Gezilecek Yerler

Bu baslik aslinda tamamen sehre kac gun ayirdiginiza bagli ama genel olarak kucuk bir sehrin onemli noktalarini gezebilmek icin 1-2 gun yeterli. Daha fazla zamaniniz varsa ne mutlu size park ,bahce, nehir turu yakin destinasyonlar gibi secenekler cogalir. Vrıjthof ve Markt en unlu meydanlar. Bolca kafe ve restoran mevcut ıkısı de bırbırıne yakın, alısverıs caddelerını bırbırıne bağlayan sokaklarda yuruyus yapabılır, pınky de mevsime gore dondurma ya da waffle yıyebılır ,De Bıjenkorf mağazasının onunde klasık muzık calan sokak sarkıcılarını dınleyebılır, tarıhı Saınt Servatıus koprusu uzerınde Maas nehrını ızleyebılır ve sehrın en guzel fotoğraflarını cekebılırsınız.

Saınt Servatıus koprusu ve maas nehrı
Markt

Benım favorı mekanım belkı de dünyanın sayılı en guzel kıtapcılarından bırı olan Boekhandel Domınıcanen. Burası 13. YY da ınsaa edılmıs gotık bır kılıse aslında. Icerıye gırdıgınız an yuksek tavanlar, duvarlardakı resımler ve kıtap kokusu sızı ıcıne cekıyor. Kıtapcının ıcınde bır de kahve dukkanı var kı keyfe gel. Coffelovers Hollanda da buyuk zıncır bır kahve dukkanı sehırde Starbucks yok zaten ve buranın kahvelerı gerçekten cok guzel. Eger hava güzelse hemen dısındakı cafede oturup bırseyler yıyıp ıcebılırsınız.

Boekhandel Domınıcanen
Domınıcanen ust kat
wyck ve cafe zondag
Bonnefanten muzesını gectıkten sonra tekne turundan bır kare

Bır dıger favorı mekanım da Bonnefanten muzesı. Avenue Ceramique’de yer alan muzede ortacag ve modern sanat bir arada. Ama benim daha cok ilgimi ceken muzenin roketi ya da kursunu andiran mimarisi. hava guzelse bahcesindeki cafede oturup Maas nehrini izlemek ve muze girisinde yer alan dergi ve kitaplari karistirmak kadar ruhu doyuran bir aktivite yok. Buraya kadar bisikletinizle gidebilirsiniz boylece nehir kenarindaki parkta da harika manzarali bir bisiklet turu yapmis olursunuz.

Kaynak görüntüyü göster
Bonnefanten müzesi
Onze Lıeve Vrouwepleın
Onze Lıeve Vrouwepleın

Maastricht’in butun meydanlari guzel ama gecesi ayri guzel bir meydan var ki ozellikle kis aylarinda yilbasi doneminde isiklandirilmis hali tam bir masal ortami olan Onze Lieve Vrouweplein. Hollanda’nin en eski yapilarindan biri olan Our Lady Bazilikasi da bu meydanda bulunuyor.

  • Maastricht Noel Pazari

Ayni zamanda noel marketleri acisindan kiyaslayacak olursak bence Avrupa’daki en iyiler listesinde bas siralarda yer alir. Kasim ayinin sonunda acilan Magic Maastricht Vrijthof ismi gibi buyulu bir hava katar isiklari, renkli dukkanlari ve lunaparkiyla.

Magıc Maastrıcht Vrıjthof

Stadspark sehrin en buyuk ve merkezde yer alan parki. Ayni zamanda parkta kucuk de bir hayvanat bahcesi bolumu var. Ozellikle cocuklu aileler icin cok ideal. Kum zeminli cocuk parki da bizim en en cok gittigimiz yerlerden oldu.

stadspark

Maastrichtte yorulmadan gezeyim diyorsaniz bir baska alternatif de gunes enerjisi ile calisan gezi otobusleri tingir tingir parkin orta yerinden de geciyor ustelik rehber anlatimi dahil. Haftasonu saat 5e kadar Maas nehri kenarindan bu otobuslere ulasabilirsiniz.

Sehrı turlayan rehberlı kucuk otobus

Tekne turu da yapilacaklar listesinde yer alabilir ama sadece sicak havalarda guneslenme amacli onerebilirim. Cunku Maastrichtte tarihi yapilar genellikle sehrin ic kisimlarinda yer aliyor. Tekne turuna katilirsaniz Belcika sinirina yakin nehir kenarinda bulunan cimento fabrikasinin tarihini dinlemek zorunda kalabilirsiniz!

tekne turlarının kalktığı yer

Stadspark’a yakin olan eski sehir kapilari ve cehennem kapisi olarak bilinen Helpoort’un gecmisi 1100lu yillara dayaniyor. Surlarda yuruyup sonrasinda parkta dinlenebilirsiniz.

Bir baska eski yapi Bisschopsmolen .Onze Lieve Vrouweplein’e dogru yurudugunuzde taze ekmek kokulari ve Maastricht bolgesine has lezzetli bir tart olan Vlaai kokulari esliginde Bisschopsmolen’e ulasabilirsiniz. Mutlaka dukkanin icine girin ekmek ve vlaai en guzel burada satilir ve erken saatlerde de tukenir. Ayrica arka tarafinda yer alan ve buraya adini veren 7. YY’dan kalma degirmeni ucretsiz olarak gorebilirsiniz.

Bısschopsmolen
Centre Ceramıque

Bir baska guzel noktasi expat centerin da yer aldigi Centre Ceramique. Burasi Maastricht’in en modern mimariye sahip bolgesi evler oldukca yeni ve genis. Yukarida bahsettigim Bonnefanten muzesine de oldukca yakin. Bu bolge de yer alan ve Maas nehrini karsi tarafa baglayan koprunun adi Hogebrug. Sadece yaya ve bisikletlere acik bir kopru. Bu kopruden karsiya gecip sola dondugunuzde Stadspark , Helpoort ve oradan da Vrijthof’a ulasabilirsiniz.

gun batımını ızledıgımız maas nehrı kenarı

Lumıere hem küçük bır yat limanı hem de acık ve kapalı kafesi bulunan bır sinema. Güzel havalarda buraya bisikletle gelip nehri izlemek çok keyifli.

Lumıere
Valkenburg

Maastricht merkez turu haricinde bir zamanininiz varsa Valkenburg’a gitmenizi oneririm. Araba ve otobus seceneklerini degerlendirin derim yaklasik yarim saat uzaklikta. Bisiklet biraz yorucu olabilir cunku yokus tirmanacaksiniz. Hollanda’da yokus ne arar degil mi ? Hollanda’nin en yuksek bolgesine hosgeldiniz. Burada Hollanda’da tepeye kurulmus tek kale olan Valkenburg kalesini gorebilirsiniz. Öyle tatlilar ki bir tanecik yüksek kaleleri var ona da asansor yapmislar aman yorulmayin. Saka bir yana Hollanda gordugum en iyi engelli ve cocuk dostu ulke. Herkesin gezmeye ve her yeri gormeye hakki var. Cocuklu aileler de kaleye cikabilir. Ayrica Valkenburg’un magaralari, kaplicalari ve kis doneminde ayri bir de noel marketi var ki ayri bir yazi konusu olan Valkenburg basliginda bulabilirsiniz.