gibi bu şekilde planlayabilirsiniz. Eyfel kulesinden başlayıp oradan metroyla Zafer takıya geçip Şanlıze boyunca yürüyüp Tuileries parkında biraz vakit geçirip ordan da gezinizi Louvre Müzesinde bitirebilirsiniz. Zafer takıda Parisin en çok ilgi çeken noktalarında birisidir. Bu anıt Fransız devrimi ve Napolyon savaşları boyunca savaşan askerlere adanmıştır. Ayrıca buranın altında 1. Dünya savaşında savaşan bilinmeyen askerlerin mezarları bulunmaktadır. Şanlize caddesi bitince karşınıza direk concorde meydanı çıkıyor.

TUİLERİES BAHÇESİ

Concorde meydanının da geçince karşınıza Jarden Des Tulliries parkı çıkıyor. Burada Parislilerin yaptığı gibi sizde bir yeşil sandalye bulup etrafı izleyebilirsiniz. Ancak yeşil sandalyelerde yer bulmak biraz şansa kalıyor açıkçası..

Jardin Des Tuillires

Louvre Müzesi

Muhteşem Louvre Müzesi

Aynı zamanda bir dönem 3. Napalyonun da yaşadığı bir saray olan Louvre dünyanın en önemli sanat eserlerinin de sergilendiği muhteşem bir müzedir. Gerçekten de bir çok turistin Parise gelme nedeni Eyfelden ziyade Louvre müzesidir. Louvre çok büyük bir müze olduğundan her yerini gezme şansınız yoktur. Bu sebeple siz de bizim gibi en önemli bölümlerini ve eserlerini gezebilirsiniz. Herkesin de bildiği gibi burada Leonarda da Vincinin ünlü eseri olan Mona Lisa ve antik yunan eseri olan Venüs De Milo sergilenmektedir. Venüs de Milo heykeli 2000 yıllık ve dünyanın en ünlü antika heykellerinden birisidir. O yüzden mutlaka Venüs de Milo heykelini ve Mona Lisayı görmelisiniz. Burayı Rönesans sanatının sergilenidği bölümde birinci kat 6 nolu odada ziyaret edebilirsiniz. Buradan hemen arkasındaki odadan 75 ve 77 nolu odalara geçerek Fransız tabloalrının sergilendiği bölüme geçmelisiniz. Bu bölümde mutlaka Eugene Delacroixe ait olan Fransız devrimine ilişkin olan Liberty Leading People tablosunu görmelisiniz. Ayrıca Napoene ilişkin devasa tablolar da çok etkileyici.

Meşhur Venüs De Milo Heykeli

Müze hakkında önemli bir not: Louvre Müzesinde normalde çok fazla sıra oluyor bu yüzden eğer kısıtlı olan zamanınızı sıra bekleyerek geçirmek istemiyorsanız bizim gibi metro kapısını kullanamanız gerekmektedir.Palais-Royal Musee du Louvre metro duragından müzeye giriş yapıalbiliyor ve arka kapı olarak geçiyor biz müzeye burdan giriş yaptık ve hiç beklemeden müzeye giriş yaptık. Ayrıca önceden internetten biletlerinizi almalısınız. Resmde görülen cam piramitten girerseniz çok sıra beklersiniz. Son olarak buraya gelmişken mutlaka cam piramitin önünde resim çektirmelisiniz.

Konaklama için Bu bölgede Citadinas Les halles hotelinde hem mutfaklı olması hem de zincir hotel olması sebebiyle kalabilirsiniz.

Center Pompidou

Modern mimarlık tarihinin en ünlü eserlerinden olan Pompidou, kültürel mekanlar için aynı zamanda da bir ilham kaynağı oluşturuyor. Günümüzde halk kütüphanesi olarak kullanılmaktadır.

Notre Dame Katedrali

Notre Dame

Notre Dame katedrali aslında Parisin en cok ziyaret edilen tarihi yapısıdır. Çünkü Katedral gotik mimari tarzının Dünyadaki en iyi örneklerinden birisidir. Katedralin tam 3 tane giriş kapısı vardır. kapılardan birisi cennete açılan, diğeri meryem ana kapısı ve son kapı da kıyamet gününü temsil etmektedir. Kuleler ise iki tanedir ve tam olarak 69 metre yüksekliğindedir. Son olarak Hristiyanlıkla ilgili bazı objeler burada bulunmaktadır. En önemli obje ise Dikenli Taçın altın tapınağı ve İsanın çarmığa gerildiği haçın tahta parçalarıdır. Ancak şu anda Katedral geçen yıllarda çıkan yangın sebebiyle hizmet verememektedir.

Önemli bir Not: Buraya kadar gelmişken adadan karşıya St Germain tarafına geçip meşhur ingilizce kitaplar satan Shakespeare and Companyi de gezebilirsiniz. Ayrıca yine aynı bölgede hediyelik eşya satan bir sürü küçük satıcıdan parisle ilgili resimler ve başka hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Montmartre- Ressamlar tepesi

Montmartre akşamı

Ressamlar tepesi olarak da anılan Montmartre Parisin en tatlı ve kendine münhasır semti olabilir. Buraya ressamlar tepesi denmesinin nedeni zamanında Pablo picasso gibi bir çok ressamın bu mahallede yaşamasıdır. Picasso, Van Gogh gibi isimlerin de bir dönem çalıştığı bu bölgede çok sayıda kafe, butik pastane ve restoran bulunuyor. Burada yer alan en meşhur yapı ise Sacre Couer bazilikasıdır. Bazilikanın hemen yanında ise meşhur Ressamlar meydanı da bulunmaktadır. Burada bir zamanlar Picasso, Monet gibi ressamlar meydana karşı resim yaparlarmış. Ayrıca Montmarthın tam oalrak atmosferini hissetmek için bazilikadan aşağıya inen sokaklarda gezinmelisiniz. Bu yüzden Montmartre gezmek için Pariste yarım gün ayırırsanız daha mantıklı olur.

Burada konaklamayı düşünüyorsanız Hotel citadines iyi bir tercih olacaktır. Aslında paris seyahatınızı daha ucuza getirmek istiyorsanız burasının odalarında mutfagı da bulunmakta ve Avrupa genelinde Citadians hotelleri kaliteli ve saygın oalrak bilinirler. Hotelin oldugu sokakta Corcorans adında cok güzel bir Irish Pub ta bulunuyor. Ayrıca bu otel direk meşhur Moulen Rouge kabaresine 5 dakika yürüme mesafesinde ve hotelin bulunduğu bölge gece hayatını sevenler için de çok tatmin edici.Gene Amelie filmini izlediyseniz filmin cogunlukla sahneleri burada geçiyor ve gene Amelinin çalıştışı cafe olan Cafe Des Deux Moulins hemen Moulen Rouge kabaresini gectikten sonra ilk sokak olan Rue Lepic sokagında yer alıyor.

Paris evlerine karşı kahve yudumlamak
Sacre couerden Paris manzarası

Moulin Rouge

Montmartre mahallesinde meşhur Kabare olan Moulin Rouge kabaresi de bulunuyor. Montmartreye zaten metroyla geldiğinizde pigalle metrosundan dışarı çıktığınızda direk karşınıza Moulin Rouge kabaresi çıkacaktır.

Sacre Couer-Kutsal Kalp- Basilikası

Bu harika Roma bizans mimarisi tarzındaki yapı ulusal barışın ve umudun simgesi olarak 19. yy da inşa edilmiştir. İnşası tam 39 yıl sürmüştür. Buraya gelmek için öncelikle Piagalle durağına gelip burdan Montmatre mahalleisne yani yukarı yürümek ve karşınıza çıkan finikülerle de bazilikanın yer aldığı tepeye çıkabilirsiniz.

Finiküler

Burası tepe olduğu içinde Paris manzarasını izleyebilirisiniz. yukarda resimde görülen finükeler ile Sacre couer katedraline çıkabilirsiniz.

Sacre couer Katedrali

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir