Airbnb Nedir? Kullanmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Airbnb Nedir? Nasıl Kuruldu?

Airbnb nasıl bir sistemdir? nasıl rezervasyon yapılır ve başkalarının evinde kalmak güvenli midir? bu yazımızda bunun cevabını vermeye çalışacağız. Airbnb Son zamanlarda kurların fiyatının artmasıyla yurtiçinde avantajlı hale gelmiştir. Airbnb 2007 yılında tamamen parasız olan Brian Chesky and Joe Gebbia  adlı iki arkadaş tarafından kurulmuştur. 2007 yılında yaşadıkları şehir olan San Francisco şehrinde bir tasarım fuarı sebebiyle tüm oteller doludur ve iki arkadaşın aklına günlüğü 80 dolara hotel bulamayan tasarımcılara kendi evlerinin odasında yatak kiralamak fikri gelmiştir. 2 adet yatağı da hemen kiralandığını gören iki kafadar böylelikle bu işin yürüyeceğini anlayıp yazılımcı arkadaşlarının yardımıyla hemen bed and breakfast adlı web sitesini kurmuştur. Son olarak Airbnb 2008 yılında şirket haline gelmiştir.

Airbnb Nasıl Kayıt Olunur?

Şimdi sistem hakkında ufak da olsa bir bilginiz var. Airbnb kısaca size ev yada oda kiralama imkanı sunan bir dijital platformdur. Airbnb platformundan ev kiralamak için mutlaka platforma kayıt olmalısınız. Kayıt olmak için web sitesinin sağ üst köşesinde yer alan kaydolun butonuna tıklayın.

Kayıt butonuna bastığınızda ise sizden mail hesabınızla ya da facabook hesabınızla devam mı edeceksiniz diye aşağıdaki ekran çıkacaktır.

Airbnb Türkiye’de Yasal mıdır?

Airbnb sitesi tüm dünyada kullanılan, güvenilir bir sisteme sahiptir. Her geçen gün Airbnb güvenlik önlemlerini daha da çok artırmaktadır. Türkiye’ de şu anda kullanıma açıktır.

Airbnb Nasıl Çalışır?

Airbnb ye üye oldunuz ve şimdi kalacak yer ayarlama sırası..Airbnb de yer ayarlamak için öncelikle gideceğiniz şehri belirtip arama yapmanız gerekmektedir. Gideceğiniz şehir, tarihler ve kişi sayısını girerek aramayı başlatıyorsunuz. Burada tarih önemli zira gideceğiniz tarihlerdeki uygun ve boş olan evleri bu sayede görebilirsiniz.

Ayrıca bir diğer önemli nokta Airbnb de 3 farklı ilan kategorisi bulunmaktadır.

  1. Tüm ev
  2. özel oda
  3. Paylaşımlı Oda

Airbnb-Tüm Ev

Airbnb üzerinden yapılabilecek en iyi seçim Tüm daireyi kiralamaktır. Bu tip kiralamada tüm evde sadece siz kalıyorsunuz ve tatil boyunca ev rahatlığında konaklamanın keyfini yaşıyorsunuz.

Özel Oda

BU kategoride ev sahibi evinin sadece bir odasını kiralar ve dolayısıyla evi ev sahibi ile ortak kullanmak zorunda kalırsınız. Tatilde mahremiyet seveler için çok uygun bir opsiyon değildir haliyle. Bu seçenekte bazı odaların özel banyosu varken bazılarının da olmayabilir. Eğer oda kiralayacaksanız odanın kendine ait bir banyosu olmasına özellikle dikkat edin..

Paylaşımlı Oda

Bir odayı başka birisiyle paylaştığını ilan tipi. Bu seçenek pek fazla tercih edilmeyen seçenek.

Airbnb Güvenilir Mi?

Maastricht kaldığımız ev

Airbnb sitesinde yazanlara göre Dünya genelinde 2 milyon kişi herhangi bir gecede 100.000 şehirde Airbnb evlerinde konaklıyor.  Bu açıdan bakarsanız Airbnb güvenli midir sorusunun cevabı bellidir. Aslına bakarsanız Airbnb aracılığıyla konaklamanın artıları ve eksileri var. Biz bir çok ülkede kalmış bir aile olarak olumlu yönlerini daha çok yaşadık ama olumsuz deneyimlerimiz de oldu. Ancak olumsuz yönlerine maruz kalmamak için ev ilanın altında yer alan yorumları-değerlendirmeleri okursanız bu size büyük bir güvence sağlayacaktır.

Airbnb evlerinin değerlendirme puanları

Resimlerini, fiyatını ve lokasyonunu Beğendiğinizn evi rezerve etmeden önce yapamnız gereken son bir işlem daha bulunuyor. Sizden önce kalanların yorumlarını mutlaka okumanız gerekiyor. Evde ne kadar çok kişi kalmışsa ve yorum varsa o kadar size güvence sağlayacaktır. Yorumları okuyabildiğinizi kadar okuyun hatta mümkünse hepsini okuyun. Özellikle uzun yazılan yorumlar ev hakkında daha kritik bilgiler verebiliyor. Ek olarak ev sahibinin süper ev sahibi olmasına dikkat edin. Biz airbnb’den ev kiralarken mutlaka Süper evsahibi olmasına dikkat ediyoruz. Çünkü süper ev sahibi olma kriterleri çok seçici. Sonuçta, Airbnb riskleri de olmasına rağmen titiz ve dikkatli bir seçim yapıldığında otelden daha konforlu oluyor. Eğer güzel, aydınlık, manzaralı ve balkonlu bir ev bulabilirseniz tatilinizi güzelleştiriyor. Bir kere ev ortamında tatil yapmanız müthiş bir zevk. Hele de dekorasyonu güzel olan evlerde kaldığımızda çok mutlu oluyoruz.

Milano evimizin kapısı

Airbnb Türkiye’de var mı?

Airbnb bütün Dünyada olduğu gibi İstanbul’da ve bütün Türkiye’de çalışıyor. Biz 29 ekim 2021 tarihinde Moda’da Airbnb’de konakladık ve memnun ayrıldık. Hatta ev sahibi çok profesyoneldi ve girişte resepsiyon bile bulunuyordu. Aşağıda resmini yerleştirdim. Linki ise hemen yanda.. İstanbul airbnb konaklama

Ayrıca Airbnb aileler ve arkadaş grubu tatilleri için daha avantajlı olmakla birlikte loft daireler, tiny houselar, prefabrik evler ve ayrı oda kiralama imkanları ile tek başına seyahat edenler için de oldukça makul seçenekler de son yıllar da çoğaldı. Çocuklu bir aileyseniz ve özellikle seyahat ettiğiniz bölgenin mutfak kültürü çocuğunuza hitap etmiyorsa ya da hijyenle ilgili endişeleriniz varsa ve daha ekonomik bir seyahat planlıyorsanız mutfaklı bir dairede kalmak çok daha rahat ve ekonomik olacaktır. Elbette bazı oteller de mutfaklı seçenekler mevcut ama maliyetleri biraz yükseltiyor bu tip odalar. Airbnb de ise mutfaklı bir ev veya oda olması özellikle de yurtdışında masraflarınızı yüksek oranlarda azaltıyor. Hatta bazı ev sahiplerinin ikramlarıyla market masrafınız neredeyse olmuyor. Bizim Milano’da kaldığımız evde ev sahibi mutfağa en az 3 günlük makarna, kruvasan, bisküvi, kek, atıştırmalıklar, ,yağ, soslar, çay ve kahve bırakmıştı ve çok az alışveriş yapmıştık bu sayede.

Airbnb Nasıl Kullanılıyor?

Airbnb de yer ayarlamak için öncelikle gideceğiniz şehri belirtip arama yapmanız gerekmektedir. Gideceğiniz şehir, tarihler ve kişi sayısını girerek aramayı başlatıyorsunuz. Burada tarih önemli zira gideceğiniz tarihlerdeki uygun ve boş olan evleri bu sayede görebilirsiniz. Aşağıdaki resimde sizin için istanbul üzerinden nasıl arama yapıldığını gösterdim. resimde gördüğünüz gibi şehir, tarih ve kişi sayısını seçtikten sonra arama tuşuna tıklayın ve size Airbnb hemen uygun evleri hem harita üzerinden hem de sadece resim olarak sıralayacaktır.

Bir sonraki aşamada ise arama sonuçları aşağıdaki gibi listelenecektir. bu sonuçlardan beğendiğiniz evin üstüne tıklayarak rezervasyon aşamasına geçiyorsunuz. Ayrıca rezervasyon yapmadan önce Ev sahibiyle mesajlaşabilirsiniz. kesinlikle rezervasyondan önce ev sahibiyle mesajlaşmanızı öneririm zira evle ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. İşte mesela bebek sandalyesi var mı ya da mutfakta ne gibi ev gereçleri olduğu gibi. rezervasyon istediği gönderdikten sonra son karar ev sahibine aittir.

Airbnb Ödeme Bilgileri

Airbnb’de ödemenizi kredi kartınızla ve Paypal ile yapabilirsiniz. Biz şimdiye kadar bu konuda bir sıkıntı yaşamadık. Airbnb de ev kirasında yer laan ücretler ise aşağıdaki gibidir. en s on evi beğenip rezerve aşamasına geldiğinizde aşağıdaki gibi ücret ekranı çıakcaktır. Aşağıdaki hizmet bedeli Airbnb için alınan komisyon ücretidir.

  • Temizlik ücreti
  • Airbnb komisyon ücreti
  • Güvenlik depozitosu

Airbnb’de Ev Sahibiyle Nasıl İletişim Kuruluyor?

Airbnb üzerinden ev sahibiyle rahatça mesajlaşabilirsiniz. beğendiğiniz bir ev çıktığında listede ev sahibiyle iletişime geçin butonuna tıklamanız yeterli. Aşağıdaki resimde net bir şekilde butonu görebilirsiniz. biz bir evi beğensek bile ev sahibiyle iletişime geçem ihtiyacını hissediyoruz çünkü ilan metninde her konuya değinilmiyor ama ev sahibi eğer süper ev sahibiyse sizinle hemen iletişime geçiyor.. Zaten süper ev sahibi olmayan evlerde kalmayın kesinlikle.

Airbnb de ev sahipliği

Aslında gelirinizi yetersiz buluyorsanız oturmadığınız bir evinizi ya da evinizin bir odasını kiraya vererek ek gelir elde edebilirsiniz. Airbnb de çok kolayca evinizi ya da evinizin bir odasını kiraya verebilirsiniz. Yandaki linkte Airbnb şirketi ilk defa evlerini kiraya verecekler için önemli bilgileri vermektedir. Airbnb ev sahipliği. Airbnb ilk defa ev sahipliği yapmaya başlayacaklar için etkin bir iletişimi ve evinizde temel araç gereçlerin olmasını tavsiye etmektedir.

Tabi ki evinizi bir yabancıya kiralayacağınız için bazı tereddütleriniz ve korkularınız olabilir, ancak evinizde kalacak olan kişilerin profillerinden daha önce aldıkları yorumları okuyabilirsiniz. çünkü daha önceki ev sahipleri kalanları konaklama sonrasında değerlendirmektedir.

Son olarak Airbnb eviniz için hasar koruması sağlamaktadır. Airbnb de tam olarak 1 milyon$ değerinde hasar sigortası uygulaması bulunmaktadır. Bu yüzden eşyanıza bir zarar gelirse Airbnb bu hasarınızı karşılıyor.

Airbnb Nasıl İptal Edilir?

Airbnbde rezervasyonunuzu tamamen ücretsiz iptal etme hakkınız ev sahibinni kararına bağlıdır. Bunun için mutlaka rezervasyonu yaparken esnek rezervasyon yapmalısınız. Bu yüzden ev sahibinin kurallarını çok dikkatli okuyun ve iptal politikasını öğrenin. rezervasyon esnek belirlenmiş ise istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Bazı ev sahipleri ise iptal ettiğinizde ücretinizin yarısını ödeyebiliyor.

Diğer taraftan evde konaklarken haliyle sıkıntı yaşabiliyorsunuz. İnşallah karşılasmazsınız ama karaşılarsanız telefonunuz kamerasıyla sıkıntıyı kayıt altına alın ve hemen airbnb şirketine iletin kaydı. Bunu 24 saat içinde yapmak zorundasınız. Kanıt sunduğunuzda Airbnb tarafınıza para iadesini yapıyor.

Ayrıca misafir iade politikası gereğince aşğıdaki durumlarda tamamen ücertinizi geri alırsınız.

  • Eve giriş yapamadığınız durumlarda mesela yanlış kod verilmişsse
  • evde güvenlik yeterli değil yada ev tarafınıza temiz teslim edilmemişse, evde böcekler yada haşereler varsa
  • Evde en temel gereksininmler karşılanamıyorsa mesela mutfak tadilattaysa
  • ev resimlerde göründüğü gibi değilse

Airbnb Faydalı Bilgiler

rotterdam evimizde keyif köşemiz
  1. Öncelikle gerekli aramayı yaptıktan sonra bulduğunuz evin yorumlarını detaylı bir şekilde okuyun. Mümkün olduğunca çok fazla yorum okumalısınız. Çünkü ilk başta yer alan yorumlar genelde çok fazla evi öven yorumlar olabiliyor. Ama yorumlarda ilerledikçe eleştirileri görüyorsunuz. Eğer bir negatif yorum varsa bunu dikkatlice okuyun. Mesela bir ev her yönde iyi olabilir ama dördüncü katta yer alıyordur ve asansörü yoktur mesela. Başkası için önemli olmayabilir ama bizim için asansör olup olmaması küçük çocukla çok önemli. Nihai olarak yorumlarda yüksek puan alması bir evi tutmanız için bir ön şart. 5 yıldızlı puan altında olan yerleri kesinlikle kiralamayın. Ayrıca yüksek puanının mümkün olduğunca çok sayıda yorumdan alınması da diğer bir önemli nokta. Mesela bazı airbnbciler kesinlikle en az 50 yorum alan yerlerde kalınmasını tavsiye ediyorlar. Airbnb reviews
  2. Kesinlikle “superhost” ların evlerini tercih edin. Şimdiye kadar ne zaman super host tercih ettiysek biri hariç çok çok memnun kaldık. Super host Airbnb tarafından verilen bir unvan ve bu işi uzun zamandır yapan, iptal işleminin çok nadir yapan ve misafirlerin çok memnun kaldığı evlerin sahiplerine veriliyor genelde. Baştan filtreleyerek sadece superhostların evlerini görebilirsiniz.
  3. Temizlik ile ilgili yorumlara ve ev puanına özellikle dikkat edin. Biz ev tutarken en çok dikkat ettiğimiz konu bu oluyor. aksi takdirde eve gittiğinizde haşere dahil her türlü sürprizle karşılaşabilirsiniz.
  4. Mümkünse ev sahibinin çok yakında ya da aynı yerde olduğu evleri tercih edin. Bizim Milan’da kaldığımız evin sahibi hemen üst katta oturuyordu ve gerçekten çok yardımcı oldu. en basitinden bir mutfak eşyasıyla ilgili bir problem olduğunda hemen yanımıza gelip problemi çözüyordu. Ayrıca Milan ile ilgili çok fazla tüyo verdi. yemek yenilecek ucuz ya da kaliteli mekanlar, tramvayın hareket saatleri gibi. Taksiye ihtiyacımız olduğunda taksi bile çağırıyordu. Eğer milan’a giderseniz burada kalmanızı tavsiye ederiz..milanda kaldığımız ev
  5. Mutfak eşyalarının tam olmasına da dikkat edin. Özellikle çocuklu aileler için çok rahatlık sağlıyor. Hatta kimi ev sahipleri mutfak içinde çeşitli ikramlar(makarna, kek, kruvasan, çay, kahve gibi) da sunabiliyor.
  6. Evi kiralarken çok yakınında market, cafe gibi olanakların olmasına dikkat edin. Bu sayede market arama sıkıntısından kurtuluyorsunuz ve tatiliniz daha verimli geçiyor.
  7. Evi kiralarken ev sahibinin cep telefonunu da alın.. Bazı durumlarda çok faydalı oluyor gerçekten…Milan’da taksi bulamadığımızda ev sahibimize ulaşıp olduğumuz yere taksi çağırmasını istemiştik.
Milanda kaldığımız ev

Son olarak resimlerde beğendiğiniz ve dekorasyonu güzel evleri tercih edin…Ayrıca çok beğendiğimiz Amsterdam hakkında gezilecek yerler konusunda bilgi alabileceğiniz yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. https://www.gezginbirblog.com/amsterdam-gezilecek-yerler/

2 Replies to “Airbnb Nedir? Kullanmadan Önce Bilmeniz Gerekenler”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir