Hollanda’da Nasıl Ev Kiralanır? Ev Kiralarken Hayat Kurtarıcı Bilgiler

Hollandada gelirinize göre oda (huisgenoten’ and ‘gezelligheid’) , stüdyo ya da apartman dairesi kiralayabilirsiniz. Bu arada sürekli bir yer bulana kadar Airbnb aracılığıyla geçici bir yer de ayarlamak mantıklı oluyor. Biz ilk gittiğimizde 2 hafta ev bulana kadar Airbnb’de konaklamıştık. Yandaki linke tıklarsanız bu konuda detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Airbnb Nedir? Hollandaya ögrenci olarak geliyorsanız en uygunu oda kiralamak olacaktır. çünkü oda kiraları aylık 300- 600 euro arasında değişmektedir. Stüdyo kiralamak isterseniz fiyatları 700-1000 Euro civarında olacaktır. Aslında fazla bilinmeyen bir barınma imkanı da anti-kraak diye bilinen bir yerde kalma seçeneği olabilir. Anti-kraak ugulaması boş evlerin öğrenciler tarafından işgal edilmemesi için uygulanan bir kiralama yöntemi. Buraları aylık 150 euroya kiralayabiliyorsunuz. Ama buraları kısa süreli düşünün zira 2-3 ay sonra size çık diyebilirler. Gene buraya başvurursanız bir bekleme süresi olacaktır. Bu sistemden nasıl yararlanırım derseniz Hollanda’da çeşitli anti-kraak organizasyonları bulunuyor bunların web sitelerinden öncelikle kayıt olmanız gerekiyor. Bu organizasyonlardan bazılarını aşağıya ekledim.

  • Camelot
  • Antikraak Direct
  • Interveste
  • Villex
  • HOD
  • Alvast
  • Ad Hoc
  • Zwerfkeibeheer
  • VPS
  • Bewaakt en Bewoond

Hollanda`da Nasıl Ev Kiralanır

Eva aramaya başlamadan dikkat etmeniz gereken en önemli konu sahte ilanlardır. (scam rentals)Bu duurm bizim de başımıza geldi. internette bir ilan görüyorsunuz ve gidiyorsunuz ama ev zaten tutulmuş olabiliyor. Tabi ]önceden kaparo verdiyseniz sahte ilanı veren şahsa paranız da yanmış oluyor. Bu sebeple emlakçılarla çalışmak kesinlikle daha güvenli. İşe ev aramakla başladınız ama hangi web sitesinden kiralık ya da satılık ev arayacaksınız? Kiralık ev aramalarınızı pararius.com , https://www.funda.nl/en/ ve https://www.kamer.nl/ sitelerinden yapabilirsiniz. Ancak öncelikle sosyal medya platformlarını denemelisiniz. Mesela yaşadığınız şehirdeki facebook gruplarından da ev arayabilirsiniz. Bu sayede daha ucuza ev kiralayabilirsiniz. Burada öğrenci ve expat hayatı facebooktaki gruplar sayesinde kolaylaşıyor. Eviniz boşsa ya da ihtiyacınız olan eşyalar varsa yine bu gruplardan aradığınız her şeyi ikinci el olarak bulabilirsiniz.  Öncelikle, Hollanda’da ev arzı kısıtlı ve bu durum ev kiralamayı zorlaştıran en büyük  etken.  Ev arzının kısıtlı olmasının yanında ev aradığınız ay da çok önemli bir faktör. 

Ev kiralama için Çeşitli Facebook Grupları

Amsterdam: apartment rent amsterdam

The haque:aparments haque

Utrecht: Utrecht Housing, rooms, apartments

Maastricht: rooms/kamer/zimmer in maastricht

Diğer bir yöntem ise emlakcı ve facebook gruplari dişında Evsahibiyle direk olarak oda ya da ev kiralayabilirsiniz. bunun için tabi bir sekilde eski kıracıyla iritbata gecip onun aracılığyla ev sahibine ulasmak gerekli. bu sayede emlakcı parası ödemezsiniz. Son olarak uluslararası öğrenciler için Üniversiteler kendileri kalıcak yer ayarlıyorlar.bu fırsattan sadece birinci yılınızda faydalanabiliyorsunuz ve sınırlı kontenjan olduğu için erken başvuruda bulunanlardan olmalısınız. Başvuru için Üniveriste barınma birimine başvuruyorsunuz.

Kira Yardımı

Hollanda’da geliri düşük olanlar için kira yardımı bulunuyor, öncelikle bundan faydalanmanız için stüdyo ya da aparmana dairesinde oturuyor olmanız gerekiyor. Çünkü ilgili mevzuata göre kira yardımı için mutlaka kaldığınız yerin ayrı bir mutfağı ve banyosu olması gerekiyor. Diğer önemli bir şart ise ödediğinizi kiranın ve gelirinizin her yıl için belirlenmiş olan tutarları geçmemesi gerekmektedir. mesela 2021 yılı için kira eşiği olarak 752,33 euro belirlenmiştir. Yandaki linkten kira yardımından yararlanıp yararlanmayacağının öğrenebilirsiniz. websiteforcalculatingrentallowance

Ev kiralarken hayat kurtarıcı bilgiler

Hollanda’da evinizi kiralarken mutlaka dikkat etmeniz gereken şeyler var. Sırayla yapmanız gerekenler,

1- Hollandada Temmuz, Ağustos ve ocak ayları ev kiralamak açısından çok daha elverişli. Hollanda’da ev arzı çok kısıtlı olduğundan yaşayacağınız şehre bu aylarda gidebilme imkanınız varsa çok daha kolayca ev bulabilirsiniz. Bu aylarda okulunu bitiren bir çok öğrenci evlerini boşaltmaktadırlar.

2-Emlakçılardan mutlaka önceden randevu almalısınız. Emlakçıların web sitelerindeki mail adreslerine ulaşıp kendinizi tanıtan ve nasıl bir ev istediğinizi anlatan bir mail atıp randevu talep ediyorsunuz. Ayrıca çok ilginç bir şekilde her eve talip olamıyorsunuz. Örneğin 3 kişilik çocuklu bir aile iseniz 50 metrekare stüdyo tipi bir daireye talip olamıyorsunuz. Hangi evlerin size uygun olduğuna emlakçılar karar veriyor. Ama gene de mesela bütçeniz 50 metrekare bir stüdyo için uygunsa ısrarcı olup şansınızı zorlayabilirsiniz. Çok düşük bir ihtimal de olsa bazen size o stüdyo daireyi kiralayabiliyorlar.  Biz bu şekilde bir aile olarak stüdyo bir daire tuttuk.

Amsterdam oud West te bır ev

3-İkinci olarak güvenilir ve kurumsal bir emlak şirketi seçmelisiniz. Eğer Hollandaca bilmiyorsanız size İngilizce bir kontrat da vermelerini talep edin. Bunu istediğinizde kurumsal şirketler size bir de İngilizce sözleşme temin ediyorlar. Sonrasında imzalayacağınız ve resmi olan kontrat Hollandaca da olsa Google translate aracılığıyla İngilizce-Hollandaca çeviri yaptırıp kontratınızı tekrar kontrol edebilirsiniz. Okulunuzdan ya da işyerinizden de yardım talebinde bulunabilirsiniz. Kurumsal firmalardan bazıları, thestudenthotel , housingxl

Maastrıcht’te komsu ev

4- Ev kiralarken mutlaka kira tutarının içinde elektrik, su, internet ve ısınma gibi faturaların da dahil olduğu evleri tercih edin. Biz boyle bir ev kiraladık ve bu sayede hiç bir şekilde bunların aboneliklerini açtırmak ya da kapattırmak için zaman kaybetmedik.

5-Evinize karar verdiyseniz ve kontrat da size uygun ise eve taşınmadan önce emlakçı ile yapacağınız evdeki eşyaların kontrolü çok önemli. Bu yüzden eğer ev eşyalı ise mutlaka emlakçınızdan bir inventory list (eve giriş yaptığınızda hangi eşyaların bulunduğunu tespitini saglayan liste) talep etmelisiniz.  Aksi takdirde evden çıkarken daha önceki kiracıların kaybetmiş olduğu eşyaların bedelinden sorumlu tutulabilirsiniz. Ayrıca, kira bedelinin her şey dâhil olup olmadığını tespiti de çok önemli. Hollanda’da genelde eşyalı ev kiralıyorsanız kira bedeli içinde elektrik-su-internet gibi giderler de kira içerisinde yer alıyor.

Nıjmegen’de yasadıgımız evın bahcesı

6-Mutlaka eve ilk girdiğinizde tüm eşyaların fotoğrafını çekin ve kusurlu, lekeli gördüğünüz eşyaları ivedilikle emlakçıya e-mail aracılığıyla bildirin. Aksi takdirde gene evi boşaltırken sizi sorumlu tutabilirler. Evde konakladığınız müddetçe lavaboların kullanımına çok dikkat edin, zira lavabolar tıkandığı vakit çok yüksek tutarlarda tesisatçı ücreti ödemek zorunda kalıyorsunuz. Biz ilk kiraladığımız evi boşaltırken 250 Euro tutarında bir tesisatçı ücreti ödemek zorunda kaldık. Ayrıca kanepeler üzerinde leke bırakmamaya dikkat edin. Hollanda da bazı emlakçılar maalesef iyi niyetli değiller ve en kurumsal olanları bile mutlaka açıklarınızdan yararlanmaya çalışıyorlar.

7- Ev kiralarken 1 kira bedeli depozitodan fazlasını vermeyin. Muhtemelen evi boşaltırken sizden bu tutarı kesecekler. O yüzden ne kadar az deposito öderseniz o kadar az zararlı çıkarsınız.

Rotterdam kübik evler

8- Mevcut evinizdeki sözleşmenizi uzatmak istemiyorsanız en az 1-3 ay öncesinden emlakçıya ya da ev sahibine bildirmeniz gerekiyor ki sözleşmeyi bitirmek istediğiniz resmiyet kazansın. Bunu e-mail ve aynı zamanda iadeli taahhütlü posta (registered mail)  yoluyla da yapmanız gerekiyor. Talebiniz resmiyet kazanması için posta yoluyla göndermeniz çok önemli. Ayrıca, şehirden ya da ülkeden ayrılacağınızı söylemeyin çünkü bunu anlarlarsa depozitonuzu kesmek için ellerinden geleni yaparlar. Uzaktayken bununla uğraşamayacağınızı bildiklerinden tüm depozitonuzu sadece evi temiz bulmadıkları gerekçesi ile bile kesebilirler. Evet, maalesef durum bu dikkatli olmak ta fayda var. Ev ararken bol şans.

4 Replies to “Hollanda’da Nasıl Ev Kiralanır? Ev Kiralarken Hayat Kurtarıcı Bilgiler”

    1. Size tavsiyem pararius.com sitesini kullanmanız olacaktır. Den haag facebook gruplarına katılabilirseniz ordan daha uygun fiyatlara kiralayabilirsiniz.

  1. merhaba ben Maastrichtte bir öğrenci olarak stüdyo kiralamak istiyorum ve arama yaparken sizin sitenize denk geldim. İlanlara bakarken kirası 437 euro olan bir stüdyo buldum ancak Servicekosten adı altında ekstra 120 euro daha istendiğini gördüm. Acaba sizin bir bilginiz var mıdır bu konu hakkında deneyimli duruyorsunuz. Şimdiden teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir