King’s Day (Koningsdag)

27 Nisan Hollanda’da Kralın doğum günü. Peki bu bilginin bize ne faydası var ? Buyrun…

İlk defa 31 Ağustos 1885 yılında Kral William’ın küçük kızı prenses Wilhemina’nın doğumunun kutlanması ile başlayan ve prenses günü olarak başlayan bu gelenek ilerleyen yıllarda prensesin tahtı devralması ile Kraliçe günü (Quenn’s Day) olarak kutlanmaya başlanmış.Halk arasında popülerliğini artırması ile festival havasına bürünen bu ulusal gün 2013 yılına kadar Kraliçe Günü olarak kutlanmaya devam edilmiş.

İlgili resim


Kral Willem Alexander’ın 123 yıl sonra Hollanda’nın ilk kralı olması ile birlikte de kendisinin doğum günü olan 27 Nisan’da (Eğer pazara geliyorsa 26 Nisan) kutlanmaya başlanmış.

sokaklardaki konserler

Tam bir festival havasında geçen King’s Day sadece Amsterdam’da değil Hollanda’nın her yerinde bir sürü aktivite ile kutlanıyor. Ama tabi ki en kalabalık ve görkemli olanı Amsterdam. Museumplein’de her yıl konser platformları kuruluyor. Kanallarda teknelerle her yer turuncuya boyanmış şekilde dolaşan insanlar, rengarenk festival kıyafetleri, Kral, Kraliçe taçları, çocuklar için eğlence platformları ( bisiklet parkurları, basketbol, şişme oyun alanları vs.)

sadece gençlere değil eğlence:)

Eğer bu festival zamanında bir gezi planlıyorsanız otel ya da airbnb fiyatlarının en yüksek olduğu dönemde gitmeyi göze almış olmalısınız. Özellikle İngiltere’den akın akın genç turist geliyor bu kutlamalara katılmak için. Kutlamalar bir gün öncesinden başlıyor. Akşam konser programları, mekanlarda önceden rezervasyon gerekli! Bu programları önceden öğrenmek ve rezervasyon bilgilerine ulaşmak için www.iamsterdam.com web sayfasını ziyaret edin.

Turuncu ülke

King’s Day sokak alışverişi için de çok ideal bir gün. Amsterdam’da özellikle Jordaan bölgesinde Vondel Park’ta ikinci el her tür eşyasını inanılmaz ucuz fiyatlara satan insanlara rastlayabilirsiniz. Çocuklar da ebeynlerinin yanında kendi standlarını açıp (yani yere bir örtü serip 🙂 oyuncaklarını satıyorlar. Bugün virjmarkt (free market) lar için vergiden muaf bir gün ve Kral bile bu “free market” lardan alışveriş yapıyor!

Vrijmarkt(free market) vergisiz 2.el pazarı-King’s Day Stadspark Maastricht

Ben Maastricht’teki kutlamalardan çok daha fazla keyif aldım. Hem o aşırı turist kalabalığı yok hem de tamamen yerellerle onların gelenekleri ve müzikleri ile tanışmak çok daha eğlenceli geldi. Hollandalılar tekno, trans müzik konusunda çok iyiler ve gerçekten çok seviyorlar. Armin Van Buuren gibi bir gerçekleri var 🙂 Kapalı konser alanlarında renkli ışık gösterileri ile trans müzik konserlerine de katılabilirsiniz. Maastricht için MECC , Amsterdam için Amsterdam Arena ve Melkweg tavsiye olunur. Ama sokaklarda da fazlasıyla eğlence var bu gün mekanlara girmeseniz de olur.

Vrijthof- King’s Day

Eğer Amsterdam’da kutlamalara katılacaksanız Museumplein, Leidsplein ya da Jordaan Bölgelerinde konaklamanızı tavsiye ederim. Eğer Central Station (Merkez İstasyon) civarındaysanız ya da konaklama rehberi yazımızda anlattığımız gibi biraz uzak lokasyonlardaysanız merkez istasyona geldikten sonra yürümek ya da iyi bir bisiklet kullanıcısıysanız bisiklete binmek toplu taşımadan daha akıllıca olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir