Neden Hollanda’da Yüksek Lisans Yapmalısınız?

Hollanda’da Yüksek Lisans Yapmak

Hollanda’da yüksek lisans yapmayı düşünenler için kendi deneyimimden hareketle bu konuda faydalı olacağını düşündüğüm bilgiler vermeyi düşünüyorum. Ben Maastricht Üniversitesine bağlı olan MSM/ Maastricht School of Management fakültesinde MBA alanında yüksek lisans yaptım. MSM “Business ve management” alanlarında QS Dünya üniversiteleri sıralamasında ilk 200 de bulunan bir üniversite. Ayrıca Hollanda’da MBA alanında ilk 3 te yer alıyor. Hollanda’da yüksek lisans yapmak 3 yönden çok avantajlı.

1-Hollandada 850 civarında ingilizce program bulunma

Maastricht evleri

İngiltere’den sonra en fazla İngilizce bulunan program Hollanda’da bulunmaktadır. Yani çok fazla seçeneğiniz bulunuyor. Ayrıca okulların eğitim kalitesi çok yüksek. Hollanda Üniversiteleri Dünya Üniversiteleri sıralamalarında ilk 200 içerisinde yer almaktadır.

2İngilizce konuşma oranının çok yüksek olması

Damrak Amsterdam

İkincisi, İngilizce konuşma oranı çok yüksek olduğundan günlük hayatta  iletişim konusunda hiçbir sıkıntı yaşamıyorsunuz. Doktorlar, kasiyerler, temizlik görevlileri aklınıza hangi meslek gelirse gelsin çok akıcı bir şekilde İngilizce konuşuyorlar. O yüzden AB ülkeleri içerisinde yüksek lisans yapılacak en iyi ülkelerden birisi. Hem de İngiltere’ye göre okulların fiyatları çok uygun. Diğer bir önemli nokta ise üniversitelerde yabancı öğrenci sayısı nerdeyse  yüzde ellileri buluyor. Maastricht Üniversitesi ve MSM Maastricht School of Management bu konuda birinci. Bu uluslararasılık olayı da sizin kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlıyor. Ayrıca, Hollandalılar yabancılara karşı çok hoşgörülü bir millet. Hatta bence Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde bu konuda birinci olduklarını söyleyebilirim.

3– Yüksek Lisans Sonrası Çalışma İzni Olması

Radbound Üniversitesi

Hollanda’da yüksek lisans yapmanın en büyük avantajı sonrasında 1 yıl daha oturum izni imkânı vermesi. Masterınızı tamamladıktan sonra otomatikman 1 yıl oturum izni elde ediyorsunuz. Buna orientasyon (zoekjaar) yılı  diyorlar ve bu süre içerisinde istediğiniz işte de çalışma hakkınız bulunuyor. İster part-time ister full time istediğiniz her yerde çalışabiliyorsunuz. Ayrıca, Bu süre içerisinde minimum  brut 2543 euro tutarında (2022) iş bulursanız oturum izniniz uzatılıyor. Bu çok büyük bir avantaj çünkü normalde oturum izni almanız için miunum 4000-4500 euro gibi bir maaşla iş bulmanız gerekiyor.

Peki Hollanda’da Hangi Üniversiteyi Seçmeliyim?

Hangi üniversiteyi seçeceğiniz hangi alanda uzmanlaşmak istediğinize bağlı. Hollanda Üniversiteleri Dünyada Finans alanında sıralamalarda zirveye yakındır. Bu yüzden finans alanında Yüksek lisans yapmak çok yerinde bir seçim olacaktır. İşletme ve finans alanında bir kariyer hedefiniz varsa Rotterdam School of Management- Erasmus Üniversitesi, Amsterdam Business School-Amsterdam Üniversitesi ve MSM Maastricht School of Management-Maastricht Üniversitesi okullarından birisini tercih edebilirsiniz. Eğer MSM’i seçerseniz mezuniyet sonrası iş bulma açısından şansınız artabilir zira size staj yapılacak firma buluyorlar ve staj sırasında kendinizi sevdirirseniz mezun olduktan sonra söz konusu firma sizinle çalışmak isteyebiliyorlar. Benim sınıf arkadaşım direk bu yolla mezun olmadan staj yaptığı finans firmasında işe başladı. Teknik ve mühendislik alanlarında bir kariyer planınız varsa kesinlikle Eindhoven Üniversitesi ya da Delft Teknoloji Üniversitesi en iyi seçenek olacaktır. Ayrıca Utrecht,  Tilburg  ve Maastricht Üniversiteleri de çok başarılı üniversitelerden. Diğer taraftan Hollanda’da psikoloji alanında da master yapmak çok mantıklı zira Hollanda Psikoloji alanında Dünyada İngiltere ve Amerika’yla birlikte zirveye oynuyor. Amsterdam Üniversitesi ve Utrecht Üniversitesi bu alanda Dünyada zirvedeler. Mesela Amsterdam Üniversitesi QS uluslararası sıralamasına göre Dünyada 15. sırada yer almaktadır. Ancak bu üniversiteler hollandaca eğitim vermektedir. Bu gibi üniversiteler Hollandaca eğitim vermesine rağmen İngilizce eğitim veren psikoloji bölümlerine ve okulları da Hollanda’da bulunmaktadır. Bazıları: Clinical Psychology-Groningen Üniversitesi, Clinical Psychology-Utrecht Üniversitesi, MSc in Social PsychologyTilburg Universitesi ve  Applied Cognitive Psychology- Utrecht Üniversitesi gibi. Eğer Hollandada lisanslı psikolog olarak ya da devlette iş bulmak istiyorsanız ayrıca master programından sonra 2 yıllık bir eğiitmden daha geçerek lisanslı psıkolog unvanını elde edebilirsiniz. Bunlar gibi daha çoğunu ise English Taught Programs in Netheralnds linkilnden ulaşabilirsiniz. Son olarak, Hollanda’nın tarımsal faaliyetler açısından başarısını bilmeyeniniz yoktur. zirai bilimlerde Hollanda Dünyada bir numara bu yüzden Wageningen Üniversitesini seçerseniz sonrasında Hollanda’da kalmanız çok çok kolay olacaktır.

Üniversite ve Network

Üniversite seçerken diğer bir kriter üniversitenin ortaklık yürüttüğü firmalardır. Yani bir nevi üniversitenin networkü diyebiliriz. Üniversitenin networkü ne kadar genişse yüksek lisans sonrası iş bulma şansınız o kadar artacaktır. Bu açıdan en iyisi Erasmus Üniversitesi diyebilirim. Size güncel bir network aktivitesi hakkında bilgi vermek istiyorum bu arada.. 28 Ocak 2022 tarihinde Eindhoven şehrinde MSM tarafından bir mezun-aday öğrenci adı altında büyük katılımlı bir etkinlik yapılacak. Eğer bu tarihlerde Hollanda’da olursanız buna katılmanızı tavsiye ederim. zira hem okuldan profesörler, hem eski mezunlar hem de firma temsilcileri olacak.

Diğer taraftan,  size tavsiyem yüksek lisanstan sonra burada doktora şansını zorlamanız. Çünkü, Hollanda’da doktora yaparken çalışan olarak görülüyor ve maaş alıyorsunuz. Diğer taraftan, Hollanda’da doktora için araştırma üniversitelerinde yüksek lisans yapmanız elzem. Hollanda ki eğitim sistemine göre genelde doktora adayları araştırma üniversiteleri yüksek lisans mezunlarından seçiliyor. Ancak araştırma üniversiteleri 2 yıllık, dolayısıyla 2 yıllık bir maliyete katlanmanız gerekiyor.

Maastricht Karnavalı

Peki Üniversite İçin Hangi Şehri Seçmeliyim?

Maas Nehri-Maastricht

Üniversite seçiminde diğer faktör bence şehrin öğrencilere sunduğu olanaklardır. Hollanda’da Rotterdam,Maastricht ve Utrecht  şehirleri kesinlikle öğrenciler için en ideal şehirler.  Neden diyecek olursanız ayrı ayrı açıklamam gerekiyor. Utrecht Bence Hollanda’nın en güzel şehirlerinden. Amsterdam’a trenle yarım saat mesafede olan Utrecht tam bir üniversite şehri. İçerisinde 2 tane üniversite barındırıyor ve ev ya da oda kira fiyatları Amsterdama göre daha ucuz. Ayrıca yabancı ve genç  nüfusu fazla olması sebebiyle kentin  çok kozmopolit bir havası var. Yabancı ve genç nüfusun  fazla olmasından mütevellit burada ayrımcılığa uğrama şansınız sıfıra yakındır.  Hollanda’nın doğusunda ya da daha içerisinde de güzel üniversiteler bulunuyor ama taşralı yerel Hollandalı nüfus daha fazla olacağı için üzerinizde daha çok bakışları hissedebilirsiniz. İkinci olarak Rotterdam hem büyük bir şehir olması sebebiyle hem de kozmopolit havasıyla yine Hollanda’da üniversite okumak için en güzel şehirlerden.

Maastricht

Maastrıcht diğer iki şehre göre daha küçük olmasına rağmen çok fazla uluslarası öğrenci barındırması sebebiyle gene ideal şehirlerden. Ayrıca gene ev ve oda kiralarının da büyük şehirlere nazaran düşük olması sebebiyle avantajlı şehirlerden. Son olarak Avrupayı gezme gibi bir niyetiniz varsa Maastricht bu konuda size en uygun şehir olacaktır. Çünkü Maastricht Avrupanın tam kalbinde diyebiliriz. Burdan Brüksel sadece 1,5 saat, Paris 2,5 saat ve Düsseldorf ve Koln gibi Almanya şehirleri sadece 1,5 saat. Ayrıca Eindhoven havalimanı sadece 1 saat Maastricht’e ve biz bu sayede Eindhoven’dan 2 saatlik uçuşlarla hem ispanyayı hem de italyayı gezme şansını yakaladık.

Dersler Zor mu

Kendi okulumdan hareketle, Derslerde başarılı olmanız için derslerde katılımcı olmalısınız, grup ödevlerinde öne çıkmanız ve dersleri çok iyi dinlemeniz gerekiyor. Grup ödevleri her derste veriliyor çünkü Hollanda eğitim sistemi takım çalışmasına çok fazla önem veriyor. Yani bizdeki gibi sınava çalışıp geçeyim olayı yok. Yaptığınız grup ve bireysel projelerle dersleri geçebiliyorsunuz. Ayrıca her derste sunumlara katılıyorsunuz  ve bu da İngilizcenizi daha da geliştiriyor. Hocalar hiçbir şekilde ayrımcılık yapmıyor ve çaba gösteren öğrencileri daha da kolluyorlar.

Hollanda’da Tez Yazarken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Tez yazımında en önemli husus konuyu belirlemek ve size tavsiyem sevdiğiniz bir konuda tez yazmanız. Sevdiğiniz bir konu olduğunda tez yazmak daha kolay bir süreç haline dönüşüyor.Tezinizde başarılı olmak istiyorsanız danışmanınızla sık sık görüşmelisiniz. Ben haftada bir danışmanımla görüştüm ve bu görüşmeler benim tez savunmamda çok başarılı olmama yol açtı. Utanmayın sıkılmayın aptalca bulsanız bile tezinizle ilgili her şeyi sorun. Diğer taraftan APA yani tez yazım kuralları Hollanda üniversiteleri için çok önemli. Bu yüzden APAya çok dikkat etmelisiniz. Ayrıca tezinizin orijinalliği de çok önemli. Bir yazılımla bunu çok titiz bir biçimde kontrol ediyorlar. Sürekli zaten plagiarism(intihal) en büyük suçtur diye vurguluyorlar.

Peki Yüksek Lisans Ücretleri ve Yaşam Masrafları Nasıl?

Maastricht Ara Sokakları

Hollanda’da yüksek lisans ücretleri devlet üniversitesi ya da özel kuruluş olmasına göre değişmektedir. Maalesef, AB dışı olduğumuz için Türk öğrenciler için ücretler 7000 Euro ile 20.000 Euro arasında değişmektedir. Ancak, Bu fiyatlar İngiltere’deki okullara göre oldukça uygun kalıyor. Hatta birçok İngiliz öğrenci de bu sebeple Üniversite eğitimi için Hollanda’yı tercih ediyorlar.  Onun dışında yaşam masrafları için aylık minimum 932.87 Euro geliriniz olduğunu sizden kanıtlamanızı bekliyorlar. Bu tutar 2022 ocak itibariyle belirlenmiştir. Son olarak Hollanda’ya geldiğinizde kendinizi sigortalatmanız gerekiyor bunun için de minumum olarak aylık 150 euro gerekiyor. Hollanda’da Aylık ortalama 350- 500 euro civarında oda kiralayabiliyorsunuz. Hollanda’da yüksek lisans yaparken karşılaşabileceğiniz en önemli sorun konaklayacak yer bulmaktır. Bunu aşmak için mümkünse okul açılışından 1-1,5 ay önce gidip erkenden konaklayacak yer aramaktır. Genelde eski öğrenciler evlerini temmuz ayında evlerini ya da odalarını boşalttığı için ve evler de kısıtlı olduğu için erken gidenler yer bulmada daha şanslılar. Biz şubat gibi gelmiştik ancak çok şanslıydık çünkü tam yeni bir konut projesi bittiği için hemen yerleşebildik.  Diğer yandan, Hollanda’da öğrenciler için tasarlanmış olan Student Oteller öğrenciler için çok güzel bir fırsat. Hem konforlu, otel rahatlığında temiz barınma imkânı sunuyorlar hem de uygun fiyatlılar. Hemen hemen tüm şehirlerde Student otellerden bulabilirsiniz. Ama bunun için de erken davranmanız gerekmekte. Ayrıca bazı üniversitelerin (MSM Maastricht) kendi anlaşmalı misafirhane ya da otelleri oluyor ve uygun fiyattan kendi öğrencilerine kiralıyorlar.

Ulaşım Pahalı Diyorlar

Hollanda ulaşım konusu en sıkıntısız olanı diyebiliriz. Her yere bisikletle kolayca gidilebildiğinden ulaşım bedava diyebiliriz. Kışın nolcak diyorsanız ben kışın da her yere bisikletle gittim. Çünkü öyle aşrı bir soğuk olmuyor. Ama gene de trenler ve otobüsler öğrenciler için daha uygun ve oturum izinleri olan öğrencilere özgü sarı OV chip cartını çıkartırsanız çok ucuza geliyor.

Bisikletim

Burs İmkanları Nelerdir?

Türkler için en önemli burs 2015 yılında Başlatılan Hollanda bursu. Bu burs özelikle AB dışından gelen öğrenciler için düşünülmüş bir burs. Bu kapsamda devlet tarafından öğrenci başına 5000 euro veriliyor. Bursa hak kazanmak için başvurduğunuz üniversitenin başvuru kriterlerini sağlamak yeterli. Ayrıca her bir üniversitenin kendi verdiği burslar bulunuyor. Hollanda’da en avantajlı bursu Maastricht Üniversitesi veriyor çünkü Maastricht Üniversitesi 29000 euro tutarında AB dışı öğrenciler için burs veriyor. Bu bursla okul giderlerinizi, yaşam masraflarınızı tamamen karşılayabiliyorsunuz. Eğer üniversite not ortalamanıza güveniyorsanız bu bursu değerlendirebilirsiniz. Burslar hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız

Hollanda Üniversiteleri Burs yazımıza göz atmalısınız. Ayrıca Maastricht Üniversitesi bursları hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız yana tıklamalısınız. Maastricht University Hollanda-high potential scholarship. Son olarak MSM Maastricht School of Management Türk öğrencilere 50 % oranında indirim uyguluyor bu da MBA ücretlerini 32.000 euro civarından 22.500 euroya indiriyor.

Yüksek Lisans Başvurularında Hangi Belgeler Talep Ediyorlar?

MSM benden 2 adet referans mektubu, 1 adet motivasyon mektubu, üniversite transkripti, 3 Yıl iş deneyimim olduğuna dair özgeçmişim ve son olarak da TOEFL sonuç belgem talep edildi. TOEFL sonucu olarak minimum 88 talep ediyorlar. Ayrıca öğrenci vizesi alabilmeniz için ayda en az 900 euroluk ve yılda 11.000 euro bir bütçenizin olduğunu kanıtlanmanız gerekıyor. Finansman kanıtı IND tarafında istendiği için okul talep ediyor. Ailenizi de beraberınızde getirecekseniz aylık olarak sizden 1.389,57 Euro talep ediyorlar. Diğer üniversiteler için nasıl oluyor derseniz aşağı yukarı aynı belgeler talep  edilmektedir.

Toefl IBT

BEN toefla  günde 3 saat 5  ay çalıştım. 2 ay kadar kursa da gittim. Eğer Ankara’daysanız Türk Amerikan Derneğinin Cinnah şubesini tavsiye ederim. Reading yani okuma kısmı için Kaynak kitaplarım ise Toeflın sorularını hazırlayan şirket olan ETSın  online kitabı ve Cambridge idi.  Fakat TOEFL çok yönlü olduğu için kulağımın İngilizceye alışması için bol bol TED talks konuşmalarını İngilizce altyazı ile izledim. Nerdeyse her gün yarım saat bile olsa dinliyordum. Ama TOEFL IBTte en kritik olay sınav günü olan performansınızdır. İyi bir uykuyla sınava gelmek, sorulara iyi konsantre olmak, sabırlı olmak da bilgi kadar önemli bu sınavda. Aslında bir de çok fazla deneme testi çözerek kendiniz hızlandırmalısınız, çünkü bu sınav biraz da zaman karşı bir yarış. Ne kadar bilgili olsanız da hızlı olmazsanız sınav yetişmiyor ve düşük puan alınabiliyor.

Yüksek Lisans sonrası Çalışma İzni ve Orientasyon Yılı Nedir?

Hollandada yüksek lisans yaptıgınız sırada hafta maksimum olarak 16 saat çalışma izniniz bulunuyor. Ayrıca sadece yaz aylarında yani haziran-temmuz ve ağustos aylarında full time çalışma hakkınız bulunuyor. Dolayısıyla bu yolla eğitim masraflarınız bir kısmını karşılayabilirsiniz. Hollanda’da master yapmanın en büyük avantajı sonrasında 1 yıl daha oturum izni imkânı vermesi. Masterınızı tamamladıktan sonra otomatikman 1 yıl oturum izni elde ediyorsunuz. bu oturum izni tamamen sıfır şartsız, yani hiç bir finansal belge ibraz etmenize gerek yok. Buna orientasyon (zoekjaar) yılı  deniyor ve bu süre içerisinde istediğiniz işte de çalışma hakkınız bulunuyor. İster part-time ister full time istediğiniz her yerde çalışabiliyorsunuz. Bu süre içerisinde minimum  2543 euro tutarında iş bulursanız oturum izniniz uzatılıyor. Hollandada okumaya gelen bir çok Türk öğrenci bu kapsamda iş bulup Hollanda’ya yerleşiyorlar.  Size tavsiyem ya okurken ya da orientaasyon yılınızda mutlaka staj yapmanız  bu sayede iş bulma şansınızı 10 kat daha artırırsınız. Aslında Hollanda’da kalabilmenin en kolay yolu da bu yöntem.  Sizlere özellikle Teknoloji firmalarını ve start-upları tavsiye ederim. Bu tip firmalar gençlerle ve göçmenlerle çalışmaya daha yatkın oluyorlar ve firma ortamları çok uluslararası oluyor.  Hollandalı firmalar iş deneyimine çok önem veriyorlar ve staj yapmak da değer verdikleri bir konu. Ayrıca tez projenizi tabi eğer MBA yapıyorsanız firma  danışmanlık olarak seçerseniz gene firmalarla ortak bir proje yürütme şansı bulacağınızdan iş bulma şansınız muazzam artacaktır.

Sonuç Olarak,

Hollanda’da master yapmak kariyerinize çok önemli katkılarda bulunacak ve size Hollanda’da ya da Dünyada önemli kapılar açacaktır. Hollanda’ya yerleşmenin en kolay yolu da burada yüksek lisans yapmaktır. Ayrıca Hollanda’da eğitim ile ilgili bir çok bilgi bulabileceğiniz Study in Holland web sitesini , Hollanda ev kiralamayla ilgili kritik bilgiler içeren yazımızı Hollandada Nasıl Ev Kiralanır ve Hollanda’ya ilk geldiğinizde siz de sürekli bir yer bulana kadar Airbnb’de konaklamayı tercih ederseniz yandaki yazımızda Airbnb kullanımı hakkında Airbnb Nedir bilgi alabilirsiniz.

Son olarak da MSM Maastricht School of Management hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıda yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

38 Replies to “Neden Hollanda’da Yüksek Lisans Yapmalısınız?”

  1. Merhabalar,
    Size sormak istediğim bir konu var. Yardımcı olursanız çok sevinirim 🙂
    Üniversitede İşletme Tezli Yükseklisans yapıyorum. Okulum, herhangi bir üniversiteyle anlaştığım takdirde beni Erasmus ile gönderebileceğini söyledi. Hollanda’da Erasmus yapmak istiyoru. Hangi okulu tavsiye edersiniz? Hangi okullarla iletişime geçmeliyim ?
    teşekkür ederim 🙂

    1. Merhaba,
      Hollanda Erasmus için en ideal seçim.Çünkü yazımda da dediğim gibi herkesin çok iyi ingilizce bilmesi ve konuşması günlük hayatta çok büyük bir avantaj.Bölümünüz İşletme olduğundan sizin için Erasmus üniversitesi Rotterdam School of Management(RSM) çok akılı bir tercih olacaktır. Çünkü burası işletme alanında çok prestijli ve dünya çapında saygın bir okul, zira Amerikadan öğrencileri bulunuyor. Ayrıca networkü çok kuvvetli bir okul. Hollandada kalma ve çalışma gibi bir planınız varsa RSM sizin için müthiş fırsatlar demek. Burda kendinizi sevdirirseniz 90% iş bulabilirsiniz. Şehir olarak ise Rotterdam son yıllarda çokça gelişen ve Hollandanın Amsterdam ile birlikte en uluslararası şehri. Nüfusunun yarısı göçmenlerden oluşuyor. Son olarak da Amsterdam sadece 45 dakika burdan. Burası olmazsa Amsterdam üniversitesi Amsterdam Business school’u öneririm. Burasının en büyük avantajı sınıf mevcutlarının çok küçük olması ve dolayısıyla diğer öğrencilerle iletişimin ve bilgi paylaşıomının daha kolay olabilmesi.Ancak Amsterdam için en büyük handikap burada ev ve oda kiraları çok yüksek. Buralar olmazsa Maastiricht üniversitesi ve benim okulumu (MSM) da düşünebilirsiniz. Çünkü Maastricht çok güzel bir şehir ve öğrenci nüfusu çok fazla. Ayrıca Maastricht, diğer ülkelere çok yakın bir konumda. Mesela burdan 2, 5 satlik bir tren yolculuğuyle parise gidebilirsiniz. Ya da 1, 5 saatlik otobüs yolculuğuyla Düsseldorf ve Köln’e gidebilirsiniz. Zira Brüksel’de yine burdan 1, 5 saat sürüyor. Son olarak belirtmem gerekir ki bu okulların hepsi Dünya çapında ve çok kaliteli okullar zaten.Ancak, RSM hepsinden bir tık önde. üniversiteyi seçerken bence şehrin öğrenciye sundukları da çok önemli. Eğer çok uluslararası ve sosyal açıdan daha geniş imkanlar sunan bir şehir istiyorum derseniz Amsterdam Üniversitesi birinci sırada olmalı.ikinci ise RSM olabilir. Huzurlu, sessiz sakin ve diğer Avrupa ülkelerine kolay ulaşım imkanı veren bir yer arıyorsanız ise Maastricht Üniversitesi School of Business and Economics olabilir. Ben her ne kadar Maastricht şehrini çok beğensem de Sosyal imkanları daha çok olduğundan Amsterdam ya da Rotterdam’da yüksek lisans yapmayı tercih ederdim. Umarım açıklayıcı olmuştur.

  2. Merhaba yazınız çok bilgilendirici teşekkürler. Ben Tilburg Üniversitesi Data Science&Society programına kabul aldım ve ciddi şekilde kayıt olmayı düşünüyorum. Birkaç tedirginliğim var açıkcası ilki yaşımın bir sorun teşkil edip etmeyeceği; sosyal bilimlerden bu alana geçiş yapma niyetimdeyim, bu ikinci yüksek lisansım olacak 29 yaşındayım ve bunun bir problem olmasından çekiniyorum. İkincisi bu alanda mezuniyet ardından iş fırsatları konusunda bir bilginiz ve öneriniz var mı?

    1. Merhaba,
      Ziya bey yaşınız sorun teşkil etmez kesinlikle. Bizim MBA sınıfımızda yaş ortalaması 32 ydi ve arkadasların
      %70 `idi mezunıyetten sonra is buldular. 35 den once bence sıkıntı yok. Bölüm tercinize gelirsek tam isabet bir seçim olmuş gerçekten. Çünkü Hollandada Data science çok geçerli bir alan.
      Saygılarımla
      Emrah Karaca

      1. Merhaba, 35 yaşında olmak ne gibi sorunlar doğurabilir? Ben 33 yaşındayım ve seneye mastera gelmek istiyorum supply chain alanında.9 senedir de bu alanda tr de tecrübem var. Biraz aydınlatırsanız çekimcelerinizi gerçekten çok faydalı olacaltır. Çok teşekkür ediyorum.

    2. Merhaba Emrah Bey,
      Türkiye’de hukuk alanında lisans yapmış bir kişiye Hollanda’da daha kolay iş bulması için Hollanda’da hangi alanda master yapmasını onerirdiniz?

      1. Merhaba,
        Uluslararası hukuk bölümlerini seçerseniz iş bulmanız çok kolaylaşacaktır. Leiden üniversitesinde uluslararası vergi kanunu bölümü mesela sizin için çok cazip olabilir..

  3. Merhaba, Amsterdam Üniversitesinde yüksek lisans yaparken Limalaan-Utrecht bölgesinde kalınabilir mi? Aylık ucuz öğrenci tren biletleri var mı? Baktığım kadarıyla tek biniş 9-10euro olarak gözüküyor. Aylık ücretler ne kadar biliyor musunuz? Amsterdamda içerisinde banyo-mutfak olan stüdyo daireler 1000euro civarı daha ucuz bulamadım internette. Söylediğim Limalaan bölgesinde ise faturalar hariç 430euro civarı en ucuz bulabildiğim kalacak yerler. Öneriniz var mı?

    1. Merhaba Ozan Bey,
      Tabi ki kalabilirsiniz, bu şekilde Amsterdam’da çalışıp ya da okuyup uzakta kalanlar çokça mevcut. Çünkü dediğiniz gibi Amsterdamda ev kiraları çok yüksek ve evler eski olduğundan haşere sıkıntısı olabiliyor.

  4. Merhaba,
    Yazınız çok açıklayıcı fakat size sormak istediğim bir soru var.
    Ben Anadolu Üniversitesi Aöf mezunuyum. Örgün öğrenim olmaması Hollanda’da yüksek lisans yapmama engel teşkil eder mi? Bu konuda bir bilginiz var mı?
    Şimdiden teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın.

    1. Merhaba,
      Bildiğim kadarıyla öyle bir ayrım yok. Sadece tanınan ve akredite bir üniversiteden mezun olma şartı bulunuyor..

  5. Merhabalar,
    Yazınız gerçekten hem açıklayıcı hem de motive edici bir yazı olmuş, emek verdiğiniz için teşekkür ederi.
    Sizden bir konuda fikir almak istiyorum.
    Konum şu: AuPair programı ile Hollanda’ya gelmek istiyorum. Bu program hakkında bilginiz varsa paylaşabilir misiniz?
    Ayrıca Hollanda’da bilinen büyük şehirler dışında ( Amsterdam, Rotterdam… gibi) kırsal bölgelerde veya kasaba olarak nereler yaşamak için ve sosyal ve kültürel açıdan avantajlı bunları merak ediyorum.

    Şimdiden teşekkür ederim…

    1. Merhaba,
      Öncelikle yazım hakkındaki yorumunuz için çok teşekkür ederim..Au-pair konusunda maalesef bir bilgim yok.Hollandada Amsterdam gibi büyük şehirler dışında sosyal ve kültürel açıdan etkinlikler azalıyor o yüzden bu konular sizin için önemliyse büyük şehirleri tavsiye ederim.ya da hiç olmazsa üniversitesi olan bir şehir olursa kültürel açıdan hareketli olacaktır. Büyük şehirler dışında Maastricht şehrini de şiddetle tavsiye ederim.

  6. Merhaba ben bahar döneminde yüksek lisansa başlayacağım. Erasmus ile Hollandaya gitmeyi mi önerirsiniz yoksa yüksek lisansa Hollanda da başlamayı mı önerirsiniz. Bir de ingilizce bilgisi yoksa orada öğrenip eğitime devam edebiliyor muyuz ? Genel olarak bilgi vermenizi rica ediyorum. Teşekkür ederim.

    1. Merhaba,
      İngilizce olmadan Hollanda’da eğitim almak imkansız. Ayrıca eğer Hollandada kalma gibi bir niyetiniz varsa direk olarak yüksek lisans için Hollanda’ya gitmenizi tavsiye ederim..

  7. Merhaba;

    Öncelikle teşekkür ederiz, vakit ayırıp uzun uzun bize bilgi aktardığınız için. Sizce bir okulda birden fazla yüksek lisans bölümüne başvuruyor olmak kötü bir izlenim yaratır mı değerlendirme komitesinde? İşletme okudum ve Finans alanında uzmanlaştım, o sebeple başvuru seçeneğim çok fazla ve değerlendirebilmek istiyorum.

    1. Merhaba,
      bir okulda birden fazla bölüme başvurmak sıkıntı yaratmaz. Ayrıca Hollanda da finans alanında yüksek lisans yaparsanız çok akıllıca bir seçim olur zira Hollandada finans alanında çok fazla iş imkanı var. Amsterdam üniversitesi finans alanında iyi diye biliyorum..

      1. Merhaba! Bu cevabınızından 2 sene sonra şuan 2 üniversiteden kabul aldim. 🙂 seneye geliyoruz inşallah:) pre master + 1 yıllık programa devam edeceğim. Size bir sorum daha olacak eğer bilginiz varsa, ben eşimle geleceğim. Öğrenci vizesiyle birlikte eşime de oturum izni alıp alamadigimizi biliyor musunuz? IND pozitif cevap verdi ama bunu tecrübe etmiş biri olsa ona da danisabilmek iyi olurdu.

        1. Tabi ki eşiniz de gelebilir sizinle..Ama oan göre bir aylık gelir gösterip kanıtlmanız gerekir..

  8. merhaba sunduğumuz bilgiler için teşekkür ederiz benim sorum şuan turkiyede maliye okuyorum ve son sınıfım ortalamam büyük ihtimal 2.40 üstünde olacak ama 2.50 altında da kalabilir kabul görme ihtimalim ne kadar ve maliye okuduğum için illa finans veya maliyeye yakın bölümler seçmek zorundamıyım yüksek lisansta?mesela bilgisayar programcılığı ile ilgili bir bölümü okumak istiyorum bu mümkün mü

    1. mrb açıkçası ben bilgisayar programcılığı seçebilir misiniz emin değilim.. not ortalaması önemlidir tabi ki..

  9. Merhabalar, yazınız şu ana kadar okuduğum en açıklayıcı yazı. Araştırmalarımda hep finans, teknoloji, mühendislik alanlarının ön planda olduğunu gördüm uluslararası öğrenciler için. Eğitim alanında öğretmenlik ya da sanat dalları için de master yapabilme şansımız var mı yada bu alanların iş olanağı hakkında bir bilginiz var mı?

    1. Özlem hanım dediğiniz alanlarda tabi ki yüksek lisasns yapabilirsiniz. Ama eger iş bulmak isterseniz Flemenkçeyi çok iyi konuşmalısnız.

  10. Merhaba,

    Hollandada bir master programına başvurdum. Sormak istediğim eğer bu programa kabul alırsam benim sponsorluğumla partnerim çalışma izni alabiliyor mu? Bu konuda bir bilginiz varsa yardımcı olabilir misiniz?

    Teşekkürler,

  11. Merhaba, 11.000 Euro maddi gelir kanıtlanmalı ailenizle gelicekseniz aylık 1300 küsür Euro demişsiniz. Bunları Almanya gibi bir banka hesabında toplam yıllık olarak belirtip mi vize başvurusu yapıyorsunuz? Bir de eş durumunda eşe çıkan vizede çalışma izni sağlanıyor mu bir bilginiz var mı? Teşekkür ederim.

    1. Merhaba ozde hanım,
      Oncelikle sizin calısma iznininz varsa eşiniz de çalışabilir. Ama öğrenci vizeniz varsa eşinizin çalılma vizesi olmuyor. Ikinci sorunuza gelince evt bir banka hesabında olamsı gerekir bu tutarın..
      Saygılarımla

  12. Merhaba öncelikle bilgilendirmeniz için teşekkür ederim açık açık yazmışsını. Benim bir kaç sorum olacaktı Ben psikoloji birinci sınıf öğrencisiyim ileride kendi mesleğimi yurt dışında yapmak istiyorum ama hangi yol daha uygun olur açıkçası bu benim kafamı karıştırıyor iyi derecede İngilizce biliyorum sizce bunu tescillemeli miyim eğer öyleyse hangi sınavlara katılmalıyım? Önümde Erasmus programı var staj olarak mı yoksa öğrenin hareketliliği yolu ile mi gitsem buna da karar veremiyorum hangisi ilerisi için daha avantajlı olur yada avrupada ikametimi kolaylaştırır? WAT programına katılıp para biriktirip yüksek lisans bursu alarak yurt dışında yüksek lisans yapma gibi bir düşüncem de var . Hollanda da yada bildiğiniz diğer Avrupa ülkelerinde psikoloji alanındaki iş imkanları nelerdir lisansı Türkiye’de yapıp yüksek lisansı orada yapmak bir sorun oluşturu mu?

    1. Merhaba Hollandada psıkoloji alanında iş bulmak istiyorsanız mutlaka hollandaca çok iyi öğrenmelisiniz. Eger Holandaca öşrenirseniz iş bulabilirsiniz. Ayrıca Yüksek lisası Hollandada yapmanız çok iyi oalcaktır. Tabi ki lisasnı orda yapsanız daha iyi olur ama yüksek lisasn da yeterli.. Cünkü yükek lisans sonrasında Hollanda size 1 yıl oturum zini sağlayacak.

  13. Merhaba

    42 yasindayim gida muhendisiyim bu hasta gelip master yapsam sonrasinda is bulup kalabilir miyim ? Genelde 30-35 arasi geliyor insanlar. Cok tskr ederim

  14. Merhaba, 33 yaşındayım. Ekonomi mezunuyum. 5 yıllık iş tecrübem var. Sormak istediğim, lisans diploma notum 2.09 Hollanda’da yüksek lisans yapabilir miyim? Teşekkürler.

  15. Merhabalar. Yazınız çok açıklayıcı ve faydalı olmuş elinize sağlık. Yorumlara da dikkatle cevap verdiğinizi gördüm bunun için de ayrıca teşekkür ederim. Benim sorum şu; ben de psikoloji mezunuyum Utrecht klinik psikoloji alanında (1 yıl) yüksek düşünüyordum. Ancak Hollanda da lisanslı bir psikolog olarak çalışmak için bu yüksek lisansın yeterli olmadığını okudum. Üzerine iki yıllık başka bir eğitim daha mı almam gerekecek? Ve Gpz de çalışmak devlette çalışmak gibi bir şey mi oluyor? Bu konuda bilgilerinizi aktarabilirseniz çok memnun olurum. Şimdiden okuduğunuz için teşekkürler, iyi günler dilerim.

    1. Merhaba Beyza hanım,
      evet lisanslı çalışmanız için 2 yıllık bir eğitim almanzı gerekiyor. Ancak bu eğitime katılabilmeniz için de herhangi bir yerde psikolog olarak çalışmanız gereki
      yor. O yüzden öncelikle lisansız olarak herhangi bir yerde çalışmaya başlayın sonra diğer eğitime katılmanız gerekiyor. Gpsler bizdeki aile hekime eşit bir görev olduğu için devlet gibi düsünebişlirsiniz.
      Saygılarımla
      Emrah Karaca

  16. Merhabalar Emrah bey !

    Oncelikle bilgilendirici yaziniz icin cok tesekkur ederim. Suan Pariste yeme-icme sektorunde bir start-up firmasinda operasyonel bir rolde calisiyorum. 5 senedir fransadayim lisans professional diplomami institu paul bocuseden aldim. 25 yasindayim , 27 yasinda veya mumkunse onumuzdeki sene sizin gibi Maastricht business school da MBA yapmayi dusunuyorum. Suanda GMAT sinavlarina hazirlaniyorum IELTS notum 8.0. 2 senelik bir yonetici rolu tecrubem var. okulun internet sitesinde gerekli sartlar arasinda 5 sene is denegimi sarti gordum. Sizlere sorum bu 5 sene is denegimi sartin altina kabul almak mumkun mudur (2-3 sene ile) ? Daha az deneyim fakat iyi bir cv, referance mektuplari ve yuksek bir GMAT puani ile ? Kabul alma sanslari nelerdir ?
    Okuldaki professorlerimden ve calistigim butun firmalardan kuvvetli referance meltuplarim da mevcut.
    Eger 5 sene is denegimi sarti kesin gereksinim degilse bu sartlar altinda MBA egitimi 27-28 yasindan once tamamlayip hollandada calismak ve oraya yerlesmek.

    Simdiden cevabiniz icin cok tesekkur ederim !

    Saygilarimla !

    Berkehan

    1. Berke bey merhaba,
      yazımızı okuduğunuz için çok teşekkürler. Hollanda’ya yerleşme gibi bir niyetiniz varsa size MSM Maastricht SCHOOL of Management tavsiye ederim. Zaten 2022 Eylül itibariyle Maastricht Üniversitesi bünyesinde hizmet verecekler. Ayrıca, MSM DE iş deneyimi şartı 3 yıl şu anda. Ayrıca diğer okullarda da 3 yıl diye biliyorum..Umarım sorununuzu cevaplamışımdır.
      Saygılarımla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir