Hollandada Ne Yenir?Hollanda Yemekleri

Her ülkenin kendine özgü yemeklerini tanımak yemek kültürünü öğrenmek seyahat etmenin önemli bir parçası. Biz de seyahatlerimizde değişik yemekleri tatmaya önem veriyoruz. Hollanda`da yaşadığımız süre boyunca restoran, pastane ve marketlere bolca aşina olduk. Gönül isterdi ki Hollandanın bizim gibi muhteşem bir mutfağı olsun… Ama maalesef  bir kaç kendine özgü lezzeti dışında çok büyük beklentilere girmemek lazım. Bu yazımızda hem favorilerimiz olan Hollanda yemekleri hem de sadece Hollanda da bulabileceğiniz ama lezzetine çok da güvenmemenizi tavsiye edeceğimiz yemek ve şekerlemelere yer vereceğiz.

1-Kibbeling

Hollanda yemekleri içerisinde en sevdiğimiz tat Kibbeling oldu. Restoranlar, kafeler ,halk pazarları, sokak yemekleri satan standlar , noel marketler ve süpermarketlerde taze taze pişirtip yiyebileceğiniz bir balık yemeği. Mayonezli ve sarımsaklı güzel bir  dip sosla birlikte servis ediliyor ya da satılıyor tadı biraz fish&chips ama balık Kuzey denizinden gelen bir tür “codfish”.

Kibbeling

2-Asparagus soep

Asperge çorbası bence lezzetli ve kıvamlı bir çorba. Bol soğan ve kuşkonmazla pişiriliyor.Hollandanın ünlü bir perakende zinciri olan HEMA nın restoran bölümünde deneyebilirsiniz.

3-Stamppot met rokworst

Hollandallıların özellikle akşam yemeklerinde ve misafir davetlerinde tüketmeyi çok sevdikleri ama bizim damak tadımıza pek de uymayan bir yemek bu. Patates püresi ve lahana ile yapılan karışımın üzerine Hollanda usulü sosis ekleniyor. Marketlerde hazır olarak paketler halindede satılıyor ama pek tavsiye etmiyoruz.

4-Bitterballen

İşte bu en sevdiklerimizden oldu. Hollandaya özgü bir çeşit köfte/biftek. Sıcacık servis ediliyor dışı kıtır içi yumuşak ve hafif akışkan . Sosuyla denemenizi tavsiye ederiz.

5-Erwtensoep/snert

Bezelye ve sosis ağırlıklı yoğun kıvamlı bir çorba . Hollandalılar buldukları her yemeğe sosis ekliyorlar evet 😊

6-Dropjes/Drop

Hollanda da süpermarket eczane hatta hediyelik eşya dükkanları gibi her yerde karşılaşabileceğiniz ünlü Hollanda şekerlemeleri. Çok değişik bir tadı var ama maalesef güzel diyemeyeceğim benim için baya kötü tatlı desen değil acı desen değil çok garip bir tat hatta bunu nasıl yiyorlar ve seviyorlar anlayamadım 😀 Hollandaya özgü en garip tat bu denemeyen hiç birşey kaybetmez 😊

7-Poffertjes

Bu bildiğimiz bir tatlı aslında. Pankekin küçüğü ve daha pofuduğu. Üzerine bol pudra şekeri serpiştirilerek tüketiliyor. Pek çok şeyin hazırı olduğu gibi bunun da hazırı Albert Heijn ,Jumbo gibi büyük marketlerde paketler halinde satılıyor.Genellikle sabah kahvaltılarında bir fincan kahvenin yanında güzel gidiyor. Eğer mutfak imkanı olan bir yerde konaklamayı planlıyorsanız marketlerden alıp kendiniz deneyebilirsiniz de.

8-Stroopwafels (Syrupwaffels)

Bu aslinda hepimizin bildiği gördüğü bir tatlı. Hollandanın peynirden sonra tüm dünyaya yayılmış ikinci lezzeti. Starbuckslarda paketler halinde görmüş olabilirsiniz. Hollanda da ise hemen her yerde satılıyor. Bunu özellikle Amsterdam Albert Cyup Markt da denemelisiniz.Çünkü burda fırından yeni çıkmış ve taptaze olarak yeme şansınız bulunuyor.

9-Hollandse Garnelen

Sandviç arası yenilen minik Hollanda karideslerini pratikçe hazırlanan sokak marketlerinde ve normal marketlerde bolca bulabilirsiniz. Dip sosla yenen bu sandviç de bizden geçer not aldı.

10-Vlaai

Bu resmi görünce biraz duygulanıyoruz. Çünkü Maastrichtte yaşarken sıklıkla gittiğimiz tarihi değirmeni ile çok ünlü Bischopsmolen”  e ait bu lezzetli görüntü. Vlaii bir çeşit elmalı turta ama gerçekten farklı. Hollanda nın sadece güneyinde bulabileceğiniz bu tatlının anavatanı tabi ki Maastricht.

 

Bisschopsmolen | TasteAtlas | Recommended authentic restaurants
Bischopsmolen

11-Herring (Haring)

Bu da Hollanda ya özgü ve çok sevilen bir balık yemeği. Ringa balığından yapılıyor. Bol tuzlu ve soğanlı olarak kuyruğundan tutup direk ağza servis… denizden babam çıksa yerimcilere 😊

12-Patat

Hollanda patates diyarı. Kızartmaları da muhteşem ama her yerde hemen hemen aynı. Vaktinizi Dam meydanındaki kızartmacıların önünde yarım saat bekleyerek öldürmeyin. Şöyle söyleyelim en meşhur dükkanlardan mahalle arası kızartmacılara sokak marketlerine kadar her yerde denedik ve en lezzetlileri en ünlüler değildi. Bizim mahallemizdeki Asyalı kızartmacı en iyilerdendi mesela. Yalnız nerede yerseniz yiyin ama sosa dikkat edin eğer uyarmazsanız mayoneze boğabiliyorlar.

13-Kroket

Hollanda da neredeyse her mahallede kızartmalar sandviçler yapan dükkanlar mevcut. Friteur isimli bu dükkanlarda da bulabileceğiniz ve lezzet olarak bitterballene çok benzeyen bir kızartma türü kroket. Sandviç arasında servis ediliyor.

14-Hagelslag

Bu da bir çeşit kahvaltılık. Tost ekmekleri üzerine serpiştirilerek yeniliyor. Kutu kutu bitiriyorlar sadece kakaolu değil vanilyalı renkli her çeşit mevcut.

15- Kaas

Tabi ki Hollanda peynirleri. Lütfen aşırı turistik peynir tadım mağazalarına girip zaman kaybetmeyin. Büyük Albert Heijnlardan birine girin ve koca peynir reyonuna dalın. Günlük kahvaltılık ve ödüllü peynirleri burada bulabilirsiniz. Ya da her şehirde belirli günlerde kurulan halk pazarlarına uğrayın buralarda yerellerin tükettiği muazzam peynir çeşitlerine ulaşabilirsiniz.

16-Oliebollen

Bu bizim bildiğimiz pişi aslında 😊 ama tatlı olarak tüketmeyi seviyorlar. Halka açık pazarlarda ve sokak marketlerinde tanesi 1 euroya alabilirsiniz üzerine bol pudra şekeri döküyorlar ama biz buna pek alışık olmadığımız için sade tercih ediyorduk . Emin misiniz bu böyle yenir deseler de biz pişiden şaşmayız dedik 😊

17-Rookworst

Bu bir sosis ama oldukça kalın ve irice. Özellikle noel marketlerinde harlı ateşte pişiriliyor ve sandviç olarak soslarıyla birlikte çok lezzetli. Yukarıda bahsettiğimiz Stamppot üzerinde ve erwtensoep içinde tüketmeyi çok seviyorlar.

18-Pannenkoeken

Bu hepimizin bildiği pankek ama Amerikan pankekten farklı olarak daha ince ve daha büyük. Özellikle Amsterdam da denemenizi tavsiye ederiz. Hatta bir de mekan tavsiyesi verelim. İç mekan olarak da ilginizi çekebilecek bir mekan De Carrousel Pannekoken. İçinde dekoratif bir atlıkarınca var.

19-Tompouce

Milföy hamurundan yapılan ve tepesinde pembe pasta şekeri bulunan bir pasta ve HEMA mağazalarında rahatlıkla bulabilirsiniz. Bu arada tadı biraz bizim TRİLEÇE tatlısını hatırlatıyor.

tompouce - HEMA

Son olarak Amsterdam da gezilecek yerler hakkında bilgi almak istiyorsanız Amsterdam gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir