Arabayla Balkan Turu Nasıl Yapılır?

Arabayla Balkan turu bizim için gerçekten olağanüstü bir deneyim oldu. Her ne kadar yorucu olsa da virajlı yollarda ve muhteşem manzaralar eşliğinde araba kullanmak ölmeden önce yapılacaklar listesinde yer alması gereken bir macera.

Arabayla yolculuk etmeyi, spontane şekilde farklı yollara girmeyi sevenler; güzel yol şarkıları, listeleri hazırlayıp muhteşem doğayla birlikte yeni güzellikler keşfetmek isteyenler için hazırlanmış bir yazı bu.

Budva

Arabayla Balkan Turu Yapacaklara Tavsiyeler

Biz Balkanlar’da tatil planına karar verdikten sonra geriye hangi şehire uçmalı, en ucuz uçak hangi şehre gider araştırmasını yaptık ve 2019 yılında Saraybosna’ya uçmanın en ucuz seçenek olduğunu görünce Başlangıç noktası olarak Saraybosna’ya karar verdik. Gene ucuz olduğundan pegasus üzerinde karar kıldık. Arabayla Balkan turu planalarken en önemli konu ülkeleri ve güzergah konusunu planlamaktır. Biz daha çok ülke olmasına rağmen gezmesi bizi en çok mutlu edecek ülkeleri ve şehirleri belirledik . Bu yüzden gitmeden önce Bosna Hersek, Hırvatistan ve Karadağ ülkelerine karar verdik. Aslında daha çok ülke gezebilirdik ama çocuklu bir aile olmamız ve Balkanlar’da yolların aşırı virajlı ve yorucu olması gezilecek ülke sayısını azaltmamıza neden oldu. Bu yüzden size ilk tavsiyemiz Arabayla Balkan turunu palanlarken yolların kötü ve aşırı virajlı olmasını mutlaka göz önüne alın.

Diğer taraftan gitmeden önce mutlaka rentalcars.com sitesi üzerinden aracınız kiralayın. Çünkü Araba kiralarken en önemli husus güvenilir bir firmadan kiralamak. Bu sitenin özelliği size aynı anda tüm araba kiralama şirketlerinin fiyatlarını vermesi ve un uygun şirketten aracınızı kiralama şansı yaratması. Ayrıca çok güvenilir bir site. Diğer dikkat edilmesi gereken husus ise araba kiralarken mutlaka “green certificate-yeşil belge” belgesini de araç kiralama firmasından temin etmeniz. Çünkü bu belge olmadan aracınızla Balkanlar’da sınırları geçemiyorsunuz.  Biz bu belge için extra olarak 34 Euro ödedik. Ayrıca belge üzerindeki numaranın plakanızla aynı olması gerekiyor. Son olarak sigortanızı tam sigorta olarak yaptırmanızı tavsiye ederiz. Çünkü Balkanlar’da yollar Türkiye’deki gibi çift yönlü değil ve virajlı. Ayrıca ülke değiştireceğiniz için bu elzem bir şey. Bunun için de extra 80 euro ödeniyor.

Kotor Old town

Arabayla Balkan Turu Kaç Gün Olmalı

Biz 6 gece 7 gün olarak Bir Balkan turu planladık. Aslında bu gün sayısı sizin gezmek istediğiniz ülke sayısı ve şehrine göre değişebilir.

Balkan ülkeleri vize gerekir mi?

Balkan Turumuzun yol haritasında bulunan ülkelerden Hırvatistan AB ülkesi olduğundan Schengen vizesi almanız gerekmektedir. Yeşil pasaportunuz varsa buna gerek bulunmamaktadır. Ama Gezinizin Bosna Hersek ve Karadağ kısımları için Türklerden vize istenmediğinden vizesiz gezebilirsiniz.

Arabayla Balkan Turu Güzergahımız

Arabayla Balkan turu rotamız için gezilecek yerler olarak Saraybosna, Mostar (Bosna-Hersek); Dubrovnik (Hırvatistan) ve son olarak Kotor-Budva (Kotor ve Budva Gezilecek yerler hakkında yazımızı da buraya tıklayarak okuyabilirsiniz) olarak planladık. İlk gün Saraybosna’da kaldıktan sonra ertesi gün erkenden Saraybosna’dan Dubrovnik’e doğru hareket ettik. Haritadan da görüleceği üzere Biz Dubrovnik’e Mostar- Metkovic-Neum  yolu üzerinden gittik. Biz bu yolu Mostar- Dubrovnik arası çalışan şehirlerarası otobüs firmaları kullandığı için tercih ettik. Aslında Google maps’ten baktığınızda aradaki mesafe 240 km gibi kısa bir mesafe gibi gözükse de yollar çok virajlı ve tek şeritli olduğundan bizim yolculuğumuz 6 saat kadar sürdü. Bu yol en çok kullanılan yol olsa da garip bir durumu var. O da metkovic şehri civarında Hırvatistan sınırına giriyorsunuz, daha sonra Neum şehrinde tekrar Bosna-Herseğe giriyorsunuz ve son olarak da Neum bittiğinde tekrar Hırvatistan’a giriyorsunuz. Çünkü Neum şehri Bosna-Hersek sınırları içerisinde yer alıyor.  Sonuçta tam 3 kere sınır kontrolünden geçiyorsunuz.

saraybosna-Dubrovik güzergahımız

Bu şekilde heyecanlı bir yolculuktan sonra Dubrovnik’e vardık.  Yollarda çok fazla olmasa da polis kontrolü var ve karşınızdan gelen araçlar selektör atarak trafik kontrolünün hemen yakınlarda olduğunu haber veriyorlar. Maksimum hız sınırı genelde 60 km civarında. Yolların virajlı olmasını doğanın güzelliği unutturuyor. Doğa yemyeşil ve özellikle Saraybosna ile Mostar arasındaki yol nehir kenarında gidiyor. Ayrıca Saraybosna çıkışında 20 km kadar kısa bir paralı otoyol var. Ücreti 2, 5 KM kadar yani 1,25 euro. (1 euro=2,0 KM) bu yol kısa da olsa gene de yolunuzu kısaltıyor. Bizim yeşil pasaportumuz olduğu için Dubrovnik yolunu kullanma şansımız vardı.  Yeşil pasaportu olmayanlar  ve Karadağ gitmeyi planlayanlar için ise Saraybosna-Mostar- Stolac- Trenbinje- Herceg Novi- Kotor güzergahını tavsiye ediyoruz. Bu yol herhangi bir sürprizle (toprak yol, uçurum kenarı) karşılaşmayacağınız, Türk tur şirketlerinin de kullandığı sıkıntısız bir yol. Biz bu güzergahı Karadağ-Perastta rehberlik yapan  bir rehberin (Kenan)  tavsiyesi üzere Kotor’dan Saraybosnaya dönüşümüzde kullandık ve gayet sıkıntısız bir yolculuk geçirdik. Bu arada Kenan Bey çok yardımsever ve kendisi bize uygun fiyata Perast’ta “Our Lady of Rocks” adasına  geçmemiz için tekne ayarladı.

Mostar-Kotor arasi rotamiz

Dubrovnik- Kotor arasındaki yol yolculuğumuzdaki en zor ve sıkıntılı güzergâhtı. Çünkü güzergâh devamlı uçurumun kenarında ve turist otobüslerinden dolayı trafiği de fazla ve en fazla 50 km hız ile gidebiliyorsunuz. Eğer Balkan gezinizde bu yolu kullanacaksanız en dikkatli olmanız gereken güzergâh burası.

Hirvatistan sinir noktasi

Balkanlar’da Konaklama

Yurtdışında her gittiğimiz yerde booking.com tercih ettiğimizden Balkan turumuzda da Konaklamalarımızı Booking.com üzerinden gerçekleştirdik ve hepsinden fiyat/performans açısından memnun kaldık.

Aşağıdaki linklerde de görebileceğiniz gibi site tam kullanıcı dostu ve hem de Türkçe bu hizmeti veriyor. Ayrıca çeşitli filtre seçenekleri ile yüksek puanlı, mutfaklı ya da şehir merkezine yakınlık gibi kriterler göre tesisleri görebiliyorsunuz.

Alttaki linklere tıklayarak gideceğiniz şehirlerdeki uygun bütçeli otellere göz atabilir, rezervasyonunuzu sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz:

Bosna Hersek Kalacak Yer Önerileri

Saraybosna Konaklama Yerleri

Mostar’da Konaklama Yerleri

Karadağ Kalacak Yer Önerileri

Kotor’da Konaklama Yerleri

Gümrük kapılarında sıkıntı Yaşar mıyım?

Arabayla Balkan Turu öncesinde en çok merak ettiklerimizden birisi de Balkan Ülkeleri sınır kapılarında sorun olur muydu? Sınır geçişleri sıkıntılı ve uzun oluyor mu derseniz, bizim geçişlerimiz şaşırtıcı bir biçimde çok kısa sürdü. Hırvatistan’a, Karadağ’a ya da Bosna Herseğe  girerken olsun herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Sınır görevlileri de çok güleryüzlü ve rahat insanlardı. Ayrıca sınır geçişlerinde sizden mutlaka yeşil sigortayı görmek istiyorlar. O yüzden mutlaka aracınız torpido gözünde saklayın bu belgeyi. Yalnız sınır geçerken dikkat etmeniz gereken en önemli husus pasaport kontrolü yapıldıktan sonra kontrol bitti sanıp arabayla devam etmemek. Çünkü ikinci bir kontrol yani gümrük kontrolü var. Biz bu hataya  Dubrovnik’e giderken düştük  ve ilk kontrolden sonra gümrük noktasında durmayınca sıkıntı oldu ve arabanın bagajını aradılar. Normalde siz kendiliğinizden gerekli yerde durursanız gümrük görevlileri gülerek geç diyor. Siz bu hataya sakın düşmeyin. Belli mi olur bakarsınız gereksiz yere sınırda daha uzun süreler tutulabilirsiniz. 

Daha önce de belirttiğimiz gibi Kotor’dan Saraybosnaya dönmek için en ideal ve güzel yol Kotor- Herceg Novi- Trenbinje- Stolac-Mostar-Saraybosna. Bu arada bu yol boyunca çok farklı kültürlere da maruz kalıyorsunuz. Mesela Trenbinje Bosna-Hersek içerisinde olmasına rağmen Sırp özerk bölgesinde yer alıyor ve mimarisi de hayli farklı. Bu şehirde kısa da olsa bir mola vermenizi tavsiye deriz, çünkü şehir küçük de olsa hoş bir mimarisi bulunmakta.

Arabayla Balkan Turu Maliyeti

Tüm araba kiralamanın bize maliyeti toplamda 300 euroyu buldu. Bunun içinde toplam yakıt gideri de (50 euro) bulunuyor. Aslında 5 günlük araba kiralama maliyeti 140 Euro olmasına rağmen çeşitli extralarla bu tutar arttı. 34 euro sınır geçişi için, 34 euro da navigasyon için ve son olarak da 63,40 euro da full sigorta için ödedik. Çocuk koltuğu da extraya girmesine rağmen biz pazarlıkla bunu bedavaya getirdik. Balkanlar’da araç kiralarken en önemli husus aracınızı navigasyonuyla birlikte kiralamanız, zira navigasyonsuz kaybolmanız veya gideceğiniz yeri 2 katı saatte gitmeniz söz konusu olabilir.

2 Replies to “Arabayla Balkan Turu Nasıl Yapılır?”

  1. merhabalar:) önümüzdeki hafta dubrovnikten zadara kadar araçla çıkacağım ancak 3 gün için sadece salt kiralama
    ücreti 300 euro.siz 140 euro demişsiiniz.önerebilceğiniz araç kiralama yeri var mı havalimanı veya şekir merkezi mi tavsiye edersiniz?

    1. Merhaba Eda Hanım, 3 gün için size verilen fiyat kesinlikle çok fazla.hangi firmadan teklif aldınız bilmiyorum ama bir de Sixt firmasından almayı deneyin.Biz sixt firmasından kiraladık ve çok memnun kaldık.Görevli arkadaşlar da çok yardımcı oldular.Ama biz saraybosna havalimanındaN kiraladık, imkanınız var mı bilmiyorum ama saraybosnadaki sixt firması hem uygun fiyatlı hem de çok yardımcı oluyorlar. Ayrıca, Size kesinlikle havalimanından kiralamanızı tavsiye ederim.Biz öyle yaptık ve çok rahat ettik. Hem Navigasyon sayesine otelinizi rahatça buluyorsunuz hem de valizlerinizle otobüste ya da metroda sürünmek zorunda kalmazsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir