Maastricht’te Nerede Yaşanır?

Maastricht’te üç farklı yer değiştirmiş bir aile olarak nerede yaşanacağı konusunda bazı tavsiyelerde bulunmayı amaçlayan bir yazı yazmanın yeni taşınacaklar ya da yerleşmeyi düşünenler için faydalı olacağını düşündük.

Vrıjthof

Avrupa’nın tam kalbinde Amsterdam, Paris, Brüksel, Dusseldorf, Köln, Frankfurt, Aachen, Liege, Antwerp, Ghent, Brugge, Lüksemburg gibi pek çok şehre cok az mesafede yasamak icin cok ideal bir şehir seçtiniz için çok şanslısınız. Hollanda’nın güneyinde hem Almanya hem Belçika’ya sınır komsusu olan Maastricht Limburg bölgesinin başkenti ve Avrupa Birliği kurucu Anlaşması olarak bilinen Maastricht Anlaşması’na ismini vermiş tam bir tipik Avrupa şehri.

Ancak her yerde olduğu gibi burada yaşamanın da bazı sıkıntıları var. Hollanda’da genel olarak ciddi bir ev sıkıntısı olduğunu söyleyebiliriz. Bu sadece Maastricht’e özel bir durum değil ama Amsterdam’ ın yeni bölgeleri ve Den Haag ve Rotterdamdaki çeşitliliği burada bulamazsınız. Yani Maastrich’te durum biraz daha sıkıntılı. Halkın büyük bölümü şehrin tarihi dokusunun bozulmasına karşı yeni bölgeler yapılmasını istemiyor ancak bir yandan da üniversiteler ve iş imkanları sebebiyle böyle bir ihtiyaç var. Bu nedenle şehir dışına taşan yerleşimler söz konusu. Yani Maastricht’te çalışıp ya da okuyup Liege’de Venlo’da Aachen’da ikamet eden çok insan var. Belçika’da konutlar Hollanda’ya göre çok uygun fiyatlı.

Markt meydanı ve Carsamba pazarı
Stadspark
Valkenburg

Bir başka uzak alternatif de Maastricht’e yakın mesafede bulunan ama merkezde olmayan yerleşim birimleri. Berg en Terblijt, Valkenburg, Sittard ve Heerlen. Berg genelde müstakil evlerin ve at çiftliklerinin bulunduğu Maastricht’e 15 dk. uzaklıkta bir semt. Yereller ikamet ediyor, evler büyük ve bahçeli olduğu için biraz pahalı. Sittard ve Heerlen trenle de ulaşılabilecek, büyük site seklinde apartmanların ve aynı zamanda yine müstakil evlerin konumlandığı yerler. Buralar yarım saat uzaklıkta olduğu için fiyatlar görece uygun. Ikea Heerlen’de bulunuyor ve özellikle haftasonları Almanya ve Belçika’dan çok sayıda araç geliyor. Sittard da ise bazı büyük şirketler bulunuyor. Bu yüzden burada expatlar da yaşıyor. Valkenburg eski bir tatil beldesi, kendine özgü bir merkezi ve gezilecek turistik alanları mevcut. Arabanız varsa yaklaşık 15-20 dk uzaklıktaki Valkenburg’u da arama seçeneklerinize ekleyebilirsiniz.

Bahar ayları ve rengarenk doga

Merkez seçeneklerine gelirsek; Maastricht tren istasyonu merkezde yer alıyor ve bir anlamda şehrin sakin ve hareketli tarafını ikiye ayırıyor. Tren istasyonundan şehir merkezine doğru giden yön uluslararası nüfusun daha fazla bulunduğu ve turistik bölgelere daha yakın bölgesi. Tren istasyonunun arka bölgesi daha yerel daha sakin ve daha az hareketli. Ama Wyckerweld, Professor Pieter ve o bölgedeki Albert Heijn’e yakın evler de yine merkeze çok yakın ve her türlü imkan var.

Merkez ıstasyon
Professor Pıeter Wıllemsstraat

Şehrin Vrijthof ve Markt meydanlarına yakın olan tarihi bölgesinde evler oldukça eski ve küçük .Buna karşın kiralar da bir o kadar yüksek.

Magıc Maastrıcht Vrıjthof

Tarihi meydanların karşı tarafında yer alan Maas nehrinin tren istasyonuna kadar olan bölgesi aslında şehrin sosyal hayatının ve kalbinin attiği yer. Çok turistik olmamakla birlikte bu bölgede en iyi kafe ve restoranları bulabilirsiniz. Ancak bu bölgede yine biraz pahalı ve tarihi bölgedeki evler kadar olmasa da eski. Yine de Wyck’ de uygun bir ev bulursanız elinizi çabuk tutun hemen gidebilir. Wilhelminasingel caddesi ve çevresi de Center Ceramique ve Wyck arasında çok güzel bir cadde. Yine buradaki evler için de hızlı davranmak gerekiyor.

Wyck

Müstakil bir evde yasamak istiyorsanız ama uzak da olmak istemiyorsanız Maastricht içinde ama çok da merkezde olmayan bazı alternatifler söyleyebiliriz. Malberg, Daalhof, Scharnkerk, Scharnerweg ve Amby semtleri hem sakin hem de çocuklu aileler için geniş parkları ve bahçeli evleri ile çok ideal.

Yeni evde oturmak istiyorum geniş olsun, nehir manzaralı olsun kesenin ağzını biraz açarım diyorsanız Centre Ceramique çok güzel bir semt. Evleri, balkonları, Hoge Brug manzarası yanında parkı, marketi ve her yere kolay ulaşılabilir oluşu ile favori semtlerden.

Centre Ceramıque ve maas nehrı manzarası
Hogebrug

Son olarak bütçeye uygun yerler arasına Sint Annalan, Via Regia, Brusselspoort’u da ekleyelim. Ama bu bolgede yaşlı nüfus oldukca fazla ve genellikle yereller oturuyor yani uluslararası bir ortam arıyorsanız yine diğer seçenekler derim. Brusselspoort’ta küçük bir alısveris merkezi var ve icinde market, giyim gibi bir çok dükkan bulabilirsiniz. Alisveriş merkezi dediysem Turkiye’de ki AVM’ler aklınıza gelmesin. Burasi iki katlı ve sadece temel ihtiyaçlara yonelik küçük bir yer.

Vıa Regıa evımızın arka bahcesı

Maastricht Universitesi ya da Maastricht School of Business’ta egitim icin geldiyseniz civarda bulunan Randwyck otelde öğrenciler için uygun fiyatlı ortak mutfaklı kiralık odalar mevcut. Ayrica Lumiere bölgesinde yer alan Student Otel’de yine öğrenciler icin uygun fiyatlı kiralık oda imkanları sunuyor. Hem merkezde yer alması hem de daha yeni olması sebebiyle burası içinde erken davranmak lazım. Ayrıca Hollanda için olmazsa olmaz olan bisiklet de veriyorlar 😉

Maastricht’te yaşanacak yerler için öne çıkan seçenekler böyle. Umarım sansınız sizden yana olur ve kolayca istediğiniz gibi bir ev bulabilirsiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir