YEŞİL PASAPORT NEDİR & KİMLERE VERİLİR(HUSUSİ PASAPORT)

Yeşil Pasaport(Hususi Pasaport) Nedir?

Yeşil pasaport memurlara ve memurların ailelerine verilen ayrıcalıklı bir pasaport türüdür. Bir çok ülkeye vizesiz girilmesini sağlar. Aslında Devlet memurlarına verilen bir pasaport türü olarak bilinse de son zamanlarda kapsamı oldukça genişletilmiştir.

Yeşil Pasaportun Dolaşım Gücü

Yeşil Pasaport size Almanya ya da Amerika gibi ülkelerinin pasaport güçlerini veren bir pasaport türdür. Yaklaşık olarak 160 ülkeye vizesiz giriş yapabilirsiniz.

Yeşil Pasaportun Avantajları

AB ülkerine vizesiz giriş hakkı vermesi, pasaport harç bedelinden muaf olması ve normal pasaporta göre çok daha güçlü bir pasaport olmasıdır. AB ülkelerinde 180 gün içerisinde 90 gün yani 3 ay vizesiz bulunma hakkınız bulunmaktadır. Burada Almanya konusunda dikkatli olmak gerek zira Almanya yeşil pasaportunuz bulunsa bile sizden günlük 45 euro nakit ya da kredi kartı tutarında bir teminat, sağlık sigortası ve dönüş biletinizi görmek istiyor.

Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

  1. Birinci, ikinci ve üçüncü derecede çalışmakta olan devlet memurları ve sözleşmeli devlet memurları,
  2. Birinci, ikinci ve üçüncü dereceden emekli olan devlet memurları,
  3. TBMM eski üyeleri ve eski bakanları,
  4. Birinci dereceden emekli olan eski belediye başkanlarına,
  5. Devlet sporcularına,
  6. Belirli şartlara tabi olmak üzere Özelleştirilen Türk Telekom, T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarına,
  7. İl ve ilçe belediye başkanlarına görevleri süresince,
  8. Yeşil pasaport almaya hak kazanmış olan devlet memurlarının vefat etmeleri durumunda dul eşleri
  9. Baroya kayıtlı ve en az 15 yıl kıdemi bulunan avukatlar
  10. Son 3 yılık yapılan ihracat ortalamalarına göre de İhracatçılar da belli sayılarda yeşil pasaport hakkı elde etmektedir. Yandaki linkten daha detaylı olarak öğrenebilirsiniz. İhracatçılardayeşilpasaporthakkı

Aile Sebebiyle Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

Yeşil Pasaport ‘un diğer bir avantajı da aile üyelerinin de bu haktan yararlanmasıdır.

  • Yeşil pasaport sahibinin eşi,
  • Hak sahibinin 18 yaşını aşmayan çocukları,
  • Hak sahibinin 25 yaşını aşmayan, eğitimine devam eden ve SGK’lı bir işte çalışmayan çocukları,
  • Hak sahibinin engelli çocukları da yeşil pasaport hakkına sahiptir. Ancak engellerini tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelemeleri gerekmektedir. Memurların eşleri ve çocukları yeşil pasaport hakkına sahipken kendi anneleri ve babalarının bu hakları yoktur.

Çocuklar İçin Şartlar

Hak sahibin çocukları da yeşil pasaporttan faydalanabilmektedir. bu hakları çalışmazlarsa, evlenmezlerse ve öğrenime devam ederlerse 25 yaşına kadar devam etmektedir. Ayrıca çocuklar yeşil pasaport hakkı için mutlaka aileleri ile birlikte yaşamalıdırlar. staj yapmaları da yeşil pasaport hakkını ellerinden almaz.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Hususi pasaport başvurusu yapacak kişilerin gerekli belgeleri tamamlayarak ve gerekli ödemeleri yaparak il nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerekir. Gerekli belgeleri tamamlayarak yandaki linkten Nüfus idareisnden randevu alarak kolayca Yeşil Pasaportunuzu alabilirsiniz. Nüfusrandevu.

Yeşil Pasaport Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Hususi Damgalı Pasaport Talep Formu  (memurlar çalıştıkları kurumdan amirlerine onaylatmak zorundadır)
  • Emekliler için Emeklilik yazısı
  • İstifa etmiş kişiler için: Çalıştığı dönemdeki kadrosunu gösteren belge
  • Öğrenci belgesi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf ( 5 x 6 cm)

Yeşil Pasaport Ne Kadar Süreliğine Verilir?

Yeşil pasaport süresi normalde 2022 yılına kadar maksimum 5 yıl sürelik çıkartılabiliyordu ancak Mayıs 2022 itibari ile 5 yıl olan yeşil pasaport geçerlilik süresi, 10 yıla çıktı.

Yeşil pasaport Ücreti 2024

Yeşil pasaport için defter bedeli dışında herhangi bir ücret ödenmemektedir. Bu tutar 2022 yılı için 793 TL olarak belirlenmiştir. 

Yeşil Pasaport ile Vize Başvurusu

Yeşil Pasaport sahibiyseniz, ve vizeye başvuracaksanız, ülkeye giriş için yine en az 3 aylık pasaport geçerliliğinizin olması bekleniyor. Hatta 6 aylık geçerlilik arayanlar bile var.

Yani bu geçerlilik süresinin, sizin ziyaretinizi kapsaması yetmiyor: Örneğin, 1 Ocak 2022’de Schengen ülkelerinden birine giriş yapacak ve 20 Ocak’ta çıkış yapacaksanız, pasaportunuzun süresinin en az Nisan 2022’ye kadar geçerli olması bekleniyor. Sizin bu durumda vize başvurunuzu Aralık’ta tamamlamanız lazım.

ÖĞRETMENLER NE ZAMAN YEŞİL PASAPORT ALIR?

ÖĞRETMENLER diğer memurların tabi olduğu kurallara göre Yeşil Pasaport hakkına sahip olurlar. Bunun için Öğretmenlerin de 1., 2. ya da 3. derece kadroya ulaşmaları gerekmektedir.

Yeşil Pasaport İle Hangi Ülkelere Vizesiz Gidilebilir?

Yeşil Pasaport ile tüm Avrupa Ülkelerine vizesiz gidebilirsiniz. Ayrıca Güney Amerika’da yer alan tüm ülkelere de vizesiz gidebilirsiniz. Toplamda 160 ülkeye vizesiz gidebilirsiniz.

Son olarak Hollanda üniversiteleri hakkında bilgi almak isterseniz linkteki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Hollanda Yüksek Lisans

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir