Sakız Ağacının Anavatanı Sakız Adası

Sakız Adası Hakkında Genel Bilgi

Sakız Adası, çeşmenin karşısındaki ada olarak bilinen ve Türkiye’ye sadece 8 km uzaklıkta olan bir ada. Sakız adası aynı zamanda “Chios” olarak da bilinen büyüklük açısından Yunan adaları arasında beşinci sırada ve adada yetişen sakız ağacıyla ticaret açısından çok büyük bir öneme sahip. Zaten sakız adası ününü adada yetişen sakız ağacına ve sakız ağacından elde edilen damla sakızına borçlu. Adada yer alan sakız müzesini gezdiğinizde sakız ağacının ve damla sakızının ada ve ada halkı için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha çok iyi anlıyorsunuz.

Sakız ağacının sadece bu adada  ve hatta adanın sadece güney kısmında yetişmesi adanın tarihte sürekli saldırılara maruz kalmasına neden olmuş. Bu yüzden adada Cenovalılardan tutun da Osmanlıya kadar çok farklı kültürlerin izine rastlayabiliyorsunuz. Ada, 1566-1912 yılları arasında Osmanlı egemenliği altında kalmış olsa da Osmanlı yönetimi içişlerinde ada halkını özerk bırakmıştır.

Günümüzde sakız adası nüfusu 54.000 civarındadır ve Sakız adasında Türk var mı? sorusunun cevabı ise hayır. 1923 yılında gerçekleşen Mübadele sonrasında sakız adasında hiç Türk Kalmamıştır, ancak Adada Mecidiye camisi (günümüzde Bizans Eserleri Müzesi), Abdülhamid Çeşmesi, Melek Paşa Çeşmesi ve Osmanlı Hamamı gibi bazı Osmanlı eserleri bulunmaktadır.

Sakız adası Kaç günde gezilir?

Sakız adası küçük bir ada sayılmaz bu yüzden seyahatinizi planlarken öncelikle seyahat amacını belirlemekte fayda var sadece dinlenmeli deniz güneş kum odaklı bir tatilse niyetiniz seyahat sürenizi ihtiyacınıza göre daha kısa tutabilirsiniz ama gezme görme öğrenme ve arada deniz olacaksa en az dört güne ihtiyacınız var feribot biletlerinizi bunu göz önünde bulundurarak önceden alın.   

Sakız Adası Turu

Sakız adasına Turyol, Ertürk Lines gibi çeşitli firmaların düzenlemiş olduğu turlar bulunuyor. Bunlar günlük olduğu gibi konaklamalı da olabiliyor. Genelde bu turlar adanın güney kısmına tur düzenliyorlar. Çünkü Adanın meşhur olan Pirgi ve Mesta köyü gibi ortaçağ köyleri adanın güney kısmında bulunuyorlar. Ayrıca adanın güney kısımları daha yeşil olduğundan burada gene çok güzel narenciye bahçeleri ve bu bahçelerin için meşhur armatörlerin malikaneleri de bulunuyor.

Sakız Adası’na Nasıl Gidilir?

Sakız adasına hava yolu ile ulaşım var ancak Türkiye’den geldiğimiz için Çeşme’den kalkan feribotlarla gelmek en uygun seçenek. Feribotlar Ulusoy marinadan kalkıyorlar ve Turyol, Ertürk ve Sunrise firmaları geçişi sağlıyor. Ayrıca çoğu feribot araba taşımacılığı da yapıyor.

Şu anki güncel fiyatlara göre 1 yetişkin gidiş- dönüş 40 Euro. Ancak size tavsiyemiz Sakız  adasına gitme gibi bir planınız var ise bunu çok önceden Feribot lines web sitesinden satın almak. Kış aylarından bu site aracılığıyla kişi başı gidiş dönüş 17 Euro’ya alabiliyorsunuz.

Bilet aldığınız firmadan biniş öncesi (yaklaşık 1-1.5 saat öncesinde açılıyor gişesi) check-in yapmayı unutmayın. Bir de önceden ödemeniz gereken liman vergisi var 2023 yılı için Çeşme Ulusoy’un liman vergisi kişi başı 12 euro.

Sakız adasında Araç Kiralama

Seyahat ederken adada mutlaka araca ihtiyacınız olacak ve araç kiralama yapabileceğiniz çok sayıda Şirket var Sakız limanda. Eğer kısa süreliğine gidiyorsanız araba kiralamak mantıklı ancak uzun süreli gidiyorsanız  kendi aracınızla gitme seçeneğini de değerlendirin çünkü 4-5 günlük araç kiralama bedeli ile araçlı feribot bileti bedeli hemen hemen aynı.

Biz kendi aracımızı Çeşme Ulusoy limanda bırakarak adada araç kiralamayı tercih ettik. Bu arada gönül rahatlığıyla aracınızı çeşme liman bölgesinde yol kenarına bırakabilirsiniz. Buralar ücretsiz. Aracımızı önceden Whatsupp üzerinden iletişime geçerek kiraladık ve hiç vakit kaybetmeden indiğimizde çıkışta bizi bekleyen firma ortaklarından (Michalis) teslim alıp devam ettik. Sorunsuz bir kiralama oldu bize aynı zamanda adayı detaylı şekilde anlatarak tavsiyelerde bulunarak rehberlik de yaptılar.

Hangi kiralama firması derseniz, CRC Rental firmasını tavsiye ederiz. Bu firmayla pazarlık yapma şansınız var ve biz pazarlık yaparak günlüğü 45 Euro’dan 34 Euro’ya indirdik, ayrıca depozito istemediler.

Sakız Adası Gezilecek Yerler

Sakız adası Mesta köyü sokakları
Mesta köyü sokakları

Sakız adası hem tarihi köyleri hem de bozulmamış güzel doğası ve koylarıyla gezilecek bir çok yere sahip.

  • Chios Limanı
  • Chios Çarşısı
  • Chios Kalesi
  • Osmanlı Hamamları
  • Mesta Köyü
  • Pirgi Köyü
  • Sakız Müzesi (Chios Mastic Museum)
  • Citrus Müzesi (Citrus Museum)
  • Emporios Köyü
  • Lagada köyü
  • Narenciye Müzesi
  • Karfas
  • Armolia Köyü
  • Olimpi Köyü
  • Isadora şapeli
  • Nea Moni manastırı

Sakız adası 1 Günde Gezilir mi?

Her ne kadar Sakız adasını 1 günde gezmek  kulağa hoş gelse de  bu adanın hakkını vermek için 1 gün yeterli değil. Burası bir kere Yunan adaları içerisinde beşinci büyük ada ve epey büyük bir ada.  Yani burası Meis adası gibi değil. 1 gün tarihi köylerinin gezmek, güzel plajlarında yüzmek, müzelerini gezmek, balıkçılarda akşam mezelerini ve ahtapotlarını tatmak  için kesinlikle yeterli değil.

Sakız adası Köyleri

Sakız adasına  gelmişken tarihi köylerini görmemek te  olmaz. Sakız  adası tarih boyunca damla sakızı ticareti sebebiyle çok değerli bir ada olmuş ve tarih boyunca korsanların istilasına uğramıştır. Ayrıca köyler de yaşayanlar ağaçlardan sakız tarımı ile  yaşamlarını idame ettirdiklerinden bu tarihi köyler aynı zamanda sakız köyleri yani mastik köyleri olarak da bilinir. Özellikle sakız adasına geldiyseniz  en azından bu köylerin en meşhurları olan Mesta ve Pirgi köylerini gezmelisiniz. Pirgi köyü geometrik desenleriyle kaplı evleriyle meşhur iken Mesta ise daracık sokaklarıyla ve taş evleriyle  ortaçağdan kalan bir köy. Bu köyler korsan saldırılarına karşı inşa edildiğinden hem adanın en yüksek bölgelerine hem de köyde yer alan evler birbirlerine bitişik biçiminde tasarlanmıştır. Bir nevi kale köy olarak da bilinirler. Açıkçası biz en çok Mesta köyünün daracık sokaklarında gezmekten keyif aldık. Adada zaman bulabilirseniz diğer gezilecek köyler ise;

  • Armolia Köyü
  • Kampos köyü
  • Olimpi köyü
  • Volissos
  • Anavatos
  • Vessa

Sakız Adası Müzeleri

Sakız adasında çeşitli müzeler bulunmakta ise de biz ikisini gezebildik. Bunlar; Sakız  müzesi ve narenciye müzesi. Sakız adasına gelmişken sakız müzesini gezmeden dönmeyin. Sakız müzesi AB fonlarıyla inşa edilmiş ve adada mutlaka görülmesi gereken bir müze. Sakız merkezden Pirgi köyü yolunu takip ederseniz kolaylıkla buraya ulaşabilirsiniz. Tabi ki bunu yapmanız için araba kiralamanız şart. Damla sakızının nasıl elde edildiğine ilişkin tüm süreçlerin anlatıldığı ve aynı zamanda bahçesinde sakız ağaçlarının da olduğu bir müze. Buranın bahçesinde sakız ağaçlarını görüp tadarak kendiniz de sakız deneyimini yaşayabilirsiniz. Son olarak ise kafesinde adanın tepesinden denize karşı güzel bir frappe yudumlayabilirsiniz.

Sakız Adasının En Güzel Plajları

Sakız adasında yüzmek için genelde Karfas  plajı tercih edilse de aslında çok daha güzel plajlar bulunuyor. aşağıda sakız adasının en güzel plajlarından sırayla bahsetmek istiyorum.

  • Mavra Volia Plajı: Sakız Adası’nın en ünlü plajlarından biri olan Mavra Volia, siyah volkanik kumlarıyla dikkat çekiyor. Mavra Volia aynı zamanda şezlong ve şemsiyenin olmadığı havlunuzu atıp denize girebileceğiniz bir plaj.
  • Komi Plajı: Komi plajı içerisinde güzel tesisleri  olan ve konforuna daha düşkün olanlar için düşünülebilecek bir plaj. sahil boyunca cafeler bulunuyor ve her kafenin kendi tesisi var, Kafelerde sadece bir kahve içerek akşama kadar plajdan faydalanabiliyorsunuz.
  • Lithi Plajı: Adanın güney batı kesiminde yer alan Lithi plajı adanın gene güzel plajlarından. Ancak bizim otelimin yer aldığı bölgeye göre ters geldiğinden biz tercih etmedik. Lithi plajı, Sakin ve doğal bir ortam arayanlar için ideal bir seçenek olabilir. Bu plajlar dışında daha bir çok plaj bulunuyor. Bunlardan bazıları; Glorai Beach, Vroulidia Plajı(eğer uçurumlu yollardan kıvrılarak gidebiliriz derseniz tabi ki😊),

Sakız Adası’nda Nerede Kalınır? Sakız adası otelleri

Sakız adasında kalınacak çok fazla alternatif bulunuyor ve aslında bu nerede kalınacağı biraz da kişisel tercih sebebi. Ancak kalınabilecek en iyi yerleri sakız adası merkez olarak da bilinen sakızın liman bölgesi( Chios Town) ve adanın güney kısımları. Biz, Tarihi köylere (mesta ve pirgi) ve güzel plajlara yakınlığı sebebiyle Emporios bay Hotel‘de kaldık. Burası adanın güneyinde yer alan bir yerleşim yeri. Ancak arabasız burada kalmanızı tavsiye etmeyiz. Zira merkeze uzak bir nokta. Burada kahvaltı ve odalar çok hoşumuza gitti. Ayrıca, Chios Chandras ,Iris Studios Chios gibi bir çok otel seçenekleri bulunuyor.

Sakız  Adası’nda Nerede Yemek Yenir?

Sakız adasında her yunan adasında olduğu gibi deniz ürünlerini rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Hangi restaurantta yerseniz yiyin kalamar, ahtapot ve diğer balık türleri çok taze oluyor. Ayrıca, Sakız adasında barbun da yiyebilirsiniz. Deniz ürünleri dışında biz hemen hemen her gün  Yunan mezelerinden caciki, greek salad ve kabak çiçeği dolmasını  da yedik ve özellikle kabak çiçeğini dolmasını harika yapıyorlar.

Hangi Restaurant derseniz de biz Emporios bölgesinde kaldığımızdan Karagiorgis Emporeios Tavernasını rahatlıkla tercih ederbilirsiniz. Mekan sahipleri çok sıcakkanlı ve canayakın  ve size her konuda yardımcı oluyorlar. Burada ne yerseniz yiyin ama kabak çiçeği dolması ve barbun mutlaka yiyin. Ayrıca tüm sakız mekanları gibi yemek arkasında tatlılar ikram. Volcano Emporeios Xiou tavernası da diğer tavsiye edebileceğimiz tavernacı. Buranında kalamarı ve cacikisi enfes oluyor.

Sakız Adası Yemek Fiyatları-son olarak yemek fiyatları nasıldı derseniz; ahtapot ya da kalamar fiyatı genelde 10-12 euro arası; caciki gibi yunan mezeleri fiyatları ise 3 -5 euro civarında oluyor. Greek salat ise 6 -7 euro civarında.

Kabak çiçeği dolması

Sakız Adası’nda Alışveriş? Sakız Adası’ndan Ne Alınır?

Tabi ki sakızın anavatanına gelip te damla sakızı alınmadan dönülmez. Damla sakızının özelikle mide ve bağırsak hastalıklarına çok iyi geldiği adanın yerlileri tarafından tüm gezimiz boyunca söylendi.   O yüzden adaya gelirseniz mutlaka damla sakızı alın ve bunu ham hali olarak alın. Sakız adasının liman bölgesi dükkanlardan ya da sakız müzesinden damla sakızı alabilirsiniz.

Adada ikinci olarak reçel alabilirsiniz. Ada reçelleriyle de meşhur çünkü. Biz mandalina reçeli aldık ve çok memnun kaldık. (citrus jam) Bunun dışında incir ve limon reçelleri de alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir